Sidor

2013-08-26

Valutakriget, en underskattad typ av krigföring

Som vi skrivit om i flera tidigare inlägg är Kina på god väg att bli en supermakt, ekonomiskt (redan nu), politiskt (redan i Afrika och Kaspiska regionen) och militärt (inom en snar framtid). 

Vad många glömmer i diskussioner om huruvida Kina faktiskt kan utmana USA som världens enda supermakt är att Kina varken kan eller vill göra det idag militärt men redan gör det på ett annat plan, genom valutakrig. Denna typ av krigföring kräver inte stora flottor med moderna hangarfartyg utan endast en skickligt orkestrerad valutamanöver. På denna front ligger Kina mer i jämvikt med USA. Ingen tvivlar på USA:s militära överlägsenhet idag, något som Kina givetvis är väl medvetna om. Kina har dock visat att USA:s försvarsmakt har svagheter och visat att man kan utnyttja dessa om det krävs.   

Ett sätt att sätta sig in i det globala valutakrig som vi nu bevittnar början på är att lyssna på det högintressanta radioprogram som Financial Sense gjorde tillgängligt på på temat i helgen. Financial Sense sände nämligen en repris av den intervju Jim Puplava gjorde med valutakrigsgurun JIm Rickards från i februari, nu alltså kostnadsfritt. 

Jim Richards är ekonom och rådgivare åt Pentagon med fokus på Kina och Senior Managing Director vid Tangent Capital Partners. 2009 ombads Rickards delta i ett krigsspel med Pentagon för att testa hur ett land som Kina skulle kunna endast med hjälp av råvaruhandel, aktier, derivat eller andra ekonomiska instrument inleda ett krig med USA och vilka konsekvenser det skulle kunna få. Över 100 personer inom USA:s säkerhetstjänster och försvarsmakt deltog och alltså Rickards för att lära sig om om USA:s sårbarhet för denna relativt nya typ av krigföring.  

2001 kom RIckards ut med  sin bok "Currency wars: The Making of the next global crisis" som vi ännu inte läst men att dömma av intervjun, verkar högst läsvärd. 

Rickards har även blivit intervjuad mycket under vintern och våren av amerikanska Bloomberg som kört ett valutakrigstema med många inbjudna gäster med Richards i centrum. Två sevärda klipp från Bloomberg på valutkrigs-temat finner ni nedan.







För att förstå kopplingen mellan guld och valutakriget se tex tidigare inläggen:

2 kommentarer:

  1. Frågan är bara hur stabil Kinas ekonomi egentligen är. Kan inte en ofrivillig större ekonomisk kris i Kina ställa till större skador för USAs ekonomi än ett valutakrig? Och vad händer i Kina om västvärlden slutar köpa deras varor, stängda fabriker och inre social oro (kommentaren skriver jag utan att ha tittat på länkarna i ditt inlägg)?

    SvaraRadera
  2. Hej.

    Det är en viktig fråga du ställer. Hur beroende är USA av att Kinas tillväxtmotor går på högvarv och hur beroende är Kina av USA fortfarande har köpkraft för att köpa Kinas varor?
    Kinas största exportmarknad är Europa följt av USA, i den storleksordningen.

    Idag ser vi hur framförallt europeiska och amerikanska marknader krampaktigt klamrar sig fast vid minst tecken på ”återhämtning” i ekonomin, för att inte tala om tillväxt, trots att den övergripande indikatorerna som arbetslöshet, inflation, råvarupriser etc visar att reela ekonomn inte alls växer.

    Ständigt söker man nya halmstrån som på något magiskt sätt ska mota en enorm våg av skulder som kommer farande. För tillfället hålls förtroendet för ekonomin uppe av steroider i form av noll-räntor och tryckandet av pengar som skapar dold inflation men som syns tydligt på matpriser och vid bensinpumpen mm. Problemet är USA (och andra länder) ständigt skapar nya metoder för hur den officiella inflationsnivån ska räknas och vad som ska ingå i BNP kalkylen. Just nu reformerar man vad som ingår i BNP för att det inte ska bli för tydligt hur dåligt ekonomin egentligen går i USA.

    Se tex John Williams shadow government statistics:
    http://www.shadowstats.com/

    eller lyssna på när Williams intervjuas av Financial Sense:

    http://www.financialsense.com/financial-sense-newshour/big-picture/2012/10/06/03/john-williams/the-real-facts-behind-todays-fictitious-drop-in-unemployment
    (äldre intervju, då senare intervjuer kräver medlemskap)

    Men åter till din fråga. USA:s förtroende och det faktum att de tillåts leva med växande skulder är för att dollarn är världens reservvaluta. Men reservvalutor har historiskt alltid en tidsgräns och dollarn närmar sig utgångsdatument. Problemet är att det inte finns några kortsiktiga alternativ, Euron var länge mångas hopp men det….kan vi ju glömma. Kinesiska yuanen är ännu inte tillräckligt stor även om den börjat användas i handel som alternativ till dollarn mellan tex Ryssland och Kina och Kina och Iran och Kina o Brasilien mfl.

    Kina riktar sig in alltmer mot att stärka den inhemska ekonomin och att bygga upp sin guldreserv, en dag kommer man vara tillräckligt starka, oberoende export till väst att man sannolikt redovisar sin guldreserv för ge förtroende till sin egen befolkning och den asiatiska marknaden som ser Kina som den naturliga ledaren. I sådant läge, om kanske 5-10 år, kan kinesiska yuanen bli ett realistiskt alternativ till dollarn. Även fördjupade relationer med Mellanöstern och Afrika gör att Kinas valuta och ekonomi kommer bli alltmer mindre beroende av vad som sker i väst.

    Men frågan är förstås långt mer komplicerad än så. Tex kan dollarn endast existera som reservvaluta så länge försäljningen av världens viktigaste råvara, råoljan säljs i dollarn och när oljeproducenter övergår till kinesiska yuanen eller någon annan valuta, blir dollarn inte längre värt mycket. Eller med andra ord om inte dollarn behövs i alltfler transaktioner, behöver inte Kina och Japan fortsätta att köpa amerikanska statspapper. Om ingen finanserar amerikanska statspapper spelar det ingen roll hur mycket pengar USA:s Federal Reserve trycker, värdet av dollarn sjunker till botten och inflationen i USA kan inte göras osynlig mer.

    Vi kommer sannolikt se förslag på någon slags världsvaluta framöver, särskilt från väst sida som blir alltmer nervösa över sin egen ekonomi/skulder och hur Kina bara blir starkare, på alla fronter. Ja Kina har en fastighetsbubbla mm men jag tror Kina har mer kontroll över sin situation än väst har över sin.

    Men istället för att blint lyssna på mina ord rekommenderar jag att du läser vad investeraren Erik Townsend har skrivit om detta i en mycket läsvärd artikel. Townsend är mycket insatt i Peak Oil o valutaproblematiken och bor i Hong Kong sedan flera år.

    http://peak-oil.org/2013/01/commentary-why-peak-oil-threatens-the-international-monetary-system/

    mvh
    Johan

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.