Sidor

2013-08-30

Fredagsmys: Lärdomar om när Inflationen tålmodigt knackar på

"Alla älskar den tidiga inflationsfasen. Effekterna i början av en inflation (inflationscykel) är positiva. Tillgången till pengar är växande, staten spenderar mer pengar, statens underskott växer, aktiemarknader stiger och spektakulärt allmänt välstånd, allt samtidigt som priserna är stabila. Alla tjänar på det, och ingen behöver betala för det. Detta är den tidiga fasen av cykeln. I den senare inflationen däremot, är effekterna bara negativa. Staten kan öka pengarinflationen (trycka mer pengar och därmed skapa större tillgång till pengar) för hålla tillbaka de senare effekterna men de senare effekterna väntar tålmodigt. I den slutgiltiga inflationen, minskar välståndet, människor håller i sina pengar, aktiepriserna faller, skatterna stiger, statens underskott växer ytterligare samtidigt som pengar -expansionen (tryckandet av pengar) fortsätter, denna gång ackompanjerad av stigande priser och ineffektivitet i de traditionella åtgärderna för att hålla tillbaka inflationen. Alla betalar och ingen tjänar på det. Det är hela cykeln för alla inflationer." 

Detta är ett citat från Jens O. Parssons bok "Dying of Money-Lessons of the Great German and American Inflations" som först publicerades 1974. 

Med anledning av att en mycket lärorik och intressant intervju med författaren Jens O. Parsson nu finns tillgänglig på Finacial Sense, vill vi uppmärksamma den bok och författare vars riktiga namn egentligen är Ronald H. Maracks. 

Ronald Maracks skrev boken under sin tid som advokat på 60-talet och ville inte riskera att skada sina klienter och valde därför att skriva under pseudonymen Jens O. Parsson. Intressant nog är Ronald Maracks alltså inte ekonom och har inte studerat ekonomi på universitet eller liknande utan är självlärd. Detta har gett honom helt nya perspektiv som gett upphov till en bok som troligen blir ett uppvaknande för många som läser den.

Efter att bara ha läst de två första kapitlen i boken slås man över parallellerna med inflationscyken 1914-1923 i Weimar Tyskland och det vi ser i USA idag.     

Hur som helst, lyssna på intervjun, köp boken och fundera själva. Ni kommer inte ångra det. Den kostar förvisso en slant men är värd vartenda öre, inflation eller ej. 

Se även tidigare inlägg om inflation

Trevlig fredag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.