2013-07-12

När utvecklingen styr oss bort från hållbarheten

Ett varmt rekommenderat tips så här i semestertider är dokumentären "Stadens Själ" som sändes på Svt i lördags. För er som missat den är det bara navigera er till Svt-play där dokumentären kan ses i in sin helhet fram till den 5:e augusti.

Dokumentären av frilansfilmaren Anders Wahlgren är från 1992 men känns högaktuell och på många sätt tidlös. Wahlgren tar oss till Klarakvarteren i Stockholm och andra delar av Sverige där ett tidigare blomstrande småstadsliv eller kvartersliv fått stå tillbaka för stora köpcenter och utbyggnad av bilvägar och järnväg allt i utvecklingens namn.

I storstäderna finns endast isolerade parker kvar som ibland påminner oss om att mänskligheten är en liten del av något mycket större. Att vi endast är varelser som lever av det naturen kan förse oss med och därför gör gott i att respektera den och hela tiden leva i harmoni med dess flöden och gränser.

Wahlgren visar att i utvecklingens namn har de många små företagen och kvarteren ersatts av parkeringshus i betong och asfalterad väg. Oavsett vad man tycker om det kulturella arvet i gamla byggnader och stadsdelar är det just bevarandet av småskaligheten och därmed ett sunt förhållningssätt till konsumtion och produktion av de lokala som vi gillar med dokumentären.  

För oss som är insatta i effekterna av Peak Oil på vårt högteknologiska samhälle framöver känns mycket av problematiken igen. Småskalighet och äkta hållbarhet ses idag ibland som något fult och bakåtsträvande då det hämmar den tillväxt av ekonomin som så många tror kan fortsätta i oändlighet. I själva verket är en lokal ekonomi det enda möjliga och i längden hållbara för att hantera en minskad tillgång till billig energi i form av främst råoljan.

Som vi skrivit så många gånger tidigare på denna blogg innebär det faktum att världens råoljeproduktion snart börjar minska att världen tvingas ställa om från en global ekonomi till en mer regionalt och lokalt förankrad ekonomi. 

Litet är inte bara vackert, det är starkt och resilient också. En ekonomi som blir för enformig, med skuldbaserade banker överallt och samhällen beroende av samma superelixir överallt (billig, ökad tillgång till olja) kan bara gå en väg. I naturen överlever det som kan anpassa sig bäst för förändringar och gör det endast under längre perioder om det finns många olika livlinor för att hantera just olika förändringar.

Detta är just vad småskaligheten alltid försett oss med, olika alternativ, olika levebröd och inkomster eller valutor som inte står och faller när några få saker inte längre fungerar.
Dagens globala ekonomi står dock och faller med ett globalt banksystem som bygger på lån från framtiden som ska betalas med en ökad tillgång av billig energi. Detta alltså energi som vi ännu inte fått tillgång till men heller aldrig kommer få, åtminstone till ett pris vi har råd att upprätthålla en global ekonomi med.

Se dokumentären och fundera själva.
 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.