Sidor

2013-05-10

Tre olika oljeperspektiv, tre olika siter

Vi har tidigare rapporterat om den mycket läsvärda siten shalebubble.org, en vetenskapligt baserad och lättläst källa till kunskap om skifferutvinningen i framförallt USA. Vill man förstå varför Skifferutvinningen av olja och gas i USA är i en bubbla som håller på att spricka och vad detta innebär för världens oljeutvinning är det bara att styra skeppet till den utmärkta siten.

Glöm snacket om ett energioberoende USA (eller något annat land för den delen) för att skifferutvinningen kommer till "räddningen", nöden är inte uppfinningens moder i den omfattning många vill tro.

För två veckor sedan rapporterade vi om en annan sida vi varmt rekommenderar. Kanada har lanserat en sida där oljesandsutvinningen i delstaten Albertas (Kanada) effekter på miljön ska övervakas. Data och kartor över den enorma oljesandsutvinningen i delstaten ska insamlas av en mängd forskare och redovisas kontinuerligt på sidan.

Båda skifferutvinnings-sidan och oljesandssidan är goda nyheter även om det framförallt behövs mycket mer kunskap om oljesituationen i världen i sin helhet, inte bara att man börjar tala realistiskt och sanningsenligt om de cirka 15% av världens oljeproduktion som dessa ovanstående två okonventionella oljor tillhör. 85% av världens oljeproduktion ligger fortfarande kvar på runt 2005 års produktionsnivåer, vilket är en viktigare kunskap.

Den tredje sidan som vi inte blir lika glada över, kritiseras nu av Harvard Lawschool i USA. Det finns nämligen sedan ett år tillbaka en sida som heter FracFocus. FracFocus är tänkt som en sida där företag som sysslar med oljeutvinning, särskilt skifferutvinning av gas och olja och även oljesandsutvinning ska lämna data om vilka kemikalier man använder vid utvinningen.

Problemet är dock, vilket alltså Harvard understryker i rapporten "Why the Voluntary Chemical Disclosure Registry FracFocus Fails as a Regulatory Compliance Tool", att företag ska lämna information om dessa kemikalier frivilligt.

Vi har tyvärr inte tid att fördjupa oss i rapporten just nu men den är bara 11 sidor kort så det är bara att hugga i.

Vi konstaterar dock redan här att frågan om skifferutvinningens överlevnad inte står och faller på om olje -och gasutvinningsföretagen en gång för alla tvingas avslöja vilka kemikalier man använder vid utvinningen, åtminstone på kort sikt. Detta trots att kemikalierna är långsiktigt livsfarliga för människors hälsa och kräver fortsatt tillgång till enorma mängder dricksvatten.

Företagen har uppenbarligen tillräckligt med problem för att få verksamheten att gå ihop ekonomiskt, att dessutom tvingas ta de verkliga miljökostnaderna för utvinningen vore rena dödsstöten. Samtidigt går Obama -administrationen en omöjlig balansgång med å ena sidan ett skriande behov av ökad tillgång till egen olja och en växande skuldbörda med högre arbetslöshet, samtidigt som man vill ge sken av att tänka på miljön och medborgarnas hälsa.

Med nuvarande utveckling kommer dock skifferutvinningen i USA leda till ÖKAD skuldbörda när skifferbubblan spricker och SÄMRE hälsa för landets medborgare i takt med att skifferutvinningen sprider sig till fler dricksvattenreservoarer. Detta är ju inget som säljer varken politiskt eller i kvartalsrapporten så håll ögonen öppna och öronen redo för det är mycket brus i etern.

Fundera själva.      

2 kommentarer:

  1. Johan har funderat jättemycket! Och kommit fram till att myten om fracking tilltalar dem som tror på fortsatt tillväxt och en interpollering av nuet in i framtiden och vill tjäna pengar på en myt. Hur mycket vi än för fram kritik mot frackinghysterin och myten om obegränsad olja från skiffer och oljesand så förlorar vi, de ekonomiska krafter är för starka. Det sorgligt att behöva ligga så nära sanningen, men inte kunna styra utvecklingen, trots övertygande argument. Tiden måste ha sin gång! Men bra länkar!

    SvaraRadera
  2. Tack Martin! Så sant som du säger men vi får hoppas att vi kan snabba på utvecklingen (om än inte styra den) så att utgången blir en hållbarare ekonomi o energianvändning.
    Mvh
    Johan

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.