2013-05-26

Minutos: Valutan som är lika genial som enkel!

Många läsare har säkert hört om de alltfler lokala och komplementära valutor av olika slag som nu poppar upp som svampar i skogen. Vare sig i Tyskland, Storbritannien, USA eller i Sverige, med sms -betalning i den lokala valutan (Brixton Pound), i form av återbetalning i bröd till de som finansierar ett lån som räcker för att bygga bageriet eller i utbyte av tjänster så framförs för och nackdelar. I Sverige börjar detta fenomen nu spridas på allvar.

Vad sägs om en valuta som inte kräver att du trycker/skapar pengar som Fedi i USA, eller att du får en massa sedlar som förlorar köpkraft över tid om de inte ständigt cirkulerar i lokalsamhället. Framförallt, att du bara betalar för det DU vill köpa för vad DU värderar produkten/tjänsten till. Detta med en valuta som samtidigt ökar tilliten mellan människor och bidrar till ömsesidiga beroende så viktiga för att kunna bygga ett  motståndskraftigt/självbärande samhälle.

Den 10:e ska vi delta i ett event anordnat av Omställning Sigtuna, ISSS, Hela Sverige Ska leva mfl där "Minutos" valutan från Tyskland ska diskuteras och testas i experimentform av deltagarna.

Vad är då Minutos? Ännu en knasig och komplicerad valuta? Nej, långt därifrån! Kolla in videon nedan och bilda dig en egen uppfattning men var beredd på att ramla av stolen, för sällan har det varit så enkelt och så hållbart att vara sin egen bank!

15 kommentarer:

  1. Tanken är ju inte direkt ny men här väl genomtänkt, förklarad och utförd. Det hela förutsätter ett samhälle som Reinfeldt och de andra kulturmarxisterna med all kraft bekämpar - det patriotiska, homogena trovärdiga decentraliserade samhälle som vi hade i Sverige fram till 60-talet när socialismen infekterade vår samhälle och kultur.
    När energikrisen kommer, dör förhoppningsvis kulturmarxismen och ett anständigt folk reser sig ur askan.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Hej. Ja nytt är det inte ur ett historiskt perspektiv men för de flesta nu levande som är helt färgade av tillväxtparadigmet är det sannerligen en ny fräsch vind.

    Jag tror dock vi inte ska vänta oss att "ett folk som reser sig ur askan" i den mening att alla plötsligt gör samma sak för att hantera "samma problem"-energikrisen/finanskrisen. Hela poängen är ju att olika små som medelstora samhällen anpassar sig på olika sätt och i olika takt, några kommer gå före med lokalvalutor redan nu (eller har redan gjort det).

    Det är givetvis lättare att bygga en lokalekonomi där tillit redan finns, innan människor "tvingas" till förändring. Nöden kan vara uppfinningens moder för vissa människor/grupper med rätt inställning men likväl skapa rena kaoset för människor som vägrar att anpassa sina liv till en ny verklighet pga depression/okunskap, rädsla eller liknande.

    Ett kanske ännu större problem är att energikrisen och finanskrisen sker relativt långsamt vilket gör att människor inte ser allvaret och anpassar sig i tid. Att ta förebyggande åtgärder kräver både mod och kunskap, en kombination som sannerligen saknas...

    mvh
    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, nog är mitt inlägg lite tillspetsat... Men man vet inte vad som kommer att hända och hur det kommer att ske. Blir det som vi tror är det stort - kanske lika stort som när vi gick in i energiåldern för över 100 år sedan. Det var ju en på sätt och vis positiv utveckling som ändå ledde till enorma omvälvningar och stora krig.
      Vad kan då inte ske när vi skall gå i negativ riktning?

      Radera
  4. Kul och bra idé, som sagt inte helt ny men formaliserad på ett bra sätt.
    Jag kommer dock på några invädningar:
    -Det är en avancerad form av att "byta tjänster" som enligt skatteverket är skattepliktigt.
    -Den bakomliggande säkerheten i varje sedel måste ju vara att man kan lösa in den mot arbete utfört av utfärdaren (eller någon av de två personer som går i god för utfärdaren), i så fall infinner sig situationen att sedlar med olika utfärdare är olika mycket värda. Jag själv skulle t.ex värdera 60 MINUTOS utfärdade av en elektriker eller läkare mycket högre än 60 MINUTOS utfärdade av en skröplig tant som virkar dukar.
    -Skillnaden mot "vanliga pengar" är inte jättestor, jämför tex att ta ett banklån på 200kr för att gå till frisören (alltså betala med kreditkortet) med att skriva ihop en "MINUTOS-sedel". I bägge fallen så får du en tjänst (att bli klippt) mot ett löfte om att arbeta i framtiden. I fallet med banklånet så lovar du att jobba för din arbetsgivare och använda din lön för att betala krediträkningen, och i fallet med MINUTOS så lovar du att jobba för frisören (eller någon annan som frisören lämnat sedeln vidare till). Den stora skillnaden ligger i att i fallet med kreditkortet så tar även staten hand om en stor del av ditt nedlaggda arbete i form av skatt, moms och arbetsgivaravgift.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bara hålla med. Skattepliktigt lär det bli men hur det kommer hanteras o hur kommuner mm kan göra Minutos o liknande lokalvalutor till något positivt för lokalsamhället istället för att konkurera om skatteintäkter återstår att se.

      En annan intressant fråga är hur Minutos skulder/tjänster ska hanteras när någon går bort, vem tar över skulden då? Avskrivs den?

      Många frågetecken är det men valutan är ju ung så man får ha lite tålamod o tills vidare sr den som ett experiment. Ska dock sätta mig in i saken o försöka reda ut några av dessa frågor när jag deltar i ett Minutosexperiment i Sigtuna den 10 juni.
      Mvh
      Johan

      Radera
    2. En annan sak som kan vara intressant att fundera över är hur mycket MINUTOS man kan ge ut utan att skapa inflation. Det skiljer sig säkert en del från person till person, tex så kan säkert en ensamstående småbarnsförälder ge ut betydligt mindre än en barnlös singel.

      Hur märker man om någon givit ut för mycket? Blir det en "bankrusning" då när alla försöker växla in sina MINUTOS utgivna av en viss person och
      vederbörande inte hinner utföra allt arbete innom rimlig tid?

      Ytterligare en sak jag tänkte på är att man kan säkert öka värdet på sina utgivna MINUTOS genom att lära sig nya saker och skaffa sig bra hjälpmedel (tex en snickare är mer värd om han har en skruvdragare än med en skruvmejsel)

      I vilken grad kommer man att vilja växla in MINUTOS hos utgivaren? I vilken grad kommer man kunna välja vad utgivaren ska utföra för arbete. Kan jag tex komma till "honungskillen" i filmen med en 60 MINUTOS och be honom städa mina toaletter? ...om han säger nej så sänker han värdet på sina utgivna MINUTOS.

      Jag tycker det låter som ett väldigt spännande experiment, utfallet beror nog väldigt mycket på vilka som deltar.

      Radera
    3. Det stora felet med dagens pengar är att de genom räntan ställer anspråk på en för evigt växande värld. Om sedan någon genom sjukdom eller oförmåga inte kan återgälda sina åtaganden, so wath? Det enda utföraren har förlorat är lite tid av sitt liv, men kanske ändå haft trevligt under tiden tjänsten utfördes. Ingen kommer hur som inte att kunna spara till en livslång pension på något konto i denna vår kommande värld. Det enda som kommer att räknas är din position i det lokala samhälle du förhoppningsvis är delaktig i. Så jämfört med dagens exponentiellt växande skuldsystem så är nästan vad som helst bra:)

      Radera
    4. Bra poäng. Tjänsterna är intressanta så länge de är levande och att jämföra med dagens penningsystem blir förstås skruvat hur vi än vrider på det men samtidigt på något sätt nödvändigt för att folk ska kunna förstå hur Minutos kan fungera och för man inte ska behöva frukta "det nya" men annan lokalvaluta.
      mvh
      Johan

      Radera
  5. Det finns ingen anledning att hitta på nya konstiga valutor. Guld och silver som valuta uppfyller alla krav som ställs på en valuta. Ädelmetall som valuta är opolitisk och allmänt accepterade över hela världen. De främjar sparande och motverkar överdriven skuldsättning, vilket är en förutsättning för en väl fungerande ekonomi. Under flera tusen år har människan provat olika valutor och kommit fram till att ädelmetaller är det som fungerar bäst. Så kommer det bli den här gången också oavsätt vad folk tycker om det. Knepiga lokala valutor är likt papperspengar predestinerade att gå under.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Guld och ädelmetaller har sannerligen fungerat i tusentals år men att det ska accepteras eller finnas tillgängliga överallt är orealistiskt. Fördelen med Minutos är att de öronmärker tjänster man vill betala för. Guld och silver kan även de manuipuleras och måste tenderar att kontrolleras centralt, av några få. Detta behöver inte Minutos drabbas av på samma sätt, varför inte ha både ädelmetaller o Minutos? Svår fråga som måste under lupp ordentligt innan några klara svar kan ges...
      mvh
      Johan

      Radera
    2. Det är just det som är grejen. Om folk fritt får välja så kommer de att välja guld, det är det vi ser nu. Absolut, så måste alla alternativ vara tillåtna, minutos, bitcoin, statsägda papperspengar mm, men i slutändan kommer man att välja guld.
      Guld är den ultimata valutan, och det är inte för att jag eller någon annan säger det, utan för att mänskligheten kollektivt har bestämt det. Det finns säkert fördelar med minutos, men nackdelarna är alldeles för stora. Minutos är enligt mig mer att betrakta som ett medel för enkel byteshandel och som sådant kan det kanske fungera väldigt lokalt. Det skulle kunna vara ett tillfälligt lokalt alternativ efter en hyperinflation, innan ett nytt system (guld, silver) har etablerat sig.

      Radera
    3. Tillägg: När valutor släpps helt fria är de svåra att manipulera.
      En helt fri guldstandard är i princip omöjlig att manipulera (det är därför den är så bra) för vid minsta misstänke om bedrägeri tar folk ut sitt guld ifrån banken. Det är endast med hjälp av staten (centralbanker) som pengar kan manipuleras, men det klarar de inte heller av hur länge som helst, det är det vi börjar se slutet på nu.

      Radera
    4. Tiden får utvisa men nuvarande skuldbaserade, tillväxtsystem baserad på ökad tillgång på fossila bränslen är def ohållbart och kommer sakta men säkert få stå tillbaka för en mer lokalt o regionalt fungerande ekonomi.
      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.