Sidor

2013-02-16

Priset vid pumpen fortsatt högt, Kina köper hälften av oljeexportökningen



10 av de 11 senaste recessionerna i USA har föregåtts av kraftigt stigande oljepriser, punkt. Världen har sett samma fenomen upprepa sig gång efter annan. Oljepriset stiger, ekonomin pallar inte trycket, konsumtionen minskar och ekonomin kan inte växa utan krymper. Oljepriset faller som följd men hela tiden till en högre botten. Logiskt, självklart och något man kan få en 12 åring att förstå om man samtidigt förklarar vad olja används till i dagens globaliserade värld, vilket i praktiken är till allt. En dag kommer dessa 12 -åringar växa upp och fråga sina föräldrar hur de kunde vara så korkade att bränna upp världens viktigaste naturresurs och samtidigt spela rysk roulette med atmosfären. 

Kopplingen mellan kraftigt stigande oljepriser och recessioner har bland annat professor James Hamilton vid Universitet i San Diego studerat och redovisat i flertalet vetenskapliga artiklar de senaste åren. Se bland annat lista här. Hamilton får allt mer uppmärksamhet i media i takt med att medvetenheten om tillväxtens dilemma inte tycks försvinna...

Hamilton skriver i ett intressant inlägg på sin blogg Econbrowser, att mellan 2010 och 10 månader in i 2012 ökade världens totala oljeproduktion med cirka 2 miljoner fat per dag, till 88 miljoner fat per dag. Det handlar då inte om en ökning av den billiga råoljan som utgör 85% av all olja som produceras i världen, utan främst om en ökning i produktionen av skifferolja och oljor som framställs genom omvandling av olika "natur"-gaser (NGL:s). Av den ökade oljeproduktionen sedan 2010 har nära hälften gått åt för att hålla igång Mittens rikes (Kinas) allt törstigare motorer. 

Samtidigt kan man bara konstatera att trots mer bränslesnåla bilar i USA, trots att landet importerar mindre olja och ökar sin egen oljeproduktion i form av den mycket dyrare utvinningen av skifferolja och även ökar sin skiffergas produktion-ligger bensinpriserna fortsatt högt. Hamilton förklarar detta med att de flytande naturgasvätskorna (som numera räknas som olja) och utgör cirka 1/4 av den ökning av oljeproduktion vi sett i världen sedan 2010 är i form av etan (C2H6) Propan (C3H8). Men Propan och Etan används inte i framställningen av bensin! 

Givetvis är känsligheten för priset vid bensinpumpen olika beroende på vad du befinner dig i världen men det är helt klart av betydelse för de flesta familjer och i allra högsta grad för världsekonomin...

Vi kan även tillägga att den ökning i produktion av skifferolja och skiffergas som skett de senaste åren i USA mest kommit amerikanerna till godo och inte resten av världen. Men tänker någon, indirekt blir konsekvensen av minskad oljeimport till USA (och ökad produktion) mer olja över till resten av världen? Ja, men resten av världen har inte råd att köpa en allt dyrare olja med undantag för främst Kina och Indien som har pengar. Dessutom är den egna aptiten på den olja som de oljeproducerande länderna producerar i Mellanöstern VÄXANDE trots den ekonomiska krisen i Europa, USA och Japan. 

Det råder alltså i praktiken redan brist på olja i stora delar av världen sett till den ökade efterfrågan från särskilt Kina, vilket avspeglar sig i oljepriset som fortsätter att stiga för att kompensera för detta. 

Kina köper dessutom upp en mängd olja genom bilaterala kontrakt för oljeleverans för många år framöver. Oljeexporten till resten av världen kommer med nuvarande utveckling, enligt geologen Jeff Browns exportlandmodell, försvinna helt fram till 2030 pga minskad oljeproduktion och av ovanstående anledningar.   

Råljeproduktionen i världen ligger alltså fortfarande kvar på 2005 -års nivåer som vi visat tidigare och som vi även kan notera i Hamiltons uppdaterade graf nedan (det blå nedan), håller "trenden" i sig: 

Graf från Hamiltons inlägg, baserad på data från EIA

Det blå haven dominerar fortfarande vår planet...

Trevlig lördag!


3 kommentarer:

  1. This is very fascinating, You're an excessively skilled blogger.
    I've joined your rss feed and sit up for in quest of extra of your wonderful post.
    Additionally, I've shared your website in my social networks

    my page - 24 hour heating and ac repair miami fl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi! Thanks for the kind words!

      Best regards,
      Johan

      Radera
  2. For newest news you have to visit the web and
    on world-wide-web I found this web site as a most excellent site for most recent updates.


    Here is my site; photo; ,

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.