Sidor

2013-01-15

Robotarna som tar våra jobb kräver billig energi!

Vi har tidigare skrivit om hur ökad komplexitet med högteknologi och robotar som gör våra liv allt bekvämare är en utveckling som accelererar. Vi har dock understrukit att denna utveckling inte är något vi ska vänta oss fortsätter i den historiskt höga takt vi nu bevittnar. Ökad komplexitet i samhället innebär dock ökat behov av billig energi och då i synnerhet billig olja. Då världens råoljeproduktion legat i princip still sedan 2005 och de flesta prognoser för när råoljeproduktionen börjar minska ligger inom spannet 2012-2015 kommer Peak Oil sätta käppar i hjulet för den högteknologiska boom vi nu upplever.

Tillverkningen av super-robotar, smartphones, datorer, facebooks serverhallar mm kräver fortsatt och ökande tillgång till billig energi för att fortsätta vara en del av våra liv och bidra till tillväxten av vår så heliga BNP. Men som ni kommer få se i CBS inslag nedan tar robotarna inte bara vår billiga energi utan i allt större utsträckning även våra jobb! Robotarna ersätter snart till och med den billiga arbetskraften i länder som Kina där timlönen nu är på samma nivå som vad några av de mest avancerade robotarna kostar per timme och som alltså kan utföra samma arbete ännu effektivare än människor.

CBS 60 minutes: Hotar robotarna arbetstillfällena?



Observera att även elbilstillverkaren Tesla Motors fabriksrobotar visas i videon nedan, ett företag som i princip tillverkar alla sin komponenter själva eller importerar från företag i USA och inte från Kina som de flesta andra. Men även Tesla Motors som kanske har framtiden för sig är givetvis även beroende av fortsatt tillgång till billig energi..
.
Manuellt arbete ett minne blott? Knappast!
 Så här ser det ut när en god vän till Johan monterar en ny bluerayspelare i sin bärbara dator... 

10 kommentarer:

  1. 1. Ju fler robotar som tillverkar säljbara prylar ju mer arbetslöshet och ju färre som har råd att köpa det som robotarna tillverkat - till slut får man permittera även robotarna och då är vi på ruta ett igen.

    2. Att det skapas nya arbetstillfällen för de som blivit arbetslösa pga robotarna, vilket höjer energipriserna vilket minskar köpkraften även om nya jobb skapas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Logiskt resonemang men allt hänger på hur snabbt robotutvecklingen går (ja högteknologin överlag). Dvs om robotarna hinner bli en så stor del av våra liv att de på allvar hinner hota balansen mellan mänskliga arbetstillfällen och teknisk nytta/effektiivet i produktiviteten innan energipriserna går upp pga Peak Oil. Kommer fler robotar höja effektiviten? Ja. Innebär det mindre energiåtgång? Ja troligtvis i början men i takt med att nya användningsområden hittas kommer de bli billigare...detta innebär att fler och fler produceras till lägre pris...vilket kräver mer och mer energi=jevons paradox! Effektivitet=massproduktion och tillgänglighet för det stora antalet vilket gör att effektiviteten leder till att total mängd energi som krävs för att hålla igång maskineriet ÖKAR...

      Punkt 2: Hur menar du? Att när vi är tillbaka på ruta ett för att robotarna i princip inte längre tjänar något syfte om det de tillverkar ändå inte kan säljas till de nu för många arbetslösa (pga robotarna tagit deras jobb)- att dessa nu kan få jobb igen utan att längre behöva konkurrera med robotarna? Och att människorna/arbetarna skulle kräva mer energi totalt sett än när de var arbetslösa och robotarna då krävde mindre energi??

      Poängen här är att energipriserna kommer gå upp oavsett om det är människor el robotar som arbetar, så köpkraften kommer minska oavsett (för den stora massan), vilket i sin tur kommer göra att mindre energi krävs...men ekonomin krymper...
      mvh
      Johan

      Radera
    2. Vore intressant att se förhållandet mellan människa / robot i bilproduktionen i väst- europa med tanke på den minskande bilförsäljningen. Personalminskningar pågår.
      Någon som har koll på detta?

      Här lite siffror från oljekris.no

      " "En halvering av bilsalget i Vest-Europa innen 2015 er et sannsynlig scenario." Dette skreiv jeg i november 2009. I dag trenger vi ikke lenger å lese skrifta på veggen. Vi finner den i offisiell statistikk. Lite tyder likevel på at det vil bli trukket relevante politiske konklusjoner.

      ■ I toppåret 1999 var personbilsalget i de land som i dag utgjør EUs 27 medlemsland ca. 17,5 mill. enheter. Ifølge ferske tall presentert av den europeiske bilbransjeorganisasjonen ACEA i dag ble det i 2012 solgt litt i overkant av 12 mill. biler i EU. Det er ned 32 prosent.

      ■ I 2012 falt bilsalget i EU med 8,2 prosent i forhold til året før. Salget er det laveste siden 1995, og fallraten i forhold til foregående år den største siden 1993. I desember falt salget med 16,3 prosent i forhold til samme måned i 2011. Det er det største fallet i desember siden 2008, ifølge ACEA, og desemberproduksjonen tilsvarer 9,6 mill. enheter på årsbasis."

      Radera
  2. Visst är det så att ökad mekanisering har alltid let till en allt mer komplex struktur för den tillverkande industrin och färre anställda och ofast överproduktion. Så har det alltid varit de senaste 60 åren tack vare billig energi, främst olja. Epoken lider mot sitt slut och håller med er slutsats om "kanske". -Men även Tesla Motors som kanske har framtiden för sig ....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin! Som vanligt navigerar vi efter ungefär samma framtidskarta med en liten skillnad i synen på elmotorns korta och lilla men ack så viktiga renässans i början av den sluttande energitrappan som via omställningen förhoppningsvis leder till hållbarheten...

      mvh
      Johan

      Radera
  3. Jag ser hoppfullt på det här. När det blir allt mer omöjligt att ge folk åt jobb så tvingas man införa medborgarlöner. Kanske inga höga sådana, men folk överlever. Och de använder betydligt mindre energi än de gör nu, eftersom de inte har någon arbetsplats de måste ta sig till. Maskinerna drar inte särskilt mycket energi och de kräver inte nog hög lön för att kunna bo i flotta hus, ha två bilar och åka till Thailand på semester. Ekonomin kommer krympa och det mesta blir mycket mer naturresursvänligt.

    Det är tänkbart att en massa folk kommer svälta för att robotarna tar alla jobben, men det är jobbigt för människor snarare än för planeten. För planeten är det bara bra. Misstänker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att säga vad som kräver mest energi, människa el maskin. En maskin kräver mycket underhåll, ska tillverkas och har en kortare livstid (åtminstone idag). En människa behöver bara några mål mat om dagen och har relativt lång livstid/arbetsförmåga. Att en maskin är billig i drift idag är för att vi tar för givet att den bara ska bli mer och mer avancerad och snart tillverka sig själv, ja rent av ta fram råmaterialet som den består av...men kom ihåg att dessa maskiner utvecklats under den billiga oljans tidsålder.

      Håller helt med dig om att maskiner inte åker till Thailand eller kräver flera bilar, hus etc men det beror helt enkelt på i vilket stadie av energitrappan man jämför människa o maskin. När energin är billig slår roboten människan med hästlängder/krafter...o ger skenet av att vara energisnål. Vi får hoppas att svält pga robotar inte blir anledningen till att vi satsar på människorna istället för teknologin och att höjda energipriser inte får oss att återupprepa jevons paradox igen...(se kommentar till Bengt Org ovan).

      mvh
      Johan

      Radera
  4. Lite konstigt att det är en Peak Oil sida och ni har fortfarande inte skrivit om Norge 2012... OD kom ju ut med en sokkelåret (se www.npd.no) och presenterade. Kul analys på oljekrisa.no

    Hilsen fra svensk i oljebranschen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Nåja lite har vi allt skrivit om Norge...vi deltog bland annat i Rosenbad när Noreng själv var där för att presentera sin "Peak Oil-rapport" o vad han ansåg om Norges och även världens framtid i fråga om råoljeproduktionen...se exempelvis här:

      http://www.peak-oil.se/2012/03/rapport-fran-rosenbad.html

      http://www.peak-oil.se/2012/09/norge-satsar-pa-elbilar-sverige-vantar.html

      http://www.peak-oil.se/2012/07/norska-oljestrejken-avsnitt-3.html

      Det är sant att vi bara skrapat på ytan när det gäller Peak Oil för Norge och dess effekter på bland annat Sverige. Detta är dock helt medvetet från vår sida då bland annat Norge är något vi analyserar på djupet i vår kommande bok om Peak Oil.
      Allt är inte alltid som det verkar...;)
      mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.