Pritchard som så många andra ger sin variant på en ny alternativ guldstandard. Allt tal om en guldstandard hit och dit skapar mest förvirring om man inte känner till guldets roll historiskt och framför allt varför guldet inte på något sätt är i en bubbla ännu.
Vi har tidigare skrivit om den växande trenden kring diskussioner av guldet i media vilket är naturligt i tider av ekonomisk oro.
De flesta småsparare och även stora delar av investerarna har bara börjat snappa upp "guldtrenden", alltså är vi inte i en bubbla ännu.
I presentation under ett investerarforum 2012 av Eric Sprott, en mycket eftersökt finansiell rådgivare och investerare fick vi veta följande:
Detta är mycket viktigt att förstå. Det säljs nämligen mer guld
på marknaden än vad som faktiskt produceras men vad värre är-det säljs guld som
inte finns fysiskt.
Ändå kommer dessa 3300 ton guld ut på marknaden någonstans
ifrån. Sannolikt är det som många misstänker att Centralbankerna leasat ut guld till marknaden. G6 Centralbankerna har kanske inget guld kvar eller tappat bort det! Samtidigt har vi enorma mängder pappersguld som vi äger men
aldrig ser eller ens finns registrerat så vi kan se hur mycket det är och var.
Den fysiska bristen på guld, alltså hur mkt guld som faktiskt finns på
marknaden är alltså sannolikt ännu mycket större än de 3300 tonen.
1998 sa sa en vän till Sprott att det rådde ett årlig brist
på fysiskt guld på 1600 ton guld. Enligt Sprott råder nu en ytterligare brist
på fysisk guld på 1700 ton. Dvs det råder nu en brist på fysiskt guld på
marknaden på ca 3300 ton.
Detta är inte kinesiska konsumenter som ”plötsligt köper groteska mängder guld eller ja nära 14% av allt som handlas på ett år (4000 ton på ett år). Givetvis är kinesiska staten involverad. Kina kan inte gå ut med hur mycket guld de har, då skulle guldpriset skena fullständigt. Kina vill fortsätta köpa guld billigt på marknaden (ja det är billigt nu mot vad guldpriset kan bli). Sannolikt resonerar Kina även som så att landets ekonomi kan stå på stabilare ben än de flesta andra länder om de kan försäkra sin befolkning och investerare om att valutan är säkrad mot en rejäl kista med guld. Att Kina skulle bygga upp sin guldreserv långsiktigt för att den kinesiska yuanen en dag ska kunna utropas som reservvaluta istället för dollarn är en fråga om spekulation och svårt att sia om men möjligt är det.
Kom dock ihåg detta. Guldprisets uppgång reflekterar en minskad köpkraft/värde i pappersvalutorna. Det är alltså inte guldet som blir mer värt, det är valutorna som blir mindre värda/förlorar i köpkraft eftersom det trycks mer och mer pengar. Detta för att kunna skjuta våra skulder på framtiden medan guldet bara finns i en begränsad mängd och har ungefär samma värde över tid.
I tider av ekonomisk oro och skuldkriser fungerar guldreserven som en självreglerande inflations och deflationsskyddare. Dvs det blir varken någon skenande inflation eller deflation eftersom guldreserven (om den är knuten till valutan) sätter gränser för hur mycket en stat kan spendera/låna.
Centralbanker och investerare försöker påverka guldpriset på olika sätt för att kunna köpa guld billigt, det finns därmed all anledning att misstänka att guldpriset är betydligt lägre än vad det borde vara...Detta för oss osökt till silvret för även om guldet kan väntas stiga på lång sikt har även silvret manipulerats mycket på senare tid. Utan att fördjupa oss i detta konstaterar vi vad Eric Sprott visar i sin presentation. Det historiska prisförhållandet mellan guld och silver har varit 16:1. Det skulle innebära att om guldpriset ligger på 1600 dollar/uns ska silverpriset ligga på 100 dollar/uns men just nu ligger silverpriset på cirka 32 dollar/uns.
Guldets syfte är ju att motverka inflation i huvudtaget och förebygga en explosion av krediter och överkonsumtion genom att sätta en gräns för vad som kan lånas och spenderas. Vid en fungerande guldstandard sätter mängden guld i nationens bankvalv gränser för vad nationen kan spendera.
Läs gärna tidigare inlägg om guldets utveckling historiskt för att förstå dess betydelse för vår nuvarande skuldkris.
Men ensam i en öken hjälper inte allt guld i världen:)
SvaraRaderaså sant! Men att trycka pengar (fysiskt i form av tunna trädbitar), men främst med digitala ettor o nollor-det går utmärkt! (även i öken där oljeshejken säljer o köper med krediter på sin kamel via satellittelefon)...
SvaraRaderaDet är ju de egenskaper människan tillskriver dessa glimrande föremål om och om igen som är intressant inte dess faktiska, praktiska värde. Man kan förvisso elda upp sedlar men det ger knappast särskilt mkt värme...
mvh
Johan