För nästan exakt ett år sedan drog sig Kanada ur Kyotoavtalet då Kanada ansåg att det skulle kosta landet 6,7 miljarder dollar att kompensera för utsläppen man förbundit sig att minska vilket vi skrev om i inlägget "South Park hade rätt". Men nu läser vi i Jeff Rubins senaste bok "The Big Flatline- Oil and the No Growth Economy" följande:
"Kanada drar sig ur Kyotoprotokollet precis i tid för att undvika att behöva betala en enorm räkning då man misslyckats att uppfylla sina åtaganden. Kanadensiska koldioxidutsläpp är 30 procent högre än de var 1990. Kanada skulle tvingats betala 14 miljarder dollar (amerikanska) för att köpa sig utsläppsrätter från resten av världen för att uppfylla sina åtaganden under protokollet. Istället har premiärminister Stephen Harper beslutat att dra sig ur avtalet och ta sig an kritiken från resten världen..."
14 miljarder dollar alltså inte 6,7! Detta blir extra intressant när man kopplar det till dagens nyhet i Wall Street Journal och från Reuters igår att China National Offshore Oil Corp (CNOOC) tar över kanadensiska energibolaget Nexen för 15 miljarder dollar. Nexen är ett kanadensiskt energibolag som utvinner och
exploaterar oljesand och skiffergas i Kanada. Nexen är även involverade i
exempelvis konventionell utvinning av naturgas i Nordsjön som alltså även det tas över av det av kinsesiska staten kontrollerade CNOOC.
Samtidigt som detta sker rapporteras nu alltså även om att malaysiskt statligt ägda Petronas har tillåtits bygga en anläggning för flytande naturgas (LNG) för 11 miljarder dollar på den kandensiska västkusten och köper in sig i det kanadensiska gasbolaget Progress Energy Resources för 6,06 miljarder dollar. I båda fallen för att kunna exportera olja och gas till respektive hemland i Asien.
Med andra ord för dryga 20 miljarder dollar går det utmärkt att få tillgång till det kanadensiska guldet (oljan) och guldstoftet (gasen).
Lustigt nog läser vi idag i UPI att Kanadas premiärminister Stephen Harper säger ”att regeringen (den kanadensiska) har beslutat att den utländska kontrollen av oljesanden har nått en punkt där fortsatt utländsk statlig kontroll inte tjänar Kanadas intressen”. Tjena, har Kanadas regering beslutat det!? Oljepriset styr och när Kanadas plånbok gapar tom och kineser och andra asiater knackar på med en kista med guld får vi allt se ”vem som bestämmer”.
Vi har tidigare skrivit om hur asiatiska och då särskilt kinesiska olje och gasbolag förhandlar till sig olja och gas varhelst de kommer åt
dem i världen, till amerikanska och europeiska bolags förtret. Detta är uppenbarligen en utveckling som fortsätter och kommer göra så långt framöver så det är bara att vänja sig och börja lära sig kinesiska/Mandarin...se särskilt till att era barn lär sig kinesiska om de så måste mutas till det!
Vi är beredda att hålla med South Park igen, det är i detta fall allra högsta grad Kanadas fel att utsläppen bara ökar och att allt fokus ligger på fortsatt olje och gasutvinning. När vi istället bör ägna all tid och energi åt att ställa om från den billiga oljans tidsålder till den dyra och otillgängliga oljans nerförsbacke, visar Kanada sannerligen sin mörka sida precis som ofta sker i kanadensisk ishockey, när det går bra är allt frid och fröjd och alla ler men när man sätts under press är man fula som få och skyr inga medel för att vinna (tjäna pengar).
Så exportlandsmodellen gäller inte för Kanada? men för alla andra oljeproducerande stater?
SvaraRaderaSjälvfallet gäller exportland -modellen även Kanada-så småningom men än så länge ökar den kanadensiska oljeproduktionen o därmed exporten. Men detta framförallt för att det höga oljepriset gör oljesandsutvinningen lönsam, dock ligger "break even" för oljesandsbolagen runt 100 dollar fatet. Kanada tillhör ett av de fåtal oljeproducenter som faktiskt ökar sin produktion men frågan är hur länge.
RaderaMvh
Johan
Att klämma fram olja ur denna tjärsand är på gränsen till lönsam då den ger ett alldeles för litet EROI. Kanske något kanadensarna nu börjar förstå. Och några stora mängder lär det inte heller bli. Så har går kvantitet och kvalitet hand i hand. En synnerligen tveksam affär för kineserna, men bra för kanadensiska staten, eller?
SvaraRaderaLågt EROI jo jag tackar jag 2-4:1 EROI för tjärsanden/oljesands-utvinningen enligt Charlie Hall. Men i detta fall får vi inte stilla oss blinda på EROI:n, för kineserna/CNOOC är 15miljarder dollar kaffepengar då man är i stort behov av oljan för att hålla igång sin monsterekonomi. Dessutom fortsätter oljepriset upp med dippar då o då men botten är ständigt högre o tillgången till oljan på världsmarknaden inte stor...allt man kan lägga vantarna på är oerhört värdefullt.
RaderaMvh
Johan
Jag menar att det är ett feltänk att lära våra barn Kinesiska. Det är bara trend.. Kineser lär sig engelska i skolan och de kineser som handlar med utlandet kan i stor och ökande grad engelska. Skall det var till någon nytta är det för marknadsföring i Kina till Kineser. Men då behöver man både kunna läsa och skriva kinesiska vilket är mycket svårt och tar år av studier i anspråk. Tid som kan användas till ingejörsexamen eller motsv.
SvaraRaderaOm vi skulle lära oss kinesiska som vi idag lär engelska gör vi kineserna en tjänst och de kan än lättare ta över vårt land och dess tillgångar.
I tillägg balanserar den kinesiska staten på en knivsegg både vad gäller politik,ekonomi och miljö. Skulle inte förvåna om en eknomisk kris skulle kunna utlösa ett fall för den "kommmunistiska" staten.
Tror snarare att nordiska språk och tyska är framtiden då resande och transporterande till och från Kina kommmer att minska. Närområdet kommmer istället att öka. Då kommer vi att ha nytta av språk som vi i tillägg kan umgås på - som det var innan oljan. Språk som ger oss glädje och nytta både i vardagen och i arbete.
Skall vi vara etta på engelska när vi talar med kineser eller tvåa på kinesiska?
Som sagt - ett klassiskt feltänk grundat på trend, trend och åter trend.
Jag förstår verkligen hur du tänker och håller sannerligen med om att resandet i mycket större grad kommer ske inom norden och tex till Tyskland pga Peak Oil etc. Dock tror jag vi tenderar att dra förhastade slutsatser om Kinas utveckling till den nya supermakten (och dess i framtiden centrala roll i världenshandeln-den som kommer finnas kvar). När vi talar om att Kina inte ska klara av sin ekonomi, politik osv gör vi det utifrån vår västerländska syn/modell och tror att Kina därför kommer göra samma misstag som oss. Ta den minskade tillväxten i Kina nu tex. De flesta tror att det är ett tecken på Kinas tillbakagång, när det är en medveten strategi från Kinas ledning att kyla ner den kinesiska fastighetsbubblan. Det finns många svårigheter Kinas ledning har att hantera framöver men kom ihåg att Kinas ekonomi varken är en planekonomi eller en marknadsekonmi enligt västerländsk modell utan en hybrid. Detta tror i kombination med en stark styrning från den kinesiska ledningen, inte utfrån kommunistisk ideologi utan med en allt starkare nationalism som kommer göra allt för att hålla ihop Kina.
RaderaVi har så länge levt med engelskan och tar den för given som "det viktigaste språket" precis som vi tar den amerikanska dollarn som given reservvaluta i världen men tiderna förändras. Att lära sig kinesiska är heller inte alls så svårt som många tror, skriftspråket tar lite tid men rent grammatiskt är det betydligt enklarare än tex engelskan.
Självfallet ska man dock prioritera det man tror man kommer ha mest nytta av när det gäller färdigheter för en tid där billig olja är ett minne blott. Vill man dock en syl i vädret när det gäller handel och affärer i framtiden är dock vettigt att lära sig mandarin och kom ihåg att även om en hel del kineser lär sig engelska är det alltid så att om man kan den andres språk innebär det ett helt annat kulturellt och därmed affärsmässigt utbyte.
Mvh
Johan
Håller med om det mest i ditt inlägg men idag lär sig alla kineser engelska. Kvaliteten i undervisningen är vad jag vet inte lika bra som vår men det går kanske bra ändå med hjälp av film och internet. Mitt inlägg vänder sig mot att förespråka mandarin för alla. Enskilda individer/verksamheter kan förstås ha mycket stor nytta av att kunna kinesiska men den tid det tar att lära sig tala och skriva tillräckligt god kinesiska (det är vad jag förstått relativt lätt att lära sig tala men mycket svårt att lära sig skriva och läsa) måste tas från något annat och nära till hands är ju då att andra språk får stryka på foten. Vad gäller den kinesiska kommunistiska staten så är den förstås inte kommunistisk vad gäller näringslivsekonomi men i mycket annat. Detta annat är inte populärt i Kina och ilskan kommer antagligen kunna blomma ut vid en nedgång. Att spekulera i Kinas ekonomi blir förstås osäkert men stora nedgångar i kommer förr eller senare och alla tidigare stora kinesiska totalitära regimer har fallit och det kommer också denna att göra - frågan är bara när och med vilken grad av våld.
RaderaDu har en viktig poäng, kinesiska för alla är varken möjligt eller eftersträvansvärt då alternativkostnaden blir för stor...finns så mycket annat vi måste lära oss som är viktigare i första hand. När det gäller den kinesiska regimens vara eller icke vara tror jag den kommer sitta längre än vad vi vågar tro men det kommer förstås en dag då den "faller" som alla regimer gör så småningom, tiden får helt enkelt utvisa hur det blir.
Raderamvh
Johan