2012-11-29

Hellre en kula än en 362 kilos gorilla!

Efter ha kommit hem från snöyran kan det var skönt och slå sig ner i soffan eller datorstolen och förkovra sig lite i olika aspekter av budgetstupet som USA:s skuldtåg fortsätter tuffa mot i högfart. Givetvis kommer demokrater och republikaner i 11:e timmen hitta något sätt att sparka burken nerför gatan i ytterligare en tid men som John Mauldin säger i sin intervju med David Krone och Rob Lehman nedan "jag är mer orolig för den 362 kilos tunga gorillan på våra axlar (USA:s enorma statsskuld) än kulan som kommer farandes mot oss (budgetstupet)".

Problemet är dock att politiker i Washington och övriga amerikaner fokuserar på kulan som kommer farande eftersom den annars når sitt mål inom endast några veckor istället för att på allvar börja göra något åt det enorma skuldberg som bara växer och växer. Pengaexpansionen kan inte fortsätta för evigt utan är endast konstgjord andning för ekonomin men så länge vi har helikopter Ben (federalbankschef Ben Bernanke) "all is well"...

Skulle budgetstupet mot all förmodan inte skjutas på framtiden, skulle det innebära enorma skattehöjningar då förre presidenten George W. Bush skattelättnader går ut vid årsskiftet och även stora nedskärningar av den amerikanska försvarsbudgeten mm som då automatiskt inleds. Konsekvenserna skulle bli en amerikansk ekonomi i djup recession, även om USA:s ekonomi under 2013 mycket väl kan gå in i en officiell recension ändå.

I videon nedan intervjuar finansexperten John Mauldin David Krone "Chief of staff" för demokraternas majoritetsledare i Senaten Harry Reid och Rob Lehman "Chief of staff" för den republikanska senatorn Rob Portman. David Krone och Rob Lehman ger sin syn på budgetstupet och det enorma skuldberg USA nu måste börja hantera.

2012-11-27

Uppsnappat i etern -27 November

Peak Oil Måste Läsas

Coal Mining ruining China Uranium deposits, UPI, 21 November 2012

Saudi dynasty faces generational choice, Angus McDowell, Reuters, 23 November 2012

Shale Gas Bubble About to Burst: Art Berman, Bill Powers, Desmogblog, Steve Horn, 21 November 2012

                                          
Ekonomicirkusen

Welcome to the currency war, part 5 (the dollar gets serious competition), John Rubino, Financial Sense, 26 November 2012  


Australien ”säljer” visum för 37 miljoner styck, Kalle Holmberg, DN, 25 November 2012

Utvecklingen i Iran

Middle East nuclear talks will not occur next month: U.S., Arshad Mohammed, Reuters, 23 November

Turkey Swaps Gold for Iranian Gas, Joe Parkinson & Emire Peker, The Wall Street Journnal, 23 November 2012
 
Övrigt

Tre år av baksmälla i klimatfrågan, Hans Rosén, DN, 26 November 2012

Ny Tekniks el-karta spränger 500-vallen, Charlotta von Schultz, Ny Teknik, 26 November 2012 

The seven who will run China, Robert Lawrence Kuhn, China Daily, 23 November 2012  

Pollution Fight Fading as European Leaders Battle Crisis,
Bloomberg, 23 November 2012









2012-11-26

CIA rådgivare ger valutakrigsscenarier för Kina & USA

Vi har tidigare skrivit om den ökade militariseringen i Sydostasien och USA:s flyttade militära och politiska fokus till Kina. I den korta men intressanta videon nedan går James Richards, rådgivare till CIA igenom olika sannolika och osannolika scenarier för hur ett valutakrig mellan Kina och USA kan utveckla sig. Simuleringen involverar påverkan på guldpriset, oljepriset, Iran, Israel, Europa, USA och Kina. 
  •  Situtation 1: Iran och Israel på randen till krig
  •  Situation 2: Ökade spänningar mellan Kina och USA-valutkriget börjar på allvar med att Kina i hemlighet lagrar enorma mängder guld...

2012-11-24

IEA:s presentation av World Energy Outlook i Stockholm



Via Kjell Alekletts blogg Alekletts Energy Mix tipsas via om att IEA:s chefsekonom Fatih Birol presenterade World Energy Outlook i Stockhom igår. Presentationen börjar 10 minuter in i videon.
Vi har ännu inte hunnit se presentationen ovan men redan skrivit om delar av World Energy Outlook 2012 och dess minst sagt underliga prognoser i inlägget Irak till världens räddning? Nej men kanske Kinas!

Trevlig lördag!   

2012-11-22

Tesla Motors kommer med nya elchocker i USA och Sverige

Vi har i två tidigare inlägg uppmärksammat den lilla amerikanska elbilstillverkaren Tesla Motors och får nu minst två starka anledningar till att göra det igen. Amerikanska Motor Trend utsåg för drygt en vecka sedan Tesla Motors nya Model S till årets bil 2013. Detta är ingen liten sak inom motorbranschen, priset är biltillverkarnas motsvarighet till filmbranschens Oscarspris. Man kan givetvis tycka vad man vill om en Oscar men uppmärksamhet ger det och många kritiker till elbilar får nu äta sin egen hatt med senap på.

New York Times skriver exempelvis följande i sin recension efter att ha testkört Tesla Model S:

"Put simply, the automobile has not undergone a fundamental change in design or use since Henry Ford rolled out the Model T more than a century ago. At least that’s what I thought until I spent a week with the Tesla Model S".

Istället för att motarbeta vad som till och med den legendariska förre VD:n för General Motors Bob Lutz numera säger är "en självklarhet", dvs att bilmarknaden elektrifieras, går Tesla Motors i spetsen för just en elektrifiering av transportnätet, med fokus på elbilar.

Nedan presenterar Motor Trend sin motivering till varför de utsåg Tesla Model S till årets bil 2013.


Priset ges dock inte för att Model S är en elbil understryker Motor Trend och citerar bland annat Elon Musk som sagt att hans mål "inte var att tillverka världens bästa elbil utan världens bästa bil som händelsevis är en elbil" och "det har han gjort" säger Motor Trend.   

Men att det bara "råkade bli en elbil" Elon Musk satsade på att bygga i sin strävan att bygga världens bästa bil vet vi är en sanning med modifikation eftersom Elon Musk redan i mycket unga år målade upp tre huvudsakliga spår han trodde på för framtiden: Hållbar energi, rymdutvecklingen och informationsteknologins betydelse (särskilt Internet). Elon Musk och Tesla bygger nu ut ett nätverk av laddstationer i USA som i 85% av fallen kommer att generera sin egen el med solceller på taket. Ägare av Telsa Model S kan redan idag i princip ta sig runt Kalifornien och stanna till vid 6 strategiskt utplacerade superladdstationer där kunderna kan ladda gratis!

Man kan inte låta bli att undra om Elon Musk är införstådd i Peak Oil när han så länge förespråkat ett transportnät som tar oss så långt bort från oljeberoendet som möjligt. Förvisso skickar upp raketer som bränner upp tonvis med raketbränsle tillsammans med sitt SpaceX som han även är kapten och grundare av.

Men om så elbilarna är en mycket liten del av övergången från ett transportnät och en ekonomi som idag är helt beroende av billig olja till ett helt elektrifierat transportnät och en liten lokal och regional ekonomi, tycker vi icke dess då mindre att det är något mycket positivt att Tesla Motors vågar gå före och dessutom visar att det går att göra det snyggt, praktiskt, säkert och givetvis långt mer hållbart för miljön än någon annan biltillverkare.

Vi har tidigare skrivit om hur vår granne Norge storsatsar på en infrastruktur för elbilar och kanske är det då inte så konstigt att Norge är det land i Europa som hittills beställt flest av Tesla Motors nya superelbil: Tesla Model S. För info om Model S läs tidgare inlägg.

Sverige ligger dock långt efter Norge vad det gäller utbyggnad av infrastruktur såsom laddstolpar och laddstationer men kanske är något äntligen på väg att hända även här.

Nr 2 av de huvudsakliga anledningarna till att vi nu skriver om Tesla Motors igen är att EV Worldwire igår rapporterade att Tesla Motors precis mottagit det svenska priset "Swedish Energy Award 2012" av Svensk Vindkraftförening på Stockholmsmässan.

Motiveringen ska ha presenterats av IT och Energminister Anna-Karin Hatt:

"The Judges’ decision recognized their view that, although Tesla Motors accounts for a very small part of the world car production, no other manufacturer has made ??the transformation of the transport sector's energy use so attractive and sought after. Tesla take responsibility for their products to a level far beyond the usual, by ensuring that their electric cars can be charged rapidly using renewable electricity. Tesla is a role model for companies and entrepreneurs worldwide - Tesla has shown the way.”  

Även om det svenska priset är småpotatis i sammanhanget visar det ända att Tesla Motors sprider sig och får ett allt större erkännande.  

Nedan intervjuas Elon Musk av Bloomberg i samband med nyheten att Motor Trend utsett Tesla Model S till årets bil 2013. 


Vi får inte betalt för att skriva detta inlägg.

2012-11-19

USA flyttar militärt och politiskt fokus till Sydostasien och Stilla Havet

Många läsare har säkert noterat att USA sedan en tid flyttar alltmer av sitt utrikespolitiska fokus till Sydostasien och Stillahavsregionen, särskilt kring Kina. Till och med gammelmedia har börjat snappa upp denna otvetydiga trend även om de oftast helt missar helheten vad det gäller Kinas växande ekonomiska och energipolitiska makt.

Energiracet mellan USA och Kina kan ni med fördel istället läsa om här.

I det här inlägget vill vi belysa hur det står alltmer klart att USA i sin desperation över mer och mer förlorard mark på det ekonomiska och energipolitiska planet gentemot Kina, istället försöker vända/dämpa Kinas utveckling mot en ny supermakt genom att flytta fram sina militära positioner i Asien. 

Detta står, om inte annat mycket klart och tydligt, efter att ha läst en mycket läsvärd artikel i det senaste numret av National Defense Magazine.

National Defense Magazine är en del av National Defense Industrial Association (NDIA)-USA:s ledande branschorganisation för försvarsindustrin-som fungerar som en informationslänk mellan försvarsindustrin och amerikanska regeringen gällande frågor som rör den nationella säkerheten. (publikationen kommer ut en gång i månaden och är gratis).

Artikeln i National Defense Magazine (sida 23-24 i den digitala versionen) med den minst sagt vilseledande titeln ”U.S. Pacific Shift Aims to Manage, Not Challenge China´s Rise” innehåller massor av sprängstoff, mycket som många läsare säkert hört från olika håll tidigare.

Vad som är särskilt intressant är dock att det mesta av artikeln bygger på en rapportering från den nyligen avslutade militära konferensen ”National Defense Association´s annual Expeditionary Warfare Conferece” i Panama city (Panama). Framförallt fokuserar artikeln på en presentation som hölls på konferensen av generallöjtnant och vice befälhavare för den amerikanska Stillahavsflottan, Thomas Conant:

”Så här ser vi på världen…fokus ligger inte på Nordamerika, inte på Europa. Fokus ligger på Kina, vilket det ska vara”. Men generallöjtnant Conant säger vidare att USA:s flyttade militära fokus till Stillahavsregionen inte syftar till att provocera Kina, krig mellan länderna finns inte på någon av ländernas radar menar Conant. USA:s plan syftar istället till att ”hantera uppgången” (Kinas alltså) när Kina ökar sitt militära och ekonomiska inflytande i regionen.

Det är här intressant att notera hur National Defense Magazine beskriver USA:s strategi att möta Kinas ökade makt och inflytande i Sydostasien och kring hela Stillahavsregionen. Man skriver alltså att det INTE är rädslan för en direkt militär konfrontation mellan USA och Kina som gör att USA nu utvecklar sin militära förmåga till att gå från hav och luft via hangarflottor i Stillahavsregionen nära Kina, till att nu planera för utökade flottbaser, stationerade landstyrkor och obemannade bevakningssystem i regionen.

Nej USA menar att för att motverka spänningar i Stillahavsregionen i takt med att Kina ökar sitt  ekonomiska och militära inflytande krävs en ökad amerikansk närvaro. Då handlar det enligt USA inte bara om när Kina ryter till om några öar i en dispyt med Japan i det Sydkinesiska havet utan om världshandeln inte störs av konflikter i det så viktiga Malacka-sundet. Malacka-sundet är en av världens viktigaste sjöfartsleder och förbinder Stillahavet med Indiska Oceanen via en smal remsa mellan Sumatra och den Malaysiska halvön.    

 Malacka-sundet




Men hör och häpna, USA:s militär har flera lösningar för att försörja sina trupper i Stillahavsregionen utan dagens långa kommunikationer: Eftersom Thailand årligen drabbas av svåra naturkatastrofer kan USA bistå genom låta sina styrkor bistå i katastrofer i utbyte mot försörjninghubbar i landet!

 Amerikanska attackubåten USS Jacksonville besöker Yokosuka, Japan. Bild: Naval Today

Med andra ord ”ge oss tillträde till hamnar, etablera lite militärbaser osv” så lovar vi att hjälpa till om det blåser upp till storm, om det så är naturliga stormar eller sådana vi skapat själva vid det militära ritbordet!

USA planerar nu att kraftigt öka sitt samarbete med sina ca 36 allierade i Stillahavsregionen som ska bistå en redan "ansträngd" amerikanskt budget med resurser. 2014 kommer USA bl.a. utgå från Singapore och patrullera med sina nya stridsfartyg Littoral Combat Ships.

Förutom ökade styrkor i Australien planerar USA, enligt National Defense Magazine, att placera militära styrkor i Vietnam, Malysia Bangladesh och återinföra två jättebaser på Filipinerna som varit stängda sedan 1991 .

Begrunda detta:

Kina tar just nu kommandot över de flesta av de viktigaste naturreseurserna i världen, t ex förhandlar sig statligt kontrollerade kinesiska oljebolag till sig mycket mer olja än USA gör. Kina har förutom en mycket större plånbok dessutom en mycket bättre förhandlingsposition, man ställer nämligen inga politiska krav när man förhandlar med en stat om tillgång till resurser som odlingsbar mark, olja, naturgas osv. Istället garanterar man uppbyggnad av infrastruktur och genomför det sedan snabbt och enligt plan, inga motkrav på demokrati alltså.

Tycka vad man vill om detta men nog fungerar det i fråga effektivitet och ger konkreta resultat till Kinas favör i det viktiga slaget om världens ändliga energiresurser.  

Samtidigt producerar Kina 95% av världens jordartsmetaller som förutom att vara helt nödvändiga i mobiltelefoner, datorer ja snart sagt all elektronik även är HELT nödvändiga i alla högteknologiska vapen som USA använder sig av. Nej Kina är inte ens i närheten av att mäta sig med USA:s militära förmåga idag men besitter redan idag många avgörande militära förmågor som avsevärt decimerar USA:s framtill nu helt överlägsna flotta.

Men frågan är fel ställd, Kinas ökade styrka och USA:s tillbakagång som ensam supermakt vilar inte på främst militär förmåga framöver. USA:s ekonomiska, politiska och militära makt hänger samman med dollarns koppling till oljepriset och dollarns fortsatta roll som världens reservvaluta. Även här tycks Kina planera mer långsiktigt och USA:s självklara roll som väktare av den ekonomiska tryggheten i världen ska inte alls tas för given framöver.   

Samtidigt konstaterar vi att USA planerar att flytta hela 60 procent av sin flotta till Stillahavsregionen enligt National Defense Magazines artikel.     

Se gärna även Lars Larnefeldts inlägg på bloggen Försvar och Säkerhet  om USA:s skiftande fokus till Asien.

Fundera själva.


2012-11-16

FED(I) ledamot medger brister & Silvermanipulationen fortsätter

Vi har tidigare skrivit om den pågående silvermanipulationen och nedan en liten uppdatering av Bart Chilton, representant för den oberoende amerikanska myndigheten CFTC (Commodity Futures Trading Commission):   



I övrigt noterar vi att inte alla som arbetar för Federal Reserve (eller FEDI som vi kallar dem) tycker att skapandet av oändligt många krediter är en lösning på USA:s skuldkris. Nedan kommer Richard Fisher, president för Federal Reserve i Dallas med hård kritik mot FEDs pengar-tryckande men framförallt med hård kritik mot Washingtons oförmåga att komma fram till en långsiktig lösning på den ekonomiska krisen. FED kan inte rädda Washington i det långa loppet med nuvarande pengar-politik...

2012-11-15

Jeff Rubin är "tillbaka" med förstärkning!

En av våra absoluta favoriter när det gäller att sätta Peak Oil i ett ekonomiskt sammanhang och dessutom gör det med humor och dräpande exempel och argument, är Jeff Rubin. Tro det eller ej men Jeff Rubin är faktiskt ekonom!

Jeff Rubin är före detta chefsekonom vid CIBC World Markets (en av Kanadas största investmentbanker) och författare till den fantastiska boken ”Why the World is about to get a Whole lot Smaller-Oil and the End of Globalization”. En bok som sannerligen rekommenderas för den som vill förstå kopplingen mellan dagens ekonomiska cirkus och dess direkta koppling till utvecklingen av världens oljeproduktion/konsumtion historiskt och fram till idag. 

Jeff Rubin har förekommit på förstasidan på bland annat the Wall Street Journal, Washington Post och Financial Times och blir ofta intervjuad i tidningar och tv som expert på energi and finansfrågor, särskilt olja.

Jeff Rubin har precis varit ute på en tour runt i Kanada där Rubin dels promotar sin nya bok "The big Flatline-Oil and the No-growth Economy" (även kallad "End of Growth") men försöker samtidigt tillsammans med David Suzuki- genetiker, mångfacetterad miljökämpe, prisbelönt vetenskapsman och bland annat medgrundare till David Suzuki Foundation och författare till 52 böcker, öka medvetenhet om kopplingen mellan ekonomin och ekologin...och ja Peak Oil!

Presentationen nedan är glädjande nog för oss som har hört Jeff Rubin många gånger tidigare, uppdaterade och inte samma veva som tidigare även om en del förstås naturligen upprepas. David Suzuki är inte så tokig han heller...  


Jeff Rubin & David Suzuki-En mindre men hållbarare värld följer när vi inte längre har en växande tillgång till billig energi, främst råoljan. 

Frågestunden som följde presentationerna av Jeff Rubin & David Suziki:

Några av våra tidigare inlägg om Jeff Rubin som kan vara av intresse:


2012-11-13

Bloggranne intervjuas av Schlaug i Kunskapskanalen

Länk till programmet i UR Play, "En bok en författare" 13 November 2012.

Björn Forsberg har nu kommit igång med sin blogg med namnet "I gränslandet". För er som missat Björn Forsberg är han bland annat författare till de utmärkta böckerna "Tillväxtens sista dagar" och "Omställningens tid". I mars recenserade vi Omställningens Tid som vi varmt rekommenderar och den som vill få en försmak av boken kan bekvämt slå sig ner i soffan eller fåtöljen ikväll, för kl 19.00 intervjuas Björn i kunskapskanalens program "En bok, en författare".

Vill man lyssna till Björn Forsberg redan nu kan man lyssna till ljudinspelningen vi gjorde av Björn Forsbergs tal under en bokrelease i Gamla Stan i början av året (beklagar ljudkvaliteten men vrid på volymen så går det an):

2012-11-12

Irak till världens räddning? Nej men kanske Kinas!

Vi skrev för några veckor sedan om hur IEA nu sätter sin tilltro till Irak när det gäller den framtida oljeproduktionen. Mellan 2011-2035 tror IEA att Irak ska stå för hela 45% av världens oljetillväxt eller med andra ord vara den enskilt största bidragande faktorn till att världens konventionella oljeproduktion inte minskar. Den konventionella oljeproduktionen har ju som säkert många läsare känner till, legat på en platå sedan 2005.  

Övriga OPEC-medlemmar med Saudiarabien i spetsen ska enligt IEA:s prognos endast kunna bidra med 42% och icke OPEC medlemmar som USA, Kanada, Brasilien endast stå för 12% av världens oljetillväxt fram till 2035.

 Graf från Charles Schlumbergers presentation vid ASPO-USA:s webinar-serie

Regelverket för oljeinvesteringar i Irak är ännu mycket outvecklat vilket skrämmer bort många internationella oljebolag som inte vet hur de ska skydda sina investeringar. Enligt Charles Schlumberger, ledande flygtransportchef för Världsbanken krävs investeringar på i genomsnitt 26 miljarder dollar per år för att Irak ska kunna nå IEA:s centrala scenario ovan. Idag producerar Irak 3 miljoner fat olja per dag men väntas alltså i IEA:s bästa scenario öka till 4 miljoner fat redan 2015 och 8 miljoner fat per dag 2035.

När IEA:s chefsekonom Fatih Birol presenterade IEA:s prognoser och däribland grafen ovan, för några veckor sedan i Washington DC, oroades han dock över det "förkjutna scenariot" (delayed scenario ovan). Dvs om Irak inte lyckas göra de investeringar som krävs, ja då kommer Irak som bäst producera 3 miljoner fat per dag 2015 och endast 5 miljoner fat per dag 2035.  

Irak själva var besvikna på IEA:s "central scenario" och menar att de kan minsann producera 16 miljoner fat per dag 2035, dubbelt så mycket som IEA ser som "best case"!

Ok, i en mycket helhetstäckande artikel av UPI från i fredags får vi som ett brev på posten en uppdatering om situationen för oljeinvesteringarna i Irak. Exxon-Mobile, världens största privatägda oljebolag, meddelade förra veckan att man drar sig ur ett oljeprojekt i södra Irak på 50 miljarder dollar. Även ett statligt turkiskt oljebolag meddelade under samma dag att man drar sig ur.

Det finns många problem i Irak kopplade till oljeproduktionen i landet men ett stort problem nu är konflikten mellan kurderna i norr och Bagdad/södra Irak. Kurdistan i norr vill bli helt autonoma och få kontroll över oljan i norr medan Bagdad bestrider detta. Många oljebolag vill inte hamna i konflikt med regeringen i Bagdad och vågar då inte göra affärer med kurderna i norr.

Samtidigt vill bl.a Lukoil, Rysslands största oljebolag mer än gärna kliva in där amerikanska eller europeiska oljebolag inte vill satsa och gör så redan nu med investeringar i mångmiljardbelopp i södra Irak.

Men UPI skriver att "den västerländska flykten från södra Irak, där två tredjedelar av landets oljereserver om 143,100 miljoner fat (143 miljarder fat) finns och gasinnehav på 126 miljarder kubikfot finns gynnar i hög grad asiatiska oljebolag". Just det, Kina är igång överallt numera. Enligt industriberäkningar skriver UPI att kinesiska bolag kommer kontrollera 2 miljoner fat per dag av Iraks olja 2020 (eller ca 1/3 av Iraks olja om man följer IEA:s centrala scenario ovan).

Intensiva förhandlingar om kinesiska infrastrukturinvesteringar och utbyggnad av oljeproduktionen i utbyte mot kinesisk tillgång till den Irakiska oljan tycks vara i full gång mellan Peking och Bagdad. Precis som i resten av världen erbjuder alltså kineserna pengar och investeringar (i olika länder) i utbyte mot tillgång till livsviktiga råvaror idag och i framtiden. Kanske har Kina fattat något som Väst inte gör och förbereder sig för det?

Vi kan bara hålla med när UPI hänvisar till Financial Times som säger att "a new trade axis is being formed between Bagdad...this relationship is part of a shift that is tipping the balance of power in the energy world" (vår fetmarkering).  

Se gärna tidigare inlägg om Kinas framfart kontra USA.
 





2012-11-09

Fredagsmys med en klok gubbe: Roscoe Bartlett


Det finns eldsjälar och så finns det eldsjälar, det finns kloka gubbar och gummor och så finns det kloka gubbar och gummor, ja och så finns det kloka gubbar (och gummor) som GÖR kloka saker!

Med anledning av att den amerikanska kongressledamoten Roscoe Barlett nu tyvärr tvingas sluta som kongressledamot för delstaten Maryland vill vi uppmärksamma denna fantastiska man. Rosoce Bartlett är den näst äldste kongressledamoten i representanthuset och har suttit i hela 10 mandatperioder vilket endast det är en bedrift!

Men framförallt är Roscoe Bartletts otröttliga envishet och försök att väcka debatt och medvetenhet om Peak i såväl kongressen som i Washingtons maktkorridorer, vid de otaliga gånger han väckt frågan-djupt imponerande!

I del 1 av Roscoe Bartletts tal inför kongressen ovan (från 2008) tar Bartlett bland annat upp det numera berömda talet av admiral Hayman G. Rickover (bland annat fadern till atomubåten och energirådgivare åt Jimmy Carter på 1970-talet) från 1957. Talet är kräver ett inlägg i sig men vi nöjer oss med att säga detta: admiral Hayes är en legend inom den amerikanska flottan och talet år så insiktsfullt och före sin tid när det gäller världens och USA:s energisiutation att man kan tappa brallorna och hatten för betydligt mindre...!

Läs admiral Haymans tal och lyssna till Bartlett och kanske ser du på saker och ting på ett helt nytt sätt.

   

Uppsnappat i etern -9 November

Peak Oil Måste läsas


-Lärdomar från oljekrisen 1973-74, ta aldrig tillgång på bensin & diesel för given. BENSINRANSONERING I NEW YORK efter Sandy


Financial Issues Affecting Energy Security, Gail Tverberg, Our Finite World, 6 November 2012 

Chinese energy companies eye Nigerian oil, UPI, 8 November 2012

U.S. Pacific Shift Aims to Manage, Not Challenge China’s Rise, Dan Parsons, National Defense Magazine, November 2012

 Ekonomicirkusen

Ron Paul läxar upp Bloomberg: "Vi är panka och redan över det fiskala stupet"


New Taxes Not Just Spending Cuts Needed to Avoid Fiscal Cliff, Brendan Greeley, Bloomberg, 8 November 2012

Obama Victory: Increased Gold and Silver Storage in Zurich and Asian Capitals, Mark O´Byrne, Financial Sense, 8 November 2012 

Utvecklingen i Iranfrågan

Iranian Ministry Suggests Openness to nuclear talks, The Washington Post, 8 November 2012, 

Strategic oil needed if Iran shuts Hormuz, UPI, 7 November 2012

Övrigt

Regeringen prutar på ÖB:s Jas-krav, Monica Kleja, Ny Teknik, 8 November 2012

What does Obama´s victory mean for action on global warming, Damian Carrington, The Guardian, 7 November 2012


2012-11-07

Charlie Hall: EROI:n & Nettoenergins renäsansman?

Igår var ingen mindre än Charles A.S Hall i  Uppsala och höll ett seminarium vid Evolutionsmuseet. För bara en liten stund sedan deltog Charlie även vid ett sedan länge fullbokat seminarium vid Medelhavsmuseet i Stockholm.

Idag skriver även Charlie Hall om sin 40 år långa forskning om nettoenergin i en debattartikel i SvD. Charlies forskning har resulterat i ett 10 tal böcker men framförallt den helt unika boken "Energy and the Wealth of Nations" som han skrivit tillsammans med ekonomen Kent Klitgaard.

Visst boken är inte direkt billig (!) men är det någon bok man ska ha hemma och som på ett helt fantastiskt sätt kopplar samman energi, ekologi och ekonomi på ett lättförståligt sätt är det denna bok! Boken bör ses som en investering och är ojämförbart bättre än att kasta bort pengarna på andra prylar vi inte behöver...

Boken rekommenderas även som undervisningsmaterial vid universitet och ja varför inte gymnasier. 

Vi har skrivit mycket om Charlie tidigare och Johan Landgren (en av undertecknade bloggare), har haft nöjet att se flera av Charlies eminenta presentationer under ASPO-USA energikonferenser 2010 & 2011.

Charlies presentationer är snarare fantastiska framträdanden, nästan lite som en Peak Oil rockartist för det är alltid show och mycket humor när Charlie talar. Lite "shut up", "no bullshit" osv och få vågar ifrågasätta honom och de som gör det får det inte lätt...även om det äralltid är med glimten i ögat och med öppenhet för nya kunskaper och en vetenskaplig approach som Charlie diskuterar Peak Oil, energi, ekonomi och ekologi. 

Charles A.S. Hall är en eldsjäl inom Peak Oil -rörelsen och hållbarhetsrörelsen sedan många år tillbaka. Charlie är Professor i Systemekologi State University of New York, College of Environmental Science and Forestry och sysslar med bl.a. empirisk modellering för att förstå och hantera komplexa naturliga och mänskliga system. Hall och hans team, studerar hur organismer och samhällen investerar energi i resursexploatering och hur sådana investeringar förändras i takt med att resurskvaliteten ökar eller försämras.

Gårdagens presentation var mest repetition för oss och framförallt många slides från Charlies presentation vid ASPO-USA webinaret vi deltog i början av augusti. Det fanns dock några nya slides som kan vara av intresse och som Charlie kommer använda i en ny omfattande rapport om EROI som han håller på och färdigställer tillsammans med sina kollegor Jessica Lambert, Steve Balogh, Alex Poisson, and Ajay Gupta.

Vi hänvisar till tidigare inlägg och videos med Charlie för läsare som inte är införstådda med vad EROI/nettoenergi handlar om.      
Nedan några nya slides från Charlies presentation i Uppsala som kan vara av intresse.

Charlie Hall var inte först med att koppla termodynamiken med ekologin och ekonomin, inspiration fick han av sin handledare och stora inspirationskälla Howard Odum. Charlie var dock först med att publicera en artikel om nettoenergin (1981) och gjorde direkt en koppling till oljeutvinningen i den vetenskapliga artikeln "Petroleum Drilling and Production in US: Yield per Efffort and Net Energy Analysis" 1981.   

 Illustration från Charles A.S. Halls presentation i Uppsala

Som ni ser i illustrationen ovan är det många steg från utvinningen till slutlig användbar oljeprodukt som bränsle av olika slag. Poängen här är att det kostar alltmer energi att utvinna samma mängd energi, då den billiga och lättåtkomliga oljan (och även kol och gas), är ett minne blott. När energimängden ökar för att ta upp/göra samma mängd energi tillgänglig blir slutprodukten i form av bensin, diesel, flygbränsle osv dyrare och dyrare..

Illustration från Charles A.S. Halls presentation i Uppsala

Charlie har tillsammans med sina kollegor och studenter, grundat på mycket data och forskning räknat ut den minimala nettoenergin som krävs för utvinning av olja, raffineringen av energi och för att driva transporter på olja . Dvs hur mycket energi som det maximalt kan kosta för att dessa tre verksamheter i huvudtaget ska kunna bedrivas. Om du tex får tillbaka mindre än 1.1 fat olja för varje fat olja du investerar (eller motsvarande investerad mängd energi i form av naturgas eller liknannde) är det lika bra att lägga ner (Extract Oil= 1.1:1 ovan).

Motsvarande nettoenergi/EROi förhållande för raffinering av energi till färdiga oljeprodukter och bränslen är 1,2:1 och för transporter 3:1.

Övriga EROI-värden i pyramiden, från "odling av mat" upp till "konst" är mer osäkra och Charlies och hans kollegors uppskattningar men det ger en bra bild av vad vi kan vänta oss. I takt med att nettoenergin minskar när den billiga energin från framförallt oljan minskar, kommer möjligheten att investera den nödvändiga energin som möjliggör dagens verksamheter inom konst, hälsovård, utbildning osv minska (kommer helt inte finnas billig energi nog för att ägna åt detta i dagens omfattning).

Fundera själva vad detta innebär för vår nuvarande samhällsmodell och tillväxtekonomi när mycket av nöjesverksamheter, hälsovård, utbildning osv tvingas krympa för att energin helt enkelt inte finns där.    

Det finns fler spännande grafer i Charlie Halls kommande rapport "EROI of Global Energy Resources: Preliminary Status and Trends" men de får vi vänta på tills den är färdigställd.

Se även bloggrannen Cornucopias rapportering om Charlie Halls äventyr i Sverige.  



2012-11-05

Elefant, Åsna eller Struts?

Det är nu mindre än två dagar kvar till presidentvalet i världens största supermakt både militärt och ekonomisk  Som bekant befinner sig USA i ett liknande läge som under den stora depressionen.

Finanskrisen hägrar likt digerdöden över den amerikanska ekonomin. Trots fredagens rapportering av den något muntra säsongsjusterade arbetslöshetsstatistiken som bara steg 0,1 procent till 7,9 procent så att den nätt och jämnt understiger den magiska 8 procent -nivån.

Aldrig någonsin har så många amerikaner varit beroende av bidrag, hissnande 46 miljoner amerikaner fördelat på 22 miljoner hushåll är beroende av matkuponger (food stamps).

Förutsatt att gällande politiska beslut inte upphävs eller modifieras så blir det massiva finanspolitiska åtstramningar i USA under 2013 om Obama vinner valet. Vid årsskiftet kommer nämligen en rad skattelättnader att löpa ut, bland annat de som Bush d.y genomförde i början av 00-talet under sin första mandatperiod.

Samtidigt genomförs de automatiska budgetnedskärningar som demokrater och republikaner tidigare kommit överens om för att budgeten skall stabiliseras på sikt. Totalt uppgår skattehöjningarna och budgetnedskärningarna till drygt 700 miljarder USD eller ca 4,5% av BNP. Enligt CBO (kongressens budgetkontor) kommer BNP att minska med 1,3% första halvåret 2013 om samtliga skattehöjningar och budgetnedskärningar träder i kraft den 1 Januari 2013. Om man däremot förlänger skattelättnaderna och inte genomför de automatiska budgetnedskärningarna kommer BNP öka 4,4% 2013, enligt CBO.

Vid en första anblick kan ett otränat öga lätt tro att en snabb boost och räddning serveras av Romney om han nu bara kan bemästra "voodoeconomics" som sin anfader Ronald Reagan. Men i ett läge när USA:s skatteintäkter är de lägsta på 40 år är Romneys enda recept för ekonomisk framgång inte bara fortsatta skattelättnader utan ÖKADE skattesänkningar med 480 miljarder dollar och ÖKADE anslag till försvaret.

Romney hävdar att pengarna ska tas igen genom att framförallt begränsa möjligheterna till skatteavdrag för höginkomsttagare samt med nedskärningar i den offentliga välfärden där avskaffandet av medicare (ja eller Obamacare om man så vill) är prio.

Receptet känns knappast nytt, snarare påminner det om något som provats förr. Republikaner sänker skatten, håller tummarna och rustar upp med skenande budgetunderskott som följd. Efterträdarna får ta notan som bara ackumuleras. Är Mitt Romney måhända en ny Reagan i fårakläder?

När nu ”The land of the free” har blivit en kronisk skuldslav med 16 triljoner dollar i samlad statsskuld är så klart intresset minst lika stort för det "fiskala stupet" som för presidentvalet. Men såväl handlingsutrymmet som den politiska viljan att försöka sanera budgeten och minska låneberoendet är tämligen begränsat vare sig det sitter en åsna eller elefant i Vita huset, därför är det dock troligast att den eviga kreditdansen fortsätter att ledas av en struts.

I dagens SvD kan vi läsa att oron hos G20 -gruppens övriga medlemmar är stor över att onkel Sam skall göra något läskigt och förhastat för att minska underskotten genom att börja skära i utgifterna och höja skatterna, något den heliga tillväxten knappast lär gilla. 

Om Obama nu vinner är sannolikheten stor att republikanerna kommer att försöka sätta käppar i hjulet när det är dags för nästa budgetuppgörelse då skuldtaket återigen måste höjas eftersom viktig majoritet i kongressen även behövs för demokraterna. En kompromiss där t ex några av skattehöjningarna uteblir är inte ett omöjligt scenario om demokraternas underläge i representanthuset består efter valet. Någon längre schism lär knappast de finansiella marknaderna uppskatta med ökad volatilitet och nedgångar som följd. SvD2

Kuriosa: Sedan Roosevelt på 1930-talet har ingen amerikansk president blivit omvald med en arbetslöshet på över 7,2 procent. Franklin D Roosevelt blev omvald 1936 med en arbetslöshet på 16,6 procent och igen 1940 då den låg på 14,6 procent. När Jimmy Carter föll 1980 låg den exempelvis på 7,5 procent.

USA's statsskuld har nu i skrivande stund passerat 16.16 triljoner USD medan BNP uppgår till 15.77 triljoner USD. Dvs statsskulden är numer 102% av BNP.

Situationen illustreras bäst i bilder.





2012-11-02

"En Bubbla är en Bubbla som är en…Bubbla!"

Under konferensen ”Resource Investors Forum 2012” (18-19  september) höll hedgefond-förvaltaren Grant Williams en kort men sevärd presentation som på ett pedagogiskt sätt bl.a. förklarar varför och hur bubblor uppstår.

Från den första och kanske mest kända Tulpan -bubblan 1634-1637 i Holland till 2008 års fastighetsbubbla som sprack i USA och spred sig i den numera globala ekonomin.  En efterföljande finanskris och sedermera skuldkris har flyttat oss några år fram till nutid men när allt kommer om kring är och förblir en bubbla en bubbla.

Tiden har gått men fenomenet har inte förändrats och Grant visar att i praktiken går alla bubblor igenom samma 4 förlopp:
.  
1. Smygfasen: Ett fåtal investerare ser en trend och investerar för det långa loppet, till ett för dagen högre pris än marknadsvärdet. Övriga vanliga och ovanliga investerare och övriga människor gör inget på grund av okunskap.

2. Uppvaknandet: Nu uppmärksammar en del investerarkretsar och en del finansmedia trenden och trenden får lite uppmärksamhet. Spekulanter och börshajar och en hel del oerfarna/färska investerare går in med pengar och marknadsvärdet på det som i fråga investerats i stiger sakta men säkert. Pågrund av osäkerheten kring den fortsatta (positiva) trenden och de många spekulanterna som tänker kortsiktigt, hoppar priset upp och ner (volatiliteten ökar) vilket i sin tur gör att många inte vågar sitta kvar i båten utan väljer att sälja. Priset/värdet fortsätter dock uppåt.

3. Maniska fasen: Gammelmedia snappar upp trenden, den stora skocken investerare hakar på och även de många småplacerarna hoppar även de på tåget. Detta får värdet på fastigheter, tulpaner ja vad det nu må vara som är föremål för trenden i fråga att stiga i explosiv takt, himlen är bara runt hörnet tycks det.

4. Punkteringsfasen:  Bubblan spricker och värdet sjunker kraftigt men några sista tappra själar går in och köper i nedfasen vilket dämpar fallet något och till och med får värdet att återhämta sig något. Härefter är det i princip fritt fall ner till ursprungsvärdet/startpunkten för bubblan.

Grant menar att något som drivit människan in i bubblor i tusentals år naturligtvis kommer fortsätta att göra det och det är därför vi ser bubblor upprepa samma mönster om och om igen. Framförallt menar Grant att det är girighet och rädsla som driver bubblorna. Girighet känner de flesta igen men rädsla är det som är kraftigast drivande då det är naturligt kopplat till självbevarelsedriften.

När vi är rädda för inflation, höga oljepriser, oro i Mellanöstern osv tenderar denna starka psykologiska kraft att ta över oss helt, till skillnad mot girigheten som åtminstone delvis går att kontrollera lättare.

Se gärna presentationen som innehåller mycket godis för den lyhörde men kom framförallt ihåg detta när det gäller bubblor: ”Denna gång är ALDRIG annorlunda”! 

2012-11-01

Uppsnappat i etern -1 November

Peak Oil Måste läsas

The Big Deal About U.S. Energy Self-Sufficiency, Energy Bulletin, Arthur Berman, 31 Oktober 2012 

U.S. Geological Survey: Natural Gas Fracking Is Destroying Pennsylvania Forests, Natural Gas Watch, 24 Oktober 2012

Statoil abandons North Sea oil well, UPI, 1 November 2012


Gasoline Supply Seen Down to 1990 Low on Sandy: Energy Markets, Barbara J. Powell, Bloomberg, 30 Oktober 2012


”Obamas gröna agenda en katastrof”,1 November 2012, SvD

Futuristic Physicists?, Do The Math, 30 Oktober 2012


Ekonomicirkusen

U.S. of A(sia) - United to Weaken the Dollar?!, Alex G Merk, Financial Sense, 31 Oktober 2012

Memo to Central Banks: You’re Debasing More than Our Currency, John Mauldin, Financial Sense, 29 Oktober 2012


Utvecklingen i Iranfrågan 

How to Bomb Iran-An Israeli attack is risky--and it might not even eliminate Iran´s nuclear facilities, Philip Giraldi, The American Conservative, 25 Oktober 2012

Iran's hospitals feel pain of sanctions, Soraya Lennie, Aljazeera, 31 Oktober 2012

Iran says oil investments strong, UPI, 1 November 2012


Övrigt

Första serietillverkade elbussen i trafik
Håkan Abrahamson, Ny Teknik, 31 Oktober 2012

Population bulge tests India's growth aspirations, AP, 31 Oktober 2012