I en mycket sevärd och högaktuell dokumentär på UR Play får vi följa med till Coal River Valley i Östra USA. Här utspelas just nu ett slag mellan delar av den lokala befolkningen och ett USA:s största kolgruvebolag. I dokumentären får vi bland annat se hur olika lokala eldsjälar desperat kämpar mot borgmästaren, kolarbetarnas intressen att behålla sina jobb och ja kolgruvebolagets enorma plånbok som sträcker sig ända till Washington.
Tillsammans med miljöjuristen och aktivisten Robert F. Kennedy Jr (brorson till John F. Kennedy) som gör medborgarnas sak till sin, strider man om rätten till sin hälsa, bergets fortsatta existens och framförallt för sin och framtida generationers rätt till en hållbar energi.
Dokumentären bör gillas av den som är insatt i Peak Oil och många tankars väcks. Många som satt sig in i Peak Oil och försöker se helheten av energi,
ekonomi och ekologi kanske tänkt "vad bra, Peak Oil kanske räddar oss
från de värsta klimatscenaierna!". Tyvärr är det högst osannolikt med
nuvarande utveckling. Problemet stavas främst kol.
Enligt den senaste forskningen från Globala Energisystem vid Uppsala Universitet, kommer världens kolproduktion först nå sin maximala produktionsnivå, Peak Coal år 2030 och Kina nå sin kolpeak 2020. Det är många års ökad produktion det och därmed oroväckande höga nivåer av koldioxid i atmosfären.
Med nuvarande trend kommer rent av kolproduktionen som del av energikakan i världen gå om oljan redan nästa år igen och åter ta platsen som kungen av energi i världen (för data Se BP 2012 här).
När det går upp för politiker och ekonomer att ekonomin inte längre kan växa pga Peak Oil kommer deseperationen och jakten efter snabba lösningar och "alterntativa" energikällor bli svår att hindra. Folk i Kina vill givetvis fortsätta att "utvecklas" och bli lika materiellt bortskämda som vi i väst och amerikaner och Européer vill fortsätta att leva "det billiga energi-livet" med allt vad det innebär samtidigt som oljeproducerande länders befolkningar även de konsumerar mer och mer...
Världens största kolreserver finns i landet som nu konsumerar mest olja i världen, dvs i USA. (Se BP 2012 här). Någon som ser sambandet? Javisst det mesta av det mest energirika kolet är redan utvunnet i USA men det kommer inte hindra en renässans för den amerikanska stålindustrin och kolindustrin när Peak Oil och alltmer olönsam och miljömässigt ohållbar produktion av Skiffergas sätter käppar i hjulet för den amerikanska DRÖMMEN om energioberoende.
Som Jeff Rubin påpekat gång efter annan försvinner lönsamheten i att importera stål och kol från andra länder (och de flesta andra produkter och råvaror som kan produceras lokalt och regional) när alltför höga bränslepriser äter upp de billiga arbets och produktions -kostnaderna i länder som Kina. Kan en vara produceras i USA billigare än i Kina, ja då kommer den göra det, det är givet de marknadskrafter vi har idag.
Rederierna kämpar redan med höga priser på bunkeroljan något som bara kommer bli värre framöver när den billiga råoljan som sedan 2005 bevisligen inte ökar i produktion globalt och sedermera snart minskar år för år (så beter sig alla oljefält, ingen magi den globala produktionen inte).
Tro inte för en sekund att vi som förstått konsekvenserna av en urartad klimatutveckling om vi fortsätter att öka (istället för att radikalt minska) vår förbränning av kolet fram till 2030 -kommer få en syl i vädret när "plötsligt" oljeproduktionen "oväntat" börjar minska. ALLT kommer att göras för att upprätthålla BAU (business as usual) från regeringars sida och de flesta ekonomers sida osv. Att en ökad användning av kolet bara kommer göra saken värre för klimatet och slösa med resurser som behövs till annat hör tydligen inte till saken...
Oljan bör användas mycket sparsamt och intelligent i omställningsarbetet från en global ekonomi till en lokal och regional ekonomi, kolet måste vi låta ligga kvar i backen!
Aj... smärta...
SvaraRaderaIbland vill man liksom bara sjunka ner i marken och återgå till kolvätenas förlovade urstadie...
Jag är dessvärre rätt säker på att ni har rätt vad kolanvändningen i världen anbelangar. Det gäller bara att ta sig ur den där maggropskänslan av undergång. Hoppet lär vara det sista som lämnar människan, så när som på hörseln. Så länge någon ännu kan höra vad jag säger, kommer jag fortsätta hoppas.
Tack för att ni håller denna sida aktuell, det hjälper upp hoppkvoten.
Hej Ylva! Ja det är smärtsamt att vara realist men om man ska hantera "svåra problem" måste man först se problemen o erkänna dem. Sedan kan man skrida till verket!! Ge opp-näver!!
SvaraRadera/Johan
Lösningen är ekonomisk kollaps.
SvaraRaderahttp://www.energybulletin.net/stories/2011-06-17/deus-ex-machina-will-economic-collapse-save-us-climate-catastrophe
Ska man förbereda sig för nåt så är det alltså ekonomisk/social överlevnad eftersom den ekonomiska kollapsen tar hand om resten. Bara den nu hinner komma i tid....
Ligger mkt i det men kollapsen är en process som kan ta lång tid eller kortare tid o under den processen blir kolet sannolikt mkt viktigt. Kina bunkrar kol i sina egna hamnar som kan användas för den egna ekonomin/industrin när Europa o USA mfl inte har egna nödvändiga råvaror som kol o olja som under "ekonomisk orostid" sitter fast i andra länder av olika skäl. Kina kan alltså vända sig inåt o härda ut en ekonomisk kris på ett annat sätt. Med andra ord ingen energi/råvaror, ingen industriell produktionskapacitet. Men mkt kan hända även i Mittens Rike...
Raderamvh
Johan
"kollapsen är en process som kan ta lång tid eller kortare tid"
RaderaEkonomisk nedgång har historiskt alltid varit en snabb process. Med börsen som proxy för ekonomin är detta lätt att konstatera. Bara att plocka fram en graf för DJIA från 1895. En mångårig uppgång kan lätt utraderas på 2-3 år. Och med dagens globala ekonomi kommer alla större ekonomier att drabbas samtidigt på samma sätt som 2008-2009.
Fenomenet beskrivs av Ugo Bardi i sitt inlägg om Seneca-effekten:
http://cassandralegacy.blogspot.se/2011/08/seneca-effect-origins-of-collapse.html
Det kan väl inte vara så enkelt som att olja lätt kan ersättas med kol? Transportsektorn exempelvis är ju starkt beroende av olja. Fartyg kommer i framtiden säkert köras med koleldade ångturbiner och tåg kan ju köras på el producerat i kolkraftverk. Men både lastbilar, bilar och flygplan kräver oljeprodukter. Nog borde väl ekonomin bromsas upp rejält om oljan (som utgör smörjmedlet i ekonomin) börjar sina?
SvaraRaderaHej! Nej givetvis kommer kolet inte kunna ersätta oljan som källa till flytande bränsle, varken för transportsektorn el i diverse tillverkningprocesser mm. Peak oil innebär just en "flytande bränslekris". Varken Bergiusprocessen el Fischer tropch-processen där kol omvandlades till främst flygbränsle åt tyskarna kommer göra någon större skillnad. Se gärna detta inlägg o se congressional briefing med Robert Hirsch:
SvaraRaderahttp://www.peak-oil.se/2011/12/chris-skrebowski-robert-hirsch-pa.html?m=1
mvh
Johan
(tyskarna/nazisterna under andra vkr)
RaderaFrågan blir då hur mycket kol vi har behov av om transporterna minskar kraftigt pga oljebrist. Säkerligen kommer det tillverkas färre saker och behovet av stål mm minskar. Svårt att spekulera kring hur stor nedgången blir tycker jag. Någon återgång till koldriven ekonomi enligt 1800-modell är svår att se. Värsta scenariot är plötslig kollaps. Dock tror jag väl också på ett mer utdraget scenario där vi använder mycket smutsig energi för att hålla igång det som räddas kan av det gamla invanda.
RaderaRäddning för klimatet blir en omfattande global finanskollaps som motar och stoppar dessa stora kolprojekt. Finansmarknaden, ekonomi, är mkt "skörare" och går i stå tidigare än energibrist resp ekologifördärv. Därför tror jag att koleran inte kommer att kunna expandera så mkt länge till.
SvaraRaderaHej Martin!Jag kan bara hoppas du får rätt men min magkänsla säger något annat...
Raderamvh
Johan