Sidor

2012-10-11

ASPO-USA vänder sig till EIA och DOE-igen!

Många tänker kanske att det är hopplöst att försöka påverka politiker och media till att ge en realistisk bild över vår förändrade energisituation och beskriva Peak Oil för vad det är. Särskilt när det för tillfället råder förnekelse på bred front och vilseledande information delas ut som godis till små barn. 

Det finns dock de som envetet gör en insats för att försöka påverka politiker och media. Vid flertalet tillfällen har ASPO-USA deltagit i så kallade congressional briefings, där ledare för organisationen deltagit i seminarier i amerikanska kongressbyggnaden Capitol Hill. När Johan deltog vid ASPO-USA:s årliga energikonferens i Washingon DC 2011 gick även en delegation av prominenta energi och ekonomiexperter tillsammans med ASPO:s styrelse upp till Capitol Hill där en mängd möten med senatorer och kongressledamöter mfl var inbokade, diskussionstemat var Peak Oil. 

Organisationen ASPO-USA skickade igår ut ett meddelande till sina medlemmar, nedan följer en översättning:

Representanter för Association for the Study of Peak Oil & Gas USA (ASPO-USA) uppmanar U.S. Department of Energy (DOE) (amerikanska energidepartementet), tillsammans med sin statistik och analys-gren Energy Information Administration-att erkänna riskerna som USA står inför i form av utbudsrist av olja och en oljekris som ligger nära i tiden. ASPO-USA uppmanar DOE och EIA att kritiskt granska dessa risker och tydligt informera beslutsfattare och allmänheten om dess konsekvenser för ekonomin, den nationella säkerheten och för miljön. 

Översvallande Prognoser för ökad oljeproduktion i Nordamerika Baseras på Vilseledande Data

I ett brev till Energiminister Steven Chu och EIA administratör Adam Sieminski, underströk ASPO-USA att DOE och EIA måste stå för ett självständigt, oberoende och eftertänksamt perspektiv för att stå emot den hypade störtfloden från media och industrin ”om en ny era av överflöd i olja”. Brevet pekar på överoptimistiska prognoser från industri och media om ökad oljeproduktion i Nordamerika och citerar att sådana påståenden är överdrivna och baserade på förvrängda data.

”De blandar ihop olja i marken med faktiskt oljeutbud levererad till marknaden, de överdriver potentialen för teknologin och underskattar de ökande kostnaderna och svårigheterna att utvinna ny olja” sa Jim Baldauf ASPO-USA president och en av dess grundare.
 

Den hårdare konkurrensen om den Globala oljeexporten ökar riskerna för en oljekris på kort sikt
Brevet fortsätter med att understryka att USA fortfarande är beroende av importerad olja. Konkurrensen om oljeexporten på den globala marknaden ökar kraftigt detta samtidigt som framväxande ekonomier växer och oljeexporterande länder konsumerar alltmer av sin egen produktion. ”Sedan 2005 har Kina och Indien konsumerat en allt större andel av den minskande exportvolymen av olja, noterade Jeffrey Brown, ASPO-USA vice-president och självständig geolog som analyserar oljetrender. ”Om vi extrapolerar (drar ut) nuvarande trender kommer Kina och Indien ensamma konsumera 100% av den tillgängliga oljeexporten 2030” .  Lade Brown till.  

”Vi måste inse det faktum att mer borrande här hemma kommer inte ha någon betydande effekt på vår sårbarhet och möjlighet att möta en global utbudskris av oljan”. Detta sa ASPO-USA Executive Director Jan Lars Mueller och fortsatte med att ”en dramatisk minskning i den nationella konsumtionen av olja är klokare och billigare för att nå energisäkerhet och olje ”oberoende”.
 

Organisationen ASPO-USA är en ideell, opartisk  organisation som bedriver forskning och utbildning i syfte att hjälpa USA att förstå och anpassa sig till en ny energiverklighet, där olja blir allt dyrare och svårare att utvinna från jorden och oljeförsörjningen kanske inte kommer uppfylla den skyhöga globala efterfrågan.  

 Kika gärna på ASPO:s motsvarighet i Sverige ASPO Sverige

Det är intressant att ASPO-USA måste uppmana den amerikanska ledningen på den globala bränslekris och tillhörande ekonomiska kris vi står inför. Detta med tanke på att en viss tidigare amerikansk president höll ett tal för nationen 1977 om just en växande energikris pga att världens globala oljeproduktion inte kan räcka för att möta världens ökande efterfrågan på det svarta guldet. Jimmy Carter var LÅNGT före sin tid och må ha gissat fel på att Peak Oil för den konventionella råoljan i världen skulle nås i början 1980 talet och inte 2005 tycks bli verkligheten.

Talet nedan är inte det mer kända "Crisis of Condfidence" -talet från 1979 som säkert många sett utan den fulla versionen av Jimmy Carters tal till nationen om energin 1977. Vi tackar Miller Center of Public Affairs, University of California som gör talet tillgängligt i sin helhet för allmänhet, gratis och kan även laddas ner. 



Lyssna NOGA och fundera på om NU inte är det tillfälle i historien vi skulle behöva en Jimmy Carter i USA, ja likväl i Sverige och många andra länder som talade sanning om energisituationen och den omställning som måste till, NU! Vi har inte tid och fundera på om vi är republikaner, demokrater, moderater, liberaler, miljöpartister, eller vad du nu tror du är. Det enda vi har tid med är att vara realister och inse att energiproblemet bara kan hanteras gemensamt. Fundera själva.


  




7 kommentarer:

  1. Jag anar frustrationen i inlägget och delar den med dig. Jag bearbetar Morgonpasset i P3 för dom kan nå ett antal hundratusen ungdomar med detta, tänk om dom kunde få dit Kjell Aleklett som gäst. Dom pratar nämligen mycket framtid. IOFS ett tramsprogram men ibland berör dom seriösa ämnen dom kan nå en publik som annars är svårnådd. Vi måste tänka till nu och öka takten i informationsspridningen tänk om Sverige blev ett föregångsland i detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ta Mikael Höök istället för Aleklett, inget emot Aleklett men jag tycker han är lite vimsig ibland.

      Radera
  2. Hej Bodis. Sikta på Mars så kanske vi når Månen det är mitt motto! Håller med till fullo!
    mvh
    Johan

    SvaraRadera
  3. Bra Johan att ni redovisar vad som händer på andra sidan Atlanten. Och självklart borde vi aktivera oss inom, bl a ASPO Sverige, mkt mer. Tog mig friheten att citera lite från er blogg i en kommentar på ASPO Sverige. Imorgon fredag kommer DI Weekend ut med några artiklar om peakoil. Journalisten som intervjuade mig påstod att peakoil börjar bli lite trendigt, vad hon nu menar med det. Hur som helst kanske droppen börjar urholka stenen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin! ASPO USA är givetvis en mkt större organisation i ett land som är mkt större men tror att ASPO Sverige kan o kommer få mkt mer inflytande framöver! Blir verkligen intressant o läsa vad Di kokar ihop men har inga större förhoppningar..tror mer på många små peak oil/hållbarhetssvampar "i skogen" o deras konkreta påverkan på människor.
      håll flaggan i topp, vi blir ständigt fler! mvh Johan

      Radera
  4. Satte kaffekoppen i halsen när Jag läste detta i Di.se:
    http://www.di.se/artiklar/2012/10/12/usa-laddar-for-oljeexport/

    Jag frågar Mej om detta är ren desinformation eller finns det nåt konkret bakom?
    Tore

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Sedan 2005 har USA:s inhemska oljeproduktion ökat, enligt BP statistical review 2012 och samtidigt har oljekonsumtionen i USA minskat sedan 2009. Den ökade oljeproduktionen hänger (som du säkert vet) ihop med den ökade produktionen av skifferolja i landet detta tillsammans med ett mindre behov av olja för uppvärmning när amerikanerna nu kan nyttja mer gas från en ökad skiffergasproduktion.

      Det blev ett väldans liv i USA för ca 6 månader sen när bensinpriset steg i USA och en del medborgare fick höra att USA skulle exportera olja trots att landet importerade 58,4% av sin olja 2011! Men detta är inte alls konstigt i en värld där den som kan betala bäst får köpa varor och tjänster oavsett var de produceras. Oljebolag som Shell och Exxon bryr sig inte om USA:s nationella intressen utan säljer gärna till kineser och asiater som kan betala mer för oljan.

      Men visst är det intressant att Di och gammelmedia nu framhäver USA:s export som något märkvärdigt, naturligtvis finns ett intresse av framställa USA:s ökade oljeproduktion från skifferoljan, skiffergasproduktionen och även oljesandproduktionen i Alberta, Kanada som "världens räddning" från den stillasittande råoljeproduktionen sedan 2005 (har inte ökat sedan 2005).

      För mer om skifferoljan & skiffergasen, läs gärna tidigare inläggen:

      http://www.peak-oil.se/2012/05/skifferolja-na-vanta-oljeskiffer-ska.html

      http://www.peak-oil.se/2012/04/den-forradiska-shalegasenskiffergasen.html

      mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.