Sidor
▼
2012-09-23
Från Carter till Puplava: 40 års förtroendekris och pengarexpansion
Man kan inte låta bli att återkomma till USA:s dåvarande president Jimmy Carters tal till nationen den 15 Juli 1979. Det är nämligen slående hur aktuellt det känns, faktum är att Carters tal troligen är mer aktuellt nu än någonsin tidigare. Carter talar nämligen om en förtroendekris i nationen för det politiska systemet, det ekonomiska systemet och tron på en bättre framtid.
Kanske viktigast av allt talar Carter om vikten av att tala sanning, att våga se problemen i vitögat och göra något åt dem men att samtidigt inte vara naiv och tro att de går att trolla bort eller att det kommer bli lätt bara för att man erkänt problemen. Carter talar även om en energikris och en omställningen från beroendet av olja. Att enorma satsningar på ett nytt transportsystem måste göras, att alla måste bidra med mindre oljeanvändning och se på konsumtion på ett nytt sätt!
Men sen kom president Ronald Reagan och monterade ner solcellspanelerna på Vita Huset som Jimmy Carter satt upp som symbol för den solcellssatsning som skulle stå för 20% av USA:s energiproduktion år 2000...
Men att pengarna/investeringarna gått till fortsatta satsningar på oljeindustrin istället för att ställa om samhället som Carter talade om är väl inget nytt på kartan, istället skedde sedan 1980-talet en minst lika tokig "utveckling": Dollarn frånkopplades guldet den 15 augusti 1971.
I ett som vanligt mycket bra program på Financial Sense (från igår), diskuterar Jim Puplava och hans kollega John Loeffler hur USA:s beslut att bryta upp Bretton Woodssystemet bl.a skapat valutakrig, möjliggjort omställningen från tillverkningsindustri till en i väst nu framförallt dominerande tjänsteekonomi och finansiell ekonomi. Ja helt enkelt hur pengarexpansionen och skuldbergen blev möjliga och tog oss dit vi är idag...
Trevlig söndag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.