Sidor

2012-08-20

Kina ryter till, kalla kriget här på allvar?

Som ett brev på posten får vi nu färska indikatorer på Kinas växande makt och inflytande i världen politiskt, militärt och ekonomiskt när vi nu läser i DN om hur Kina ryter till mot Japan.  Kanske ännu ett tecken på att ett kallt krig mellan USA och Kina verkligen är i vardande som vi skrev om för exakt en vecka sedan.

En konflikt mellan Japan och Kina har nämligen dragit igång om en obebodd ögrupp sedan aktivister från båda länderna landstigit ön under den senaste veckan.

DN i artikeln Demonstrationer mot Japan urartade:
 "Tusentals kineser gick på söndagen ut på gatorna för att visa sin ilska mot Japan. Japanska affärer och restauranger angreps, flaggor brändes och japansktillverkade bilar slogs sönder."
  
"Trots våldsamheterna tillät de kinesiska myndigheterna demonstranterna att fortsätta. Något ovanligt i Kina där protester slås ned snabbt. (vår betoning)
– Regeringen använder sig av allmänheten för att sätta press på Japan, säger Willy Lam, Kinaexpert vid universitetet i Hongkong till nyhetsbyrån AFP".

Även Taiwan gör anspråk på ögruppen...

För 20 år sedan skulle Kina sannolikt inte göra mycket väsen av sig i frågan men i takt med att Kina nu bygger flera hangarfartygsstyrkor, bunkrar resurser som kol och olja och händelsevis sitter på 95% av produktionen av världens jordartsmetaller som är helt nödvändig vid högteknologiskt vapentillverkning för att inte nämna vindsnurror, solceller mm mm så kan Kina faktiskt få "lite" tyngd bakom sitt rytande. Vi behöver knappast nämna att Kina dessutom är världens största kreditutgivare och det som håller igång en världsekonomi som har gruskorn stora som klippblock i sitt tillväxtmaskineri.
  

Precis som när en ny stark lejonhanne kommer gående och utmanar flockens lejonkung måste den forne ledaren slutligen ge vika. Så har historien visat om och om igen även när det gäller nya framväxande supermakter som utmanar den för tillfället dominerande supermakten och en ny maktordning slutligen följer.

Det är nästan svårt att idag tänka sig att Japan varit Kinas storebror militärt, ekonomiskt och politiskt för inte så länge sedan, särskilt under andra världskriget där Japan växte fram som en rival till USA och västmakterna i Sydostasien och där Kina var en småpotatis i sammanhanget. Men tiderna förändras som sagt.

USA med Hillary Clinton i spetsen har förvisso försökt "medla" när det gäller tidigare uppblossade konflikter i Sydkinesiska havet men poängen här är att Kina genom att ryta till mot Japan signalerar till USA och andra stater att Kina nu växer sig allt starkare (även militärt) och inte längre fokuserar sin politik på endast "interna angelägenheter".

Snart blir Kinas rytande och inflytande inte bara mer vardagsmat (billig importerad kyckling mm) utan även vardagssnackisar vid middagsborden här i väst...och då inte bara om vad som är billigt att tillverka i Kina eller hur många OS-guld de tar!

USA     VS     Kina
Tillägg: Se även SvD

2 kommentarer:

  1. Och vad handlar ö-konflikten om? Jo, ett område som dessvärre inte reglerades efter andra världskriget. Det är ett av få områden i världen, Arktis undantaget, som är en vit fläck på den globala kartan utan nationell tillhörighet. Området om jag minns rätt är oxå ett av få områden där det inte heller gjorts provborrningar efter olja. Globala Energisystem menar att det med stor sannolikhet finns en del olja men det handlar långt ifrån om något nytt Nordsjön! Det senaste/sista oljefältet av rang som hittat under de senaste 40 åren! Utan snarare ytterligare en liten värdefull slatt som inte påverkar den globala minskningen av crudeoil

    SvaraRadera
  2. Hej Martin! Bra att du la till den viktigste pusselbiten, dvs oljan. Tillgång t billiga oljan går som en röd tråd i historien med få undantag.
    Mvh
    Johan

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.