Sidor

2012-08-24

Guldstandarden på återtåg i USA?

Insmygd bland andra nyheter på Dagens Industris site står nu rubriken:

"Guldstandard kan göra comeback"

Dagens industri som i sin tur hänvisar till Financial Times artikel hävdar att "guldstandarden har blivit ett begrepp i den amerikanska politiken för första gången på 30 år" och syftar på att det republikanska partiets konvent nästa vecka där det repbulikanska partiet ska:
"kräva en granskning av Federal Reserve samt att en kommission ska studera ett återställande av den tidigare kopplingen mellan dollarn och guldet". 

Innan ni fortsätter att läsa rekommenderar vi att ni läser de tidigare inläggen: "Guld igår, idag och i framtiden"  och "Irans olja hotar amerikanska dollarn" för att förstå guldets betydelse för vår nuvarande finanskris och guldets koppling till USA:s utrikespolitik/möjligheter till ökade militära investeringar trots att de egentligen inte har pengarna själva utan lånar av kineserna.    

Financial Times menar att det som mycket väl kan ha fått upp guldet på agendan igen är kongressledamoten (och den flera gånger presidentkandiderande) Ron Pauls upprepade försök att få igång en debatt i frågan eller som vi menar, åtminstone upplysa människor på historien/förståelsen kring guldet och USA:s och sedermera världens ohållbara penningpolitik.

Fed-förslag som  gör guld till kapitalbas hos bankerna
Via bloggen Mengerian kan vi läsa om ett nyligen lagt förslag av Federal Reserve och FDIC på ändringar över reglerna om kapitalbasen hos de amerikanska bankerna.I korthet innebär det att guld kommer att
räknas till de tillgångslag som innehar noll riskvikt. Mengerian nämner också de ändringar som CME Clearing Europe och LCH nu gjort att de accepterar guldtackor som säkerhet kollateral. LCH är alltså världsledande på clearing inom ränteswappar enligt Zero Hedge.

Precis som Mengerian konstaterar är det bara att instämma att trenden blir allt tydligare: guld kommer att ses i allt större utsträckning som en egen valuta och inte som en råvara eller riskfylld finansiell placering. Läs gärna även tidigare inlägget: Riksbanken upphör med guldrean och Pengars magiska kraft då och nu.

Ron Paul läxar upp Ben Bernake

Tycka vad man vill om Ron Paul men historien kan han och säga och stå för vad han tycker gör han, hur många politiker kan med handen på hjärtat säga att de gör det?

Vi tror dock att risken är stor, vilket Financial Times antyder, att republikanernas "utspel" om en kommission om återinförandet av en guldstandard, precis som 1981 med Ronald Reagan är spel för gallerierna. Dvs precis som 1981 när man först tillsatte en guldkommission för att diskutera guldets koppling till dollarn som brutits 10 år tidigare, 1971 av president Richad Nixon. Guldkommissionen 1981 kom då bara fram till att dollarn skulle fortsätta vara frånkopplat guldet, trots att Nixon sa detta endast var en tillfällig lösning 1971!  Sannolikt kommer vi få se samma sak nu, en guldkommission tillsätts men "kommer fram till" att nuvarande valutasystem inte ska/kan ändras...

Guld som valuta i Schweiz? 

Redan i maj rapporterade Bloomberg (hittade ingen direktlänk) om att schweiziska parlamentet överväger att introducera en parallell valuta till scweizer franncen, nämligen en guld franc. Tanken är att ett guldmynt  skulle motsvara 5 schweizer franc eller i skrivande stund 5.23 dollar eller 34,59 SEK.

Förslaget har kommit från det konservativa schweiziska partiet SVP och menar Bloomberg, återspeglar sannolikt scweizarnas oro över EURO -området och den globala finansiella oron. Istället för att låta francen luta sig mot löften från politiker och banker bör det luta sig mot guld är tanken.     

Att köpa investeringsguld som mynt och tackor är idag mycket krångligt och dyrt i Schweiz. Men med de nya guld francen (om de skulle bli en realitet) skulle de innehålla endast 0,1 gram guld och kosta endast 5 franc och därmed kunna användas och köpas av vanliga schweizare och användas i vanlig handel. Något som bland annat redan är möjligt i den amerikanska delstaten Utah.

Återstår som sagt att se hur det blir med en guldstandard eller liknande, blir dock intressant om detta kommer påverka guldpriset. Just nu ligger guldpriset 1665 dollar/uns eller mer intressant för oss svenskar 353kr/gram.

Tillägg: Läs även SvDs artikel: Republikaner överväger guldmyntfot


     

5 kommentarer:

  1. Fast läs även artikel på Zero Hedge om att guldstandard är lättare sagt än gjort.

    P.S. "Collateral" heter på svenska "säkerhet" eller "säkerheter".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Flute! Zerohedge artikeln du hänvisar till tar upp flera klassiska argument mot ett återvändande till en guldstandard, tex att det finns långt ifrån tillräckligt med fysiskt guld i världen för att 100% kunna backa upp en valuta och att Nixon/USA frångick guldmyntfoten 1971 "för att det inte fungerade". Även om vi sannolikt inte kommer se ett återvändande till exakt samma typ av guldstandard vi haft tidigare är det viktigt att förstå att en "ny" guldstandard inte kräver att all världens fiat pengar, måste kunna uppbackas av den begränsade mängd fysiska guld vi har i världen. Så är det inte tänkt att guldstandarden ska fungera -se en bra förklaring här:
      http://goldnews.bullionvault.com/gold_standard_033120116

      Framförallt ska vi nog tänka på att dagens enorma monetära ballong av pengar kommer krympa och åtminstone närma sig "guldets värde" och att guldet i första hand kommer kunna användas allt mer inom handel och kanske så småningom som en variant på en guld och silver standard längre fram.
      mvh
      Johan

      Radera
    2. En konsekvens av att återvända till guldmyntfot vore väl att guldet blev så dyrt att det inte skulle gå att använda till något annat, samt att nu olönsam brytning skulle bli lönsam. Totalt sett skulle det resultera i en mängd improduktiva marknadsmässiga pseudoaktiviteter.

      Radera
    3. Hej Karl. Att guldet skulle "bli dyrt" är ju en fråga om inflation relativt tiden sedan guldet kopplades från dollarn/valutor. Man ska inte se det som att guldet stiger i värde/blir dyrare då det i själva verket är köpkraften i fiatpengarna som minskar då de kunnat skapas hejvilt just för att dollarn/valutor frånkopplats guldet. Visst skulle brytningen blir mer lönsam men vad menar du med "totalt sett skulle det resultera i en mängd improduktiv marknadsmässiga pseudoaktiviter"?

      -Marknaden för guld och silver idag är högst manipulerad och styrs inte alls av en fri marknad. Se gärna vårt tidigare inlägg om detta:
      http://www.peak-oil.se/2012/03/lordagsradio-om-silvermanipulation.html

      Det finns givetvis starka politiska och ekonomiska intressen för att inte återgå till en guldmyntfot för att det begränsar det ekonomiska handlingsutrymmet för en stat (vilket inte är så bra om man ska bedriva dyra krig tex).

      Med andra ord USA bröt inte med guldmyntfoten för att den "inte fungerade" i egentlig mening, utan för att den satte gränser för deras ekonomiska politik som i sin tur gjorde deras militära satsningar omöjliga på lång sikt.
      För mer om detta se gärna vårt inlägg:
      http://www.peak-oil.se/2011/09/guld-igar-idag-och-i-framtiden.html

      Många missförstår hur guldmyntfoten ska fungera och drar därför förhastade slutsatser. Därmed inte sagt att vi får se en guldmyntfot exakt likadan som den vi hade under Bretton Woodssystemet.

      Rekommenderar även länken från ovan:
      http://goldnews.bullionvault.com/gold_standard_033120116
      Hoppas du förstår mitt resonemang.
      /Johan

      Radera
  2. Haha jo jag vet, ibland går det lite fort i hockey hjärnan hinner inte riktigt med att översätta. /RH

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.