Sidor

2012-06-13

Eric Janszen: Varför vi inte ska vänta oss hyperinflation

Financial Sense förser oss med en mycket intressant intervju och diskussion mellan Eric Townsend och Eric Janszen och vi får en enkel och lättförståelig förklaring till varför:
  • Vi inte ska vänta oss ett hyperinflationsscenario i USA trots att pengapressen med FED (Federal Reserve) fortsätter att gå varm
  • Det råder missförstånd mellan vad som är hög inflation och hyperinflation
  • Varför Peak Oil inte är allmän kännedom men att amerikanska militären förberett sig för det i över 10 år och hur beslutsfattarna nu långsamt försöker förändra vår syn på billig energi för att vi ska acceptera en ny verklighet framöver.
  • Guldets ökade betydelse som tillgång och investering på längre sikt med de närmaste årens stigande inflation
  • Varför dollarn som investering på kort sikt kan vara vettig när nu kapital i Europa flyr till den amerikanska dollarn.
Eric Townsend  brukar vara den som blir intervjuad men håller alltså i denna intervju med Eric Janszen. Eric Townsend är en favorit här på bloggen, han är amerikan och privat investerare. Eric bor idag i Hong Kong och har en tidigare bakgrund som framgångsrik datorteknolog i USA. Han sålde sitt företag Cushing Group, Inc 1998 och var då förmögen nog att kunna dra sig tillbaka redan vid 32 års ålder men valde några år senare att ta upp investerarbanan och har gjort det framgångsrikt sedan dess. Han är väl insatt i Peak Oil.  

Eric Janszens var det alltså. Janszen påpekar att hög inflation på 20%, 30% eller 40 % eller mer kan hanteras i en ekonomi utan att ekonomin eller valutan går under. Detta är inte hyperinflation!

Hyperinflation är när förtroendet för en valuta helt urholkas och en hel generations tillgångar sveps av brädet. Vilka som är förutsättningarna för hyperinflation kan vi se historiskt med Japan efter andra världskriget och under 20-talets Tyskland.

Hyperinflation är typisk efter ett förlorat krig, när landet blivit politiskt isolerat och när förtroendet för valutan helt försvunnit. Detta är just vad som hände i Japan och Tyskland. Men det var inte pga att staten tryckte en massa pengar i sig som ledde till hyperinflationen.

Detta, menar Janszen, är viktigt att förstå när man sneglar på USA och talar om ett hyperinflationsscenario. Förutsättningarna i USA tyder inte på hyperinflation utan snarare kraftigt stigande inflation över ett antal år vilket inte är samma sak som hyperinflation men illa nog. USA:s dollar är fortsatt central i världens handel, landets politiska, militära och ekonomiska roll försvinner knappast på kort sikt. Men jokern, som många beslutsfattare (i USA och andra länder) inte räknat med, är just Peak Oil som inte kan lösas med annat än nödåtgärder på kort sikt med ökad borrning i USA o diverse dyrare alternativ. På längre sikt (typ 10 o framåt) ser Janszen inga hållbara lösningar som det ser ut nu. Alltså hög inflation kan hanteras i en växande ekonomi men blir mycket svårare för att inte säga omöjligt om ekonomin står still eller ("gud förbjude") den krymper.

För mer tankar mellan deflationsscenario VS inflationsscenariot se inläggen:

(Deflations -förespråkare): Nicole Foss varnar för Bubblor

(Inflations -förespråkare):  Jeff Rubin "När ekonomin krymper"


 Kolla även gärna in Eric Janszens site 
   

2 kommentarer:

  1. Fler argument, de bästa jag har läst, om just denna debatt:

    http://fofoa.blogspot.se/2011/04/deflation-or-hyperinflation.html

    /Petter

    SvaraRadera
  2. Riktig mastodont inlägg det där. Inte mycket utelämnat. /RH

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.