2012-05-10

Jeff Rubin: ingen tillväxt, ingen lösning i Europa


Jeff Rubin författare till bestsellern ”Why your world is about to get a whole lot Smaller” och tidigare chefsekonom för CIBC World Markets i 20 år har precis skrivit en intressant sammanfattning av den ekonomiska krisen i Europa på sin blogg JeffRubinsSmallerWorld som är värd att återge.

Jeff Rubin har sedan 2007 varnat för tresiffriga oljepriser och trots att gång efter annan fått rätt i sina prognoser har många investerare och framförallt människor inom oljesektorn och banksektorn inte trott på honom när han under olika presentationer och föredrag  nämnt ännu högre oljepriser. I början av 2009 fick Jeff nog och sa upp sitt mycket välbetalda jobb på den kanadensiska investmentbanken för att sprida kunskapen om Peak Oil och släppte kort efter sin bok. Ska man bara läsa en bok om Peak Oil är Jeffs bok utan tvekan en välmotiverad kandidat!

Ok Jeff:s inlägg var det.

Jeff skriver att röstande européer nu motsäger sig EU:s åtstramningspaket, vilket är tydligt med den politiska utvecklingen i Frankrike och Grekland samtidigt som chefen för Europeiska Centralbanken (ECB) Mario Draghi uppmanar till en tillväxtpakt.

Merkel gjorde dock klart idag, i ett tal inför tyska parlamentet, att det fortfarande är skuldsaneringar och ökad konkurrenskraft som är Tysklands vinnarrecept på den ekonomiska krisen i Europa och inte underskottsdriven tillväxt eller euroobligationer a la Mario.  

Men som Jeff Rubin skriver i sitt inlägg: 
”Vad europeiska väljare och centralbanker börjar inse är att outtröttliga sparprogram är fel recept mot vad som plågar Europas ekonomier. Istället för att bromsa budgetunderskotten, förstärker de kontinentens ekonomiska problem”.

Här kanske nån tänker ”va är Jeff Rubin ännu en tillväxttaliban som inte fattat vad det handlar om!?”
Lugn! Nej! Men Jeff Rubins poäng är att man nu följer de ekonomiska instruktionsböckerna till punkt och pricka med högre skatter och dräpande sparåtgärder. Men samtidigt kan vi notera fortsätter Jeff, att dessa åtgärder har motsatt effekt. Istället för att få ner budgetunderskotten suger de omfattande åtstramningsåtgärderna musten ur de redan sargade europeiska ekonomierna. Jeff menar att eftersom skatteintäkter är en konsekvens av ekonomisk aktivitet, har nuvarande ”inaktiva” (alltmer jobblösa) ekonomier svårt att hålla tillbaka en recession. Jeff tar exemplet Grekland där budgetunderskottet inte minskar däremot krymper landets tillväxt.  

Europa är nu indraget i en soppa av finansiella räddningsprogram, budgetunderskott och besparingsprogram som redan lett till stora politiska förändringar. Statliga konkurser är en naturlig följd av detta och för att undvika detta står hoppet till-TILLVÄXT.

Rubin fortsätter: ”Med en stark ekonomisk återhämtning (läs tillväxt), kan Europa växa sig ur sina fiskala underskott och undvika att den monetära unionen (EMU) kollapsar..” MEN skriver Jeff: "Det är en bra plan i teorin men problemet Europa har, precis som resten av världen, är att det krävs mycket energi för att driva på en robust ekonomisk tillväxt. Dessutom är den viktigaste energikällan för den globala ekonomin OLJA.”      

Jeff illustrerar detta väl genom att peka på de sämsta ekonomierna i Europa: Portugal, Italien, Grekland och Spanien. Den samlade nationella skulden i dessa länder skulle enligt Jeff nämligen lika väl kunna mätas i fat olja istället för euro eftersom det är just miljontals fat med olja som krävs för att dessa länder ska kunna växa igen. Jeff frågar sig dock om dessa ekonomier har råd med ekonomisk tillväxt när oljan handlas i tresiffriga priser?  

Slutligen frågar sig Jeff hur mycket fiskal bestraffning eurozonen klarar av innan länder börjar kasta in handduken? Ser man till de nyligen valda socialistiska politikerna i Grekland och Frankrike kan denna möjlighet ligga mycket närmare i tiden än de finansiella marknaderna kanske tror…

Jeff har hängivet ställt upp på ASPO-USA:s  årliga konferenser i Washington DC de senaste åren och det har alltid varit ett sant nöje och en av höjdpunkterna att höra honom tala. När Johan Landgren (en av undertecknade bloggare) deltog i senaste konferensen i Washington, tilldelades Jeff Rubin ett pris av ASPO-USA som mest betydelsefulla person i spridandet om kunskapen kring Peak Oil i USA och Kanada. Jeff ville dock knappt ta emot priset, då han inte tyckte han var det värdig!

 Kort intervju med Jeff Rubin under ett besök i Köpenhamn, när kommer han till Sverige!?

För mer om Jeff Rubin läs gärna några av våra tidigare inlägg:
Jeff Rubin "När ekonomin krymper" & Jeff Rubin: En mindre men hållbarare Värld  



2 kommentarer:

  1. Intressanta teorier om de tresiffriga beloppen på olja kontra ekonomisk styrka för att driva en robust ekonomisk tillväxt!
    Sen verkar det som om Jeff R inte riktigt är uppdaterad om skeendet i Europa, dessvärre, tillsammans med många andra ekonomer. Rubins påstår: Istället för att få ner budgetunderskotten suger de omfattande åtstramningsåtgärderna musten ur de redan sargade europeiska ekonomierna." vilket enligt Zero Hedge och bloggen Flute inte är korrekt. Och påstår: Efter flera år av stora utgiftsökningar har Spanien, Storbritannien, Frankrike och Grekland - länder som ofta nämns som för att de har vidtagit åtstramningsåtgärder - inte signifikant minskat sina utgifter sedan 2008.
    Så var det med den saken. http://flutetankar.blogspot.se/2012/05/vilka-atstramningar.html#comment-form

    SvaraRadera
  2. Hej Martin. Jag är osäker på vilka siffror eller vilka specifika länder, bortsett från Spanien och Grekland som Jeff syftar på. Dessa är helt klart redan hämmade av en enorm arbetslöshet där ytterligare åtstramningar inte är någon förbättring, oavsett hur goda avsikterna med åtgärderna är. Jeffs poäng är dock att åtstramningsåtgärder, tillsammans med budgetunderskott och ökade skatter inte KOMMER ta Europas ekonomier ur krisen, oavsett om de faktiskt genomförs i stor skala eller ej. Anledningen som du vet, ett allt för högt oljepris och ekonomier som kräver tillväxt för att fungera.
    /JL

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.