Sidor

2012-05-01

Abiotisk olja och kanadensisk oljesand i Vetenskapens värld

Gårdagens avsnitt av Vetenskapens värld gick säkert många valborgsfirande förbi.  Till skillnad från tidigare bottennapp till program med temat olja och energi (Peak Oil) som så ofta felaktigt påpekar att oljan kommer att ta slut -ett korkat påstående som såklart inte stämmer alls. Istället förklarades det pedagogiskt i programmet att den billiga lättåtkomliga oljans tidsåldern är förbi.Något som fick en garvad Peak Oil -junkie som undertecknad att göra vågen.   

I första halvan av programmet får vi följa med upp till Dalarna där det fortfarande borras i hopp om att finna stora mängder abiotisk olja och gas. Något som erfarna geologer med Mikael Höök i spetsen avfärdar som nonsens.

Främsta argumentet för bolaget Igrene som nu går i Dala Djupgas spår, enligt dem själva, är att norrmännen minsann fick borra över 30 brunnar innan de fann olja och gas medan Dala Djupgas projektet endast borrade 2 rejäla brunnar. Enligt devisen "Drill baby drill", borra och du skall finna.
Att det finns fossilgas i skifferlager i marken runt Siljansringen råder det inga tvivel om. Frågan om det vore lönsamt att starta någon större produktion med hjälp av hydraulisk fracking är svårt att sia om.

Den olja och gas vi pumpar upp ur jordens inre har bildats genom att döda djur och förmultnade växter under miljoner år pressats ihop under stort tryck och värme.
Thomas Gold som är ledande förespråkare för abiotiska processer och hävdar att gas och råolja som vi hämtar från djupt liggande reservoarer inte har sitt ursprung i djur och växter. Det är istället en oorganisk olja som har sitt ursprung i jordens egen magma. Något som aldrig vetenskapligt har bevisats.

Blogg-grannen Flute har tidigare skrivit ett bra inlägg om abiotisk olja som rekommenderas. Abiotisk olja ingen räddning.

Cornucopia har han likaså skrivit ett läsvärt inlägg om misslyckandet för Dala Djupgas och Thomas Golds felaktiga hypotes. Dags att lura naiva svenska investerare igen alltså

Andra halvan av programmet handlar främst om de miljökonsekvenser oljesanden skapar i delstaten Alberta i Kanada. Statoil uppskattar sina utsläpp av växthusgaser per utvunnet fat olja ur oljesanden till 8 gånger större än från oljebolagets konventionella oljeutvinning från Nordsjön.

Tidigare har vi skrivit om varför Kanada (South Park hade rätt!) var tvungna att gå ur Kyoto avtalet på grund av de stora utsläppen av växthusgaser som produktionen av olja från oljesand medför. 6,7 miljarder USD landade prisprislappen på för att Kanada skulle kunna kompensera utsläppen ekonomiskt. 


De sista dyrbara dropparna; Vetenskapens värld, 30-4-2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.