Sidor

2012-04-23

Ouch Israel förlorar 43% av fossilgasimporten

Egyptens statliga gasbolag har sagt upp det 20 år gamla avtalet om gasexport till Israel, meddelade dess chef på söndagen. Gasimporten är av stor betydelse för Israel eftersom 40 procent av landets elproduktion bygger på naturgas, och 43 procent av den kommer från Egypten. Detta enligt TT/DN.
Mer utförlig läsning här i Times of Israel och Reuters.

Avtalet sades upp redan i torsdags, men det blev känt först på söndagen genom ett uttalande av en av de israeliska intressenterna i bolaget EMG som importerar naturgasen.
Gasimporten är av stor betydelse för Israel eftersom 40 procent av landets elproduktion bygger på naturgas, och 43 procent av den kommer från Egypten.
I Israel väckte nyheten oro för elbrist, sedan en serie sprängdåd mot gasledningen genom Sinaiöknen det senaste året redan lett till problem. Israels finansminister Yuval Steinitz sade att det brutna avtalet ”kastar en skugga över fredsavtalet och den fredliga atmosfären mellan Egypten och Israel”. Skriver TT/Svd
Kanske ingen större nyhet för drabbade Israel som under den arabiska våren fått sin import av fossilgas(naturgas) avbruten flera ggr. Men detta är ändå ett bra exempel på realpolitik "At it´s finest".

Israel är nog ändå att betrakta som ett ganska resilient land med ganska goda förberedelser för när något som detta inträffar, dock lär en omställning knappast ske smärtfritt om det blir ett abrupt slut.

Men kom ihåg att detta kan även hända andra länder beroende av import av fossilgas, särskilt i vårt närområde.

Inga glömda inga nämnda, vi kommer ju ihåg vintern 2009 och konflikten som drabbade nästan hela östra Europa.

Samtliga bilder och grafer har vi hämtat från Jonathan Callahans eminenta inlägg på bloggen Energy Trends:
Egypt’s Natural Gas Trends and Potential Impacts





Mer intressant läsning om Egyptens fallande oljeproduktion och dess effekter som lett fram till de folkliga upproren i landet kan du läsa om här i ett bra inlägg på Oilprice.com av Gail Tverberg.

1 kommentar:

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.