Intervju med Tad Patzek, 2010 – del 1 av 2
Tad (Tadeusz) Patzek, är professor och ordförande för Department of Petroleum and Geosystems Engineering, vid Texas Universitet i Austin och en tung pjäs inom Peak Oil -rörelsen. Patzek har talat inför den amerikanska kongressen som olje och energiexpert med anledning av oljeutsläppet i Mexikanska golfen.Under oljeutsläpp-katastrofen i Mexikanska golfen intervjuades Patzek av ABC News.
I videon ovan talar Patzek rakt på sak om de förestånde effekterna av Peak Oil för människans fortsatta leverne framöver men även om de parallella problemen med dräneringen av näringen ur dagens jordbruksjordar och att mänskligheten nu har brist på tillräckligt med dricksvatten…
Varför talas så lite om Peak Oil? Det ligger i människans natur som rovdjur att inte se så långt in i framtiden säger Patzek. Vi reagerar när en sten faller ner på vårt huvud men kan inte förebygga ödet, stenen kommer falla ner i huvudet på oss säger Patzek. Åtminstone om vi fortsätter som vi gör nu. Patzek säger vidare att generationen som växer upp nu har all anledning att vara förbannade och bör vara det eftersom vi (en hel del människor) ser stenen i form av bl a Peak Oil falla mot oss men fortsätter som om inget är på gång. Det största problemet med detta fortsätter Patzek, dvs att människor inte lyssnar eller tar till sig Peak Oil, är att vi slösar bort tid som vi inte har-planeten är ändlig (i fråga om resurser), underförestått vi måste anpassa oss nu!
2011 kom Patzek ut med boken Drilling Down tillsammans med Joseph A Tainter (författare till The Collapse of Complex Societies)-båda böckerna rekommenderar vi starkt!
För mer om Tad Patzek, bl a presentationen Patzek höll under ett så kallat Congressional briefing i Washington DC i samband med Association for the Study of Peak Oil and Gas -(ASPO)-USA årliga internationella konferens som Johan deltog i 2010 och 2011- finner ni genom att läsa tidigare inläggen:
Ökad komplexitet = Ökat behov av billig energi Joseph Tainter & Tad Patzek
Vad är ett stort OLJEFYND?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.