Sidor

2012-02-22

Aljazeera lyfter fram Peak Oil i ljuset

 Skymtar vi en svag soluppgång i Peak Oil-frågan?


Aljazeera publicerade igår en intressant artikel med titeln:

“Olja: ej längre för all framtid -Den industriella civilisationens hela ekonomi bygger på ändliga resurser som vi behandlar som obegränsade”. Artikel inleds med att bl a poängtera att nästan allt vi tar för givet i våra liv-det mesta av vår mat, våra kläder, elektronik, hygienartiklar och transporter bygger på tillgång till den billiga energi vi får av framförallt oljan. Vidare skriver Aljazeera att det därför inte är någon slump att företag som ExxonMobile, BP och Shell t ex tjänar mer pengar än de flesta övriga företag i världen.

Man pekar även på kärnfrågan när det gäller Peak Oil genom att redan i början av den  högst omfattande artikeln skriva det självklara (men icke dessdå mindre utmanande): “Vår nuvarande globala ekonomi bygger på ekonomisk tillväxt och denna tillväxt bygger på billig energi”.

I artikeln uttalar sig bl a Tom Whipple energiexpert, föredetta CIA-analytiker och en person som betytt oerhört mycket för att sprida information och kunskap om Peak Oil i USA.

Finns mycket godis i artikeln men istället för en massa pekpinnar nöjer vi oss med att särskilt lyfta fram ett citat i artikeln:

“Även om efterfrågan förblev konstant, skulle världen behöva upptäcka motsvarande 4 nya Saudiarabien för att upprätthålla nuvarande produktion och  6 Saudiarabien  om den ska kunna möta den förväntade ökning i efterfrågan mellan idag och 2030. Det är en stor utmaning vad det  gäller geologi, vad det gäller investeringar och vad det gäller geopolitik”

Detta uttalade Fatih Byrol, IEA:s chefsekonom till tidningen Independent, 3:e augusti 2009.

Som de flesta säkert känner till sitter Saudiarabien på knappt 1/4 av världens kända oljereserver och är världens näst största oljeproducent efter Ryssland. Att världen skulle hitta ett nytt Saudiarabien är löjligt, att hitta 4-6 är ungefär lika sannolikt som att ett gäng snälla utomjordingar landar på jorden och erbjuder oss gratis solenergiteknologi för att täcka behovet de närmaste 1000 åren (natuligtvis free of charge)-befängt minst sagt.

Men viktigast av allt, det handlar inte om vad vi hittar, utan vad vi faktiskt producerar. Vad hjälper det om Norge hittar olja Nordsjön som tar 10 år att få igång till en kostnad 10 gånger det normala? (se inlägget: Norskt Oljefynd fortfarande en Elefant?) 

Eller när de redan upptäckta jätteoljefälten som egentligen betyder något, upptäcktes på 50-60 talen och varav de flesta minskat i produktion sedan länge.

Artikeln väcker förhoppningsvis lite seriösa Peak Oil -diskussioner bl a hur  ohållbart det är att USA konsumerar mer än  10 gånger så mycket olja per invånare än genomsnittskinesen.  Det finns omöjligen tillräckligt med olja för Kina att öka sin oljekonsumtion samtidigt som USA (och många andra länder, däribland Sverige) fortsätter kasta bort värdefull olja på att framförallt transportera enskilda individer fram och tillbaka till affären eller fotbollsträningen…ändå är det kanske detta de flesta hoppas på för att världen inte ska falla tillbaka i en never ending-recession.

Gillade ni Aljazeera-artikeln kanske även Aljazeeras artikel från i somras , även den om Peak Oil -kan vara av intresse.
För mer info om Peak Oil läs gärna inläggen:

Vad är ett stort OLJEFYND?
Föredetta CIA-chef & Försvarsminister om Peak Oil
Johan publiserar artikel på Energy Bulletin
När ekonomin krymper
MSB listar hot mot Sverige –utan Peak Oil!
Hopp om mer olja från Irak

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.