2012-01-30

USA skickar 3:e Hangarfartygsstyrka till Persiska viken

Amerikanskt hangarfartyg

Den 22 januari tog sig hangarfartyget USS Abraham Lincoln in i Persiska viken via Hormuzsundet eskorterad av missilkryssare och andra krigsfartyg dessutom finns ytterligare en hangarstyrka ledd av hangfartyget USS Carl Vinson öster om Hormuzsundet.

Nu lämnar alltså en 3:e hangarstyrka Norfolkbasen i Virgina på den amerikanska östkusten, detta rapporterar Naval Today. USA har dessutom 15 000 man stationerade i Kuwait.

Knappast glädjande uppgifter när det idag rapporteras om att bensinpriset är uppe i 14.88kr/litern och enligt Svenska Petroleum Institutets VD lär komma upp i 16kr/litern i år i takt med att driving season närmar sig…
Om 3: flottans avfärd mot Persiska viken ska tolkas som en markering mot Iran att tänka sig för innan man eventuellt förverkligar sina hot om att blockera Hormuzsundet eller om det är spel för gallerierna återstår att se.

Att upptrappningen i Hormuzsundet kanske egentligen handlar om något helt annat än Irans eventuella kärnvapen och “stabiliteten i Mellanöstern” förstår ni om ni läser denna högst intressanta artikel av Marin Katusa Financial Sense. Blir 2012 det år då den amerikanska dollarn på allvar börjar ta steget tillbaka som världsvaluta/reservvaluta?  Döm själva.

2012-01-29

LENR – Low Energy Nuclear Reactions

I en nyligen publicerad video bekräftar NASA sin forskning inom LENR – besläktat med kall fusion.


Tidigare i veckan kunde vi läsa i Ny Teknik om att det grekiska företaget Defkalion nu bjuder in universitet och företag att testa grundtekniken i dess kommande energiprodukter. Tekniken bygger på LENR – Low Energy Nuclear Reactions. Trots det vetenskapliga samfundets skeptiska hållning till kall fusion är det ändå intressant när nu fler aktörer som NASA väljer att forska och utvärdera tekniken. Den uppmärksamhet som den italienska affärsmannen Andrea Rossi med sitt tvivelaktiga förflutna skapat har knappast gett tekniken trovärdighet.

Defkalion påstår vidare att oberoende test av de färdiga produkterna, “Hyperion”, som presenterades i november 2011, kommer att göras under början av året efter att de certifierats, och att försäljning börjar under 2012.

Defkalion Green Technologies är ett grekiskt företag som ursprungligen hade ett avtal med Andrea Rossi om tillverkning och distribution av Rossis “E-cat”. Avtalet bröts ensidigt av Rossi i augusti 2011, enligt Rossi för att Defkalion inte betalt överenskomna belopp i tid.

Strax innan brytningen ska Defkalion ha påbörjat utvecklingen av en egen liknande teknik. Specifikationerna för den planerade energiprodukten, Hyperion, presenterades i december 2011.

Defkalion ägs av Cypernbaserade Praxen Defkalion Green Technologies. Enligt Defkalion ägs Praxen av
privata investerare i Kanada och Sydamerika.

Upplägget och ägarinformationen om Defkalion ger även det funderingar kring innovationens trovärdighet och bolagets seriositet.

Cyniska teknikpessimister i all ära men visst vore det ändå skojigt att ha en liten E-cat reaktor hemma för att tillgodose hushållets energibehov? Drömma måste vi väl ändå få göra så länge vi ser det som en liten del i en större helhet och är realistiska.

Fler artiklar om Defkalion på Ny Teknik:

NASA bekräftar sin forskning inom LENR  

Defkalion visade ritning 

Kall fusion: Här är det grekiska företaget

“E-cat”: Grekiska ägare fortfarande hemliga

“E-cat”: Här är den grekiska energiboxen

“E-cat”: Rossi bryter med grekiska Defkalion

Defkalion: ”Vi har Rossis formel”

Defkalion visade ritning men ingen teknik

2012-01-28

Historien upprepar sig -"Vi" har lärt oss Nada!

NBC Nightly News rapporterar här  den 17 oktober 1973 om riskerna med en förestående oljekris om OAPEC (de arabiska oljeexportörerna inom OPEC) genomför ett oljeembargo mot USA (vilket även blev fallet 20 oktober).

Det kan tyckas löjligt att jämföra oljekrisen 1973-74 med den förestående oljekrisen (?) med Iran. Men vid närmare eftertanke finns det en hel del likheter särskilt nu när, som blogg-grannen Flute-tankar finurligt skriver i sitt inlägg Iran vänder på steken.  Iran ämnar nämligen införa ett embargo mot EU-länder redan på söndag genom att införa en lag mot försäljning av olja till EU.

Lustigt, EU som tänkte vänta med att implementera sitt importförbud med olja från Iran till den 1 juli för att bygga upp sina oljelager och “rädda” Grekland som är helt beroende av sin olja från Iran (Spanien och Italien ligger hack i häl). Nu blir det alltså inte så.

Ok åter till jämförelsen med oljekrisen 1973. Vid tidpunkten för oljekrisen som inleddes den 20:e oktober 1973 bannlystes alla oljetransporter till USA (även till Kanada, Nederländerna, Portugal, Rhodesia, Sydafrika och södra Jemen) av de arabiska oljeexportörerna inom OPEC (tex Saudiarabien & Kuwait).

Detta var ett hårt slag mot framförallt USA som redan 3 år senare uppnått sin maximala oljeproduktionsnivå/takt på hemmaplan (sin Peak)) och var i behov av ökad import av olja. Dessutom var USA:s raffineringskapacitet otillräcklig vilket gjorde att man fick en omedelbar bensinbrist. (Blev inte bättre av att alla pga paniken skulle bunkra bensin SAMTIDIGT och fylla upp bensintanken helt när den kanske redan var halvfull).

Man ska komma ihåg att 1973 stod de arabiska oljeexportörerna eniga mot framförallt USA för att man inte kunde acceptera att USA stödde Israel politiskt men framförallt militärt i kriget mellan Israel och Egypten +Syrien som inleddes 6:e oktober 1973 och var det föregick det arabiska oljeembargot mot USA. Droppen för de arabiska oljeexportörerna blev när det kom fram att  Nixon föreslog ett militärt stödpaket om 2.2 miljarder dollar till Israel den 19 oktober 1973.

Vad har nu detta med Iran och göra? Jo, världen befinner sig i en liknande situation som USA gjorde 1973, produktionen av råolja har mer eller mindre stått still sedan 2005 på grund av Peak Oil (råoljans maximala produktionstakt globalt närmar sig/är här) och även om Iran inte kan jämföras med alla arabiska oljeexportörers samlade embargokraft är det tillräckligt för att skapa stora problem för flera länder.

Även 1967 försökte sig de då största arabiska oljeexportörerna på sig ett embargo mot främst USA men misslyckades då främst för att man inte fullföljde embargot fullt ut samtidigt som USA fortfarande kunde öka sin egen oljeproduktion.Utan att fördjupa oss alltför mycket vid 1967 års embargo är dock intressant att konstatera att 1967 lyckades oljebolagen dirigera om olja till USA och Europa via länder ej belagda med embargot eller från andra oljeexportörer.

Kanske mest intressant är dock att dokument som numera ej längre är säkerhetsstämplade visar hur USA:s underrättelsetjänst och Saudiarabien både mitt under oljeembargot 1967  och oljeembargot 1973-74 såg till att få bränsle från Saudiarabien via oljebolaget Aramco till amerikanska trupper i Vietnamkriget. Dåvarande CIA -chefen John McCone såg det som högsta prioritet att trupperna i Vietnam fick fortsatt bränsle av Saudiarabien (för källor se Johans uppsats under "Måste läsa doks" ovan). Oljeembargot 1967 pågick 7 juni-18 mars.

När man spekulerar kring olika scenarier i Hormuzsundet, tex hur USA:s flotta  ska ställa sig till att iranska fartyg med destination Kina och Indien passerar tätt förbi och Europa inget får minns då att olja kan dirigeras om och olja kan förhandlas om-under bordet!

Vad är det som säger att Kina och Indien (eller några afrikanska länder) inte dirigerar vidare olja från Iran till Europa mot en “billigt peng”. Olja som köps från Iran nu lär ju ligga under marknadspris ändå så där finns det pengar att tjäna och många politiska poäng att hämta!

För mer om oljeembargot 1967 och oljeembargot 1973-74 ladda gärna ner Johans masteruppsats från våren 2011 (under "Måste läsa doks" ovan) eller artikeln Johan skrev på Energy Bulletin  i december 2011.

2012-01-27

Bruset i etern -27 Jan

-”Det verkar som att man i Sverige tror att det finns en oljekälla under varje bensinstation. Man har ingenting emot bensinstationer, men allting som levereras till bensinstationer är moraliskt förfärligt, förkastligt och fördömligt” Carl Bildt

Bildt slår tillbaka mot Lundin, Veckans Affärer, 25 Jan 2012

Obama Unveils Energy Plans ,Keith Johnson & Laura Meckler, WSJ, 27 Jan 2012

Revamped Search Urged for a Nuclear Waste Site, Matthew L. Wald, The New York Times, 27 Jan 2012

Greek Debt Wrangle May Pull Default Trigger, Abigail Moses, Bloomberg, 27 Jan 2012

Waning Support for Wind and Solar, Diane Cardwell, The New York Times, 27 Jan 2012

Commentary in Nature: Can economy bear what oil prices have in store?, Energy Bulletin, 26 Jan 2012

Brent rises above $110 as Fed vows low interest rates, Reuters Africa, 26 Jan 2012

A Golden Solution to a Global Crisis, Kathryn Derbes, Financial Sense, 26 Jan 2012

Bernanke goes all in, Bruce Krasting, Financial Sense, 26 Jan 2012

IMF: halt in Iran oil could push crude up 30 percent, Lesley Wroughton & Timothy Gardner, Reuters (US), 25 Jan 2012

Iran-China trade soars to top $45 bn: report, Breitbart, 25 Jan 2012

EU debt crisis a factor on oil prices, UPI, Jan 25 2012

Kuwait Selects France’s Total as Partner for $9 Billion China Refinery, Fiona MacDonald, Bloomberg, 25 Jan 2012
Sanctions affect oil payments to Iran, UPI, 25 Jan 2012

South Africa’s Sasol to Avoid Iran Oil, Devon Maylie, WSJ, 25 Jan 2012

Pentagon & Obama-administrationens nedskärningar i militären



Försvarsminister Leon Panetta och General Martin E. Dempse presenterar ny militärbudget för 2013
Pentagon och Obama-administration presenterar nu ett förslag till nedskärningar inom den amerikanska militären på 487 miljarder dollar som ska sträcka sig över en 10-års period från 2013 och framåt.

Försvarsminister Leon Panetta säger:

“Tro inget annat, besparingarna vi föreslår kommer påverka alla 50 stater och många distrikt i USA…det här bli ett test för att se hur huruvida minskandet av underskottet handlar om snack eller verkligt agerande”.

För armén skulle förslaget bl a innebära att soldater i aktiv tjänst minskar i antal med ca 75 000 man, från dagens 565 000 till 490 000.

För amerikanska flygvapnet innebär nedskärningarna bl a att 6 av de nuvarande 60 luftskvadronerna avvecklas.

Marinen minskar sitt aktiva manskap med ca 20 000 man, från dagens 202 000 till 182 000.

När det gäller flottan räknar man med att bl a avveckla 7 kryssningsfartyg skjuta upp byggandet av diverse andra krigsfartyg tex en ubåt.

Kritiker som senator John McCain mfl menar att nedskärningarna skulle göra USA:s militär försvagad och otillräckligt rustad för att hantera de närmaste årens utmaningar. Framförallt höjs röstar att nedskärningar är olämpliga när Kina moderniserar sin militär och då särskilt flottan i Sydostasien.

Förslaget till militärbudgeten kommer lämnas in som en del i den budget som ska in till kongressen för budgetåret 2013. Skulle budgeten godkännas blir det den första militärbudgeten sedan 11-september attackerna 2001 som USA minskar sin militärbudget mot föregående år. “Endast” 525 miljarder dollar föreslås som basbelopp för militären år 2013…

Är det någon mer än vi som tycker att 525 miljarder dollar borde räcka mer än väl och att USA borde fokusera på att se över sin egen bakgård framöver? Vad för nytta har en stat av en “fantastiskt” stor och avancerad militärapparat, när det är det ekonomiska maskineriet som behöver ökat smörjmedel och resurser? Döm själva.


2012-01-26

Iran säljer olja mot guld?

Enligt rykten och obekräftade uppgifter ska Iran ha kommit överens med Indien om att sälja olja i utbyte mot guld. Om Russia Today:s (RT) rapportering stämmer kan det vara ett sätt för Iran att komma runt oljeembargot. Embargot gör nämligen vanliga finansiella transaktioner mellan Iran och exempelvis Indien svåra.

Om iranska banker och iranska staten kan skriva avtal om att iransk olja kan säljas till Indien i utbyte mot senare leverans av fysiskt guld till Iran, vid lämpligt tillfälle, tex när embargot upphör, kan Iran fortsätta leverera sin olja till Indien. Enligt RT har även Kina visat intresse för en sådan här lösning.

RT hävdar att guldet som en följd av detta ska stiga och dollarn omvänt försvagas. Möjligen kan guldpriset stiga om Kina och Indien köper guld på världsmarknaden för att byta guldet mot Iransk olja istället för att använda sin befintliga guldreserv (dvs de bidrar till att skapa en guldbrist/ökad efterfrågan på en guldmarknad som redan är tight) . Döm själva.

Tillägg:
 En en riktigt intressant artikel som tyder på att dessa uppgifter kan stämma skrevs av Financial Sense den 24:e Jan 2012.

Roliga floskler från Obama & Co

Det har varit svårt att undgå det årliga Presidenttalet “State of the Union” som Obama höll tidigare i veckan. Som vanligt innehöll några delar av talet förslag på hur amerikanska energiberoendet skall minskas. Det är knappast Obama först eller sist att deklarera. Någon vidare analys av talet kommer vi ej att bjuda på då vi inte ser någon poäng i att ödsla tid på att analysera en timmes tal fullt av floskler som vi i många fall hört tidigare.

Däremot rekommenderar vi att ni skall ödsla 8 minuter av er dyrbara tid på den här något gamla godingen från Jon Stewart i The Daily Show. Stor humor lovas när vi hör 8 amerikanska presidenter från Obama till Nixon berätta om att USA är beroende av olja och måste bli energioberoende.

Om ni nu insisterar och måste läsa något om talet så finner ni en bra sammanfattning av talet från Zero Hedge här, och en full transkribering av talet publicerat av CBS News här.

2012-01-25

Iran! Iran! Iran!

EU beslutade i måndags (som säkert de flesta redan vet) att införa ett importförbud för olja från Iran. Igår rapporterade DN att även Australien hoppat på detta vansinneståg av krigspropaganda och försök till ekonomisk isolering av Iran. Embargot mot Iran träder dock inte i kraft till fullo förrän efter den 1 juli då redan ingångna avtal tillåts löpa vidare.

DN skriver i gårdagens pappersupplaga, i artikeln “Totalt importförbud för olja från Iran” att avtalen tillåts löpa vidare “för att det ska göra det lättare för främst Grekland, som köper mycket olja till rabatterat pris från Iran, att hitta nya leverantörer”.

Vi har tämligen SVÅRT att se hur någon annan oljeexportör skulle vilja exportera olja till Grekland som bara kan betala med högst osäkra krediter…att det skulle vara för att EU och USA ska kunna köpa tid och bygga upp sina oljelager inför en blockad av Hormuzsundet är ren krigspropaganda eller “scapegoating” av Iran (göra Iran till syndabock för allt möjligt elände i världen ej orsakat av Iran).

För tillfället ämnar vi inte göra några djupare analyser av Iran-frågan utan låter frågan bero tills något avgörande sker men vi rekommenderar varmt gårdagens debattinlägg på SVT av Cornucopia (Lars Wilderäng) där vår syn på saken sammanfattas väl.

2012-01-24

Hållbara vägar framåt

Peak Moment gör intervjuer och reportage med människor som arbetar lokalt med att skapa mer hållbara och motståndskraftiga samhällen för att möta en framtid med mindre tillgång på billig energi, framförallt råolja. Programmen kan handla om Permakultur, ekobyar, elcyklar och vilka färdigheter som kan vara bra att utveckla för att bättre klara omställningen från nuvarande samhälle. Programmen är ca 30 min och just nu finns över 170 program tillgängliga på siten eller via youtube.

Under 2010 och 2011 besökte Johan ASPO-USA:s olje och energikonferenser i Washington DC där många prominenta talare delade med sig av sina erfarenheter inom olja, ekonomi, energi och ekologi och hållbarhetstänkande. Tyvärr kan vi inte dela med oss av dessa video-presentationer då ASPO-USA endast gör dessa tillgängliga (förutom ett fåtal) för medlemmar men två högst intressanta herrar från konferenserna har intervjuats av Peak Moment: John Michael Greer (JMG) & Dimitry Orlov. Se videos nedan:


John Michael Greer intervjuad under ASPO-USA -konferensen i Sacramento, Kalifornien 2008 (i stort sett samma saker Greer talar om idag).

John Michael Greer är författare, föreläsare, bloggare mm. Greer har skrivit flera böcker om vår närmaste (och även mer avlägsna) framtid. Greer utgår ofta från tidigare mänskliga civilisationers öden för att dra slutsatser om vår egen framtid. Den senaste boken är The Wealth of Nature-Economics as if Survial mattered. En bok alla människor bör läsa för att förstå  hur den sanna ekonomin fungerar-naturen och hur Peak Oil, ekonomi and naturen hänger ihop och styr vår framtid.

Greer har en mycket läsvärd blogg The Archdruid Report.  Greer har skrivit i flera år och har avhandlat en väldig mängd ämnen (eller snarare ett och samma ämne, utifrån många olika aspekter). Mer läsning av Greer finner du på Begreppsbloggen där många av hans texter finns översatta till svenska. Men vi rekommenderar främst ändå att du läser Greer på originalspråket då hans prosa är väldigt vacker och underhållande.


 Dimitry Orlov intervjuad september 2011.

Dmitry Orlov är bl a dataingenjör och författare. Orlov är född i Leningrad, Ryssland men uppvuxen i USA. Under ett flertal längre vistelser i Sovjetunionen under 1980-talet bevittnade Orlov dess kollaps.

Orlov tror bl a att USA står för en ekonomisk, ekologisk och politisk tillbakagång och kollaps som kan kopplas till en enormt kostsam militärapparat, ett stort statligt budgetunderskot och ett politiskt system som inte kan hantera eller svara mot kriser och slutligen nedgången i oljeproduktionen (Peak Oil).

2006 publicerade Orlov sitt online manifest ”The new Age f Sail” och 2007 sålde Orlov och hans fru sin lägenhet I Boston och köpte en segelbåt som de utrustat med bl a solcellspaneler, stora mängder gasol och möjlighet att lagra större mängder mat. Båten kallar Orlov överlevnadskapseln…

Orlov är författare till boken Reinventing Collapse: The Soviet Example and American Prospects där han väver samman sina erfarenheter från Sovjets kollaps med hur en kollaps av USA kan tänkas se ut kopplat till Peak Oil och den nuvarande ekonomiska krisen.

Orlov skriver regelbundet på Energy Bulletin och på sin blogg Club Orlov.

2012-01-23

Hyperinflation nästa?

Sedlar i dessa “fantasi” -valörer trycktes i hissnande tempo under 20-talets hyperinflation i Tyskland.

Kan det hända igen? Ja åtminstone i USA senast till 2014 om man får tro John Williams från Shadow Government Statistics.

John Williams har varit rådgivande ekonom för flera stora och små företag under 30 år. Shadow Government Statistics förser bl a sina läsare med ett elektroniskt nyhetsbrev som avslöjar och analyserar brister i ekonomisk data och ekonomisk redovisning från den nuvarande amerikanska regeringen och liknande brister/felaktigheter i datarapportering från privata aktörer.

John Williams intervjuades för några dagar sedan på Financial Sense Newshour  av Jim Puplava.

Williams menar att det inte går att komma till någon annan slutsats om den nära ekonomiska framtiden i USA, än att hyperinflation kommer drabba landet. Williams nämner bl a stigande reala inflationsnivåer som är minst dubbelt så höga som den officiella siffran på 3%. Tittar man tex på vad en “Thanks Giving”-middag kostar idag mot föregående år får man en faktisk inflationsnivå på mellan 6-10%. De flesta amerikaner behöver bara gå till en vanlig  affär för att förstå att den VERKLIGA inflationsnivån inte ligger på 3%.

Vidare menar Williams, kan man se trenden mot hyperinflation genom att konstatera att effekterna av pengatryckeriet i form amerikanska Federalbankens QE1 och QE2 framförallt ökat USA:s statsskuld och minskat förtroendet för dollarn och inte stimulerat ekonomin nämnvärt, vilket var dess huvudsyfte. För mer info om QE1 & QE2 se gärna följande video:


Som om inte detta vore nog har länder som Kina och Japan nu börjat tala om att överge den amerikanska dollarn som världsvaluta och hur många trodde för ett år sedan att USA skulle förlora sin AAA kreditvärdering? Detta får Williams att dra slutsatsen att USA kan vänta sig början av en hyperinflation redan kring 2014.

Att en splittring av euron skulle innebära en minskad risk för hög inflation (hyperinflation) ställer vi oss frågande till då euron fungerat väldigt bra för att hålla god prisstabilitet. Tysklands stabilitet har bidragit till att euro-skutan haft ett fast ankare vilket gjort att valutan fluktuerar modest mot andra valutor. Om nu ekonomiskt svaga länder i Europa med stora statsskulder och höga budgetunderskott väljer att avskaffa “euromyntfoten” talar historien mer än väl för att dessa länder väljer tryckpressen för att inflatera sina skulder. Hyperinflation? Troligtvis inte men räkna med historiskt “hög inflation”.

Oron för monetär hyperinflation har funnits så länge vi har använt oss av papperspengar.
Hur uppstår inflation?

Inflation kan uppstå på flera sätt. Ett är om en centralbank tillhandahåller för stora mängder pengar. Då stiger priserna och pengarnas värde urholkas. Den kände nationalekonomen och pristagaren i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, Milton Friedman menade att ”Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon”. Mer om inflation kan du läsa här hos riksbanken.

De definitioner av hyperinflation som är mest vedertagna är Phillip Cagans och International Accounting Standards Boards. Cagan anses vare den som presenterade den första seriösa studien av hyperinflation. Cagan definierar hyperinflation då inflationen är 50% eller mer under en månads tid. Medan International Accounting Standards Board definition för att uppfylla definitionen kräver att den kumulativa inflationen under en period av 3 år skall överstiga 100% vilket ger ett snitt av 26% i inflation för varje år.

När vi bläddrar i Reinhart och Rogoffs ”Different now” så finner vi att Sverige endast haft inflation över 20% under knappt 2 år sedan år 1800. Högsta inflationen vi haft var 35,8% år 1918. Motsvarande för USA är endast 1 år med högre inflation än 20% och högsta årliga inflationen i USA hitintills är 24% år 1864.

Om vi väljer att titta tillbaka i historieböckerna så tidigt som början av 1800-talet så upptäcker vi ganska snabbt att hyperinflation är ett väldigt ovanligt fenomen. I vår del av världen förekommer det i stort sett endast i samband med krig, vanligtvis under och efter kriget. Perioder av hög inflation är desto vanligare. Var gränsen för hög inflation går är väldigt subjektivt. Om vi idag hade en inflation mellan 5-7% skulle det betecknas som hög medan ur ett historiskt perspektiv under vissa perioder, hade denna siffra varit alldaglig.

John Williams nämner dock inget om Peak Oil, vilket Jeff Rubin skulle invända kommer vara den drivande inflationshöjaren de närmaste åren, oavsett om du bor i Europa eller i USA eller någon annanstans.  Andra som Nicole Foss som även hon ser Peak Oil som oerhört viktig framöver, skulle dock på kort sikt tala om ett deflationsscenario snarare än ett inflationsscenario som det största hotet mot världsekonomin.




2012-01-22

Peak Oil rapport läcker ut i Australien!


The Australian Daily Telegraph rapporterade igår om att en rapport om Peak Oil nu läckt ut från den australienska myndigheten “The Department of Infrastructure and Transport”.

The Department of Infrastructure and Transport, Regional Devevlopment and Local Government- Bureau of Infrastructure, Transport and Regional Economics) eller även kallat BITRE inledde 2007 ett projekt för att undersöka strategiska vägar och möjliga alternativ för framtida transporter. Detta med anledning av vikten att möta två huvudutmaningar till ”business as usual” för Australiens and världens transporter: Minskning av oljeproduktionen (oljeutömning) och global uppvärmning.

BITRE har en stark policyroll och förser framförallt den australienska regeringen med underlag och analyser för planering av ett hållbart och säkert transportsystem i landet. Se mer på myndighetens hemsida.

Rapporten “Transport energy futures: long-term oil supply trends and projections Report 117” är hela 474 sidor lång och sammanställdes redan i mars 2009! Rapporten kallas även BITRE-117.

Den australienska tidningen skriver bl a att rapporten skrevs för den australienska infrastrukturministern Anthony Albanese av Dr. David Gargett från BITRE men att ministern inte ville ge ut rapporten. Men rapporten sändes till flera europeiska organisationer vilket troligen förklarar varför den till slut hamnade på fransmannen Jean-Marc Jancovicis hemsida.

Tidningen skriver att den sittande australienska regeringen verkar vilja undvika att samhället får kännedom om vad som pågår och har tagit bort rapporten från BITRE-myndighetens hemsida. Som tidningen skriver: om du söker på rapporten på BITRE:s hemsida finner du alla rapporter i prydlig ordning framtill 116 men efter 116 är de i en salig OORDNING. Tidningen menar att detta är ett försök att dölja för den som söker att rapport 117 tagits bort!

ASPO-Australia blev dessutom ombedda att ta bort rapporten från sin hemsida.

På sida 7 i rapporten står det:

”i de nästkommande 8 åren kommer världens råoljeproduktion sannolikt nå en platå i takt med fortsatt ekonomisk tillväxt. Efter detta, förutspår modelleringen vad som kan beskrivas som ”nedgången 2017”. Outlooken förutspår med sitt grundscenario att en lång produktionsnedgång för oljan ska inledas 2017 som sträcker sig till slutet av århundradet och framåt…Framförallt, rapporten utgår från att världens oljeproduktion inte begränsas av lägre efterfrågan kopplat till lägre ekonomisk tillväxt i världen. Beroende på tiden tills vi återvänder till normala nivåer av ekonomiskt tillväxt och därmed högre efterfrågan på olja, kan nedgången sannolikt bli fördröjd”.

Ett annat citat från samma sida:

”Outlooken förändras inte nämnvärt med ett scenario av ökad oljeproduktion från Mellanöstern . Följden av ett sådant scenario är att oljeproduktionen fortsätter sin ökning under en längre tid och sedan minskar mycket snabbare. Därför kan ett sådant scenario vara mycket värre när världen försöker anpassa sig till övergången. En sannolik följd av högre oljepriser som driver upp produktionen kan ha en liknande effekt. Högre priser kan även öka utforskningen (sökandet efter fler oljefält) men är ingen garanti för ytterligare avgörande upptäckter. Med andra ord, runt 2017 måste vi börja leva med utmaningen att över lång tid ersätta olja som en energikälla. Givet det rådande oljeberoendet i dagens energisystem och transportflottor, kommer denna övergång garanterat bli en utmaning för de flesta ekonomier i världen”.

Rapporten kan laddas ner under "Måste läsa doks" ovan.

Rapporten har sammanfattats väl på Energy Bulletin och av ASPO-Australia. ASPO-Australia vill att de federala myndigheterna tillkännager BITRE -117 rapporten offentligt. När nu insikten hur skört vårt energiberoende från fossila bränslen (särskilt flytande bränslen) börjar att uppenbara sig från flera länders myndigheter och försvar, vore det även på sin plats att såväl svenska försvaret som MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) även kartlägger sårbarheterna och förbereder sig. Detta är nödvändigt om vi som land skall kunna förbereda oss och lindra effekterna på bästa sätt. (Läs gärna tidigare inlägget MSB listar hot mot Sverige utan Peak Oil!)

Cornucopia skrev för en tid sedan att Vänsterpartiet är kanske det enda Svenska riksdagspartiet som har uppmärksammat Peak Oil med rapporten som partiets framtidskommission nyligen presenterade. Partiets framtidsrapport finns publicerad som PDF här. Vi kan bara hålla tummarna för att Reinfeldt och den styrande fyrklövern vågar läsa BITRE 117 och ta efter det Vänsterpartiet skrivit i sin rapport. Då de tycks leva i förnekelse och optimism om att “marknaden löser allt”. Ja som Cornucopia så bra poängterar: “Marknaden löser vem som skall svälta eller frysa ihjäl när resurserna saknas. Marknadens lösningar är inte alltid de man tror eller önskar.”

Vi kommer troligen även lägga upp rapporten under ”Måste läsa docs” inom kort (se meny ovan), där även tyska och amerikanska rapporter mm finns för nedladdning. Rapporterna rekommenderar vi för den som vill sätta in sig i Peak Oil och för den som hyser det minsta tvivel om Peak Oil:s betydelse för vår nära framtid i Sverige och för världen.

2012-01-18

Matthew Simmons: Vad Peak Oil är och inte är

Här en bra video där Matthew Simmons väl sammanfattar vad Peak Oil  är.

Tack till ASPO-USA som delade med sig av denna video.

Matthew Simmons har varit en ledande figur och inspirationskälla för många inom Peak Oil -rörelsen i många år och är bl a författare till Twilight in the Desert: The Coming Saudi Oil Shock and the World Economy. Denna bok är grundläggande läsning för vem som helst som vill förstå vårt oljeberoende och vad vi kan vänta oss för oljeproduktion och ekonomi framöver. Dessutom en viktig pusselbit för att förstå hur USA:s oljeberoende styrt amerikansk utrikespolitik. 

Matthew Simmons gick tyvärr bort 2010 men som Simmons dotter sa under sitt tal under olje och energi -konfrensen i Washington DC 2010: Det bästa sättet att hedra Matthew Simmons  och hans oerhörda arbete för att förstå vårt oljeberoende är att fortsätta i hans fotspår!

2012-01-17

Ett brandtal av sällan skådat slag: Wes Jackson


Wes Jacksons fantastiska tal under olje och energi konferensen i Washington DC, 2-5 november 2011 som arrangerades av Association for the Study of Peak Oil and Gas (ASPO)-USA är nu tillgängligt för alla (klicka bilden för att komma till videon). För att se grafer/slides som Wes Jackson använder under presentationen/ videon-ladda ner den HÄR och kika på den parallellt som videon.

Wes Jackson (WJ) är president för the Land Institute, Dr i genetik och enligt Life Magazine en av 18 individer som förutspås bli en av de 100 viktigaste amerikanerna under det 20:e århundradet. Erhöll det alternativa nobelpriset, Right Lively Hood Award år 2000. WJ är författare till flera böcker, bland annat ”New Roots of Agriculture” och den senaste ”Consulting the Genius of the Place”.

För mer info om Wes Jacksons arbete läs gärna inlägget Klimatet kan inte vänta 20 år! 

Vi rekommenderar även att ni klickar på de video som finns tillgängliga till höger om videolänken från ASPO-USA -konferensen (när ni klickat på bilden ovan). Särskilt “Robert Hirsch Interim Talks” och “Robert Hirsch Q & A”.

Fler videos från konferensen kommer släppas framöver (även tillgängliga för icke-ASPO-USA medlemmar).
Mycket nöje!




2012-01-16

Norskt Oljefynd fortfarande en Elefant?

Idag skriver flera tidningar om att Lundin Petrolueums tidigare oljefynd i Avaldsnesfältet i Nordsjön kan komma att skrivas ner avsevärt efter att en ny utvärderingsborrning har gjorts i fältet. Förra året blev det glädjefnatt för Lundin Petroleum -aktien när Avaldsnes och det näraliggande fältet Aldous Major South tillsammans uppskattades till det tredje största oljefyndet i Norges historia. Idag faller dock Lundin-aktien tungt sedan en provborrning visat att ”oljan i området inte går att producera” och ”sannolikt innebär att resurserna i området måste skrivas ner”.

Detta skriver Dagens Industri idag. Vidare rapporteras det att Lundin Petroleum nu kan tvingas till ytterligare en utvärderingsborrning till en kostnad av 140 Mkr.  Lundin Petroleum är operatör och ägare av 40% av Avaldsnes -fältet och Statoil är operatör av Aldous Major South, där är Lundin Petroleum endast är ägare till 10% (Statoil äger 40% av resp fält).

Den sjätte september 2011 publicerades det första inlägget på denna blogg Vad är ett stort OLJEFYND? . I det inlägget rapporterade vi bl a vikten av att man sätter nya oljefynd i relation till hur mycket som konsumeras i världen varje år och hur lång tid det tar att få igång produktionen i ett oljefält om man ska kunna uttala sig om olika oljefynds betydelse. Vidare skrev vi att det är av helt avgörande betydelse att skilja på oljeresurs och oljereserv. Om en siffra nämns på hur stort ett oljefynd är och oljeresursen nämns innebär det att den totala mängden olja som finns i fältet är oljeresursen. Av den uppskattade totala mängden olja i ett fält (oljeresursen) kan i regel endast 25-40% utvinnas av fältet pga geologiska/fysiska begränsningar och ekonomiska begränsningar, detta är oljereserven. Endast Norge har lyckats tömma oljefält upp till 40% av oljeresursen.

När det nu gäller Avaldnes och dagens rapportering kan man ju börja tvivla på hur stort oljefyndet egentligen är. Tidigare uppskattning på 800 miljoner till 1,8 miljarder utvinningsbara fat (alltså reserven) skrivs sannolikt ner ordentligt om fler borrningar ger negativa resultat. Men låt oss anta att Lundin Petroleum har rätt att fältet åtminstone innehåller 800 miljoner utvinningsbara fat, ja då är det per definition fortfarande en gigant eller elefant. Oljefält mellan 0.5 miljarder-5 miljarder kallas inom oljeindustrin för jättefält eller ”giants” så där kvalificerar man sig in men ”super giants” eller jätteelefanterna (10 miljarder fat och uppåt) upptäcktes nästan alla under 50 och 60-talet. Men en liten elefant som Avaldsnes är ändå en elefant…

Vad man däremot starkt bör ifrågasätta är när Statoil och Lundin Petroleum hävdar att tidsplanen inte påverkas av att ytterligare borrningar måste göras och troligen mindre olja kan utvinnas.

Media tenderar att stirra sig blind på nyheter om oljeupptäckter men pga okunskap sätter man inte dessa i sitt rätta sammanhang. Det är ju av mindre intresse att nya upptäckter görs om antalet nya upptäckter hela tiden minskar i proportion till vad vi producerar och konsumerar i världen, det är ju trots allt vad nuvarande världsekonomi efterfrågar här och nu som är relevant.

När man förstår detta förstår man även lättare vad Peak Oil handlar om. Upptäcktstakten följer inte produktionstakten, vilket logiskt sett endast kan leda till en sak: oljeproduktionen minskar relativt efterfrågan och oljekonsumtionen. James Schlesinger (föredetta chef för CIA, försvarsminister och USA:s första energiminister, har bland annat påpekat att den konventionella oljeproduktionen inte har ökat sedan 2004 vilket tyder på att vi nått eller snart når den maximala oljeproduktionen (för den konventionella råoljan) för världen och bara har att invänta en produktionsnedgång de närmaste åren. Samtidigt ökar efterfrågan på olja från framförallt Kina, Indien och Mellanöstern.

Peak Oil betyder alltså INTE att oljan håller på att ta slut utan att vi snart når den maximala produktionstakten av råoljan i världen. Oavsett om nya oljefält upptäcks kompenserar de inte produktionsnedgången i befintligt producerande oljefält eftersom de nya oljefälten dels är för små och dels tar många år innan de börjar producera. Kärnan i diskussioner kring Peak Oil handlar därför om hur maximal produktionstakt av en olja ska kunna möte en VÄXANDE efterfrågan på världsekonomins mest centrala smörjmedel. Framförallt: Hur ska en global ekonomi som bygger på tillväxt för att fungera kunna hantera en övergång till dyr och MINSKAD tillgång på råolja?

Dagens Nyheter om nyheten 

SvD om nyheten 

Affärsvärlden om nyheten

2012-01-13

Kloka ord om tillväxtens onda cirkel

Fredrik Lindström

Ja nu när julen är över igen kan ett reflekterande över denna märkliga högtid vara i sin ordning. För författarna till denna blogg betyder julen framförallt en värdefull tid att spendera med nära och kära. Men för alltfler förknippas julen med löjligt intensiv konsumtion och en stor portion stress.

Fredrik Lindström talade i ett mycket tänkvärt vinterprogram (klicka på bilden ovan) på Sveriges Radio P1 om julhögtidens betydelse såväl då som nu.  Förvånande för många kanske är att julhögtiden i Sverige inte ursprungligen härstammar från kristendomen utan från början handlade om att uppmärksamma när solen är längst bort och sedan vänder.

Det här hör ihop med människan eller jordbrukarnas förhållande till naturen. Julen var en tid när ljuset vände och mörkret dominerade mindre av dygnet.  Tänk att vi bara för 3-4 generationer sedan inte hade något ord för naturen.  Vi levde med naturen och var en del av naturen. Naturens växlingar styrde våra liv.
Idag ses naturen i de flesta mänskliga kulturer som något ”utanför” den rent mänskliga. Människan tycks nu ha nått en punkt där teknikens under och utveckling, särskilt de 100 senaste åren, förblindat oss från det faktum att naturens ändliga resurser alltid har och alltid kommer diktera våra levnadsvillkor.

Befolkningsexplosionen de senaste 100 åren följer parallellt motsvarande explosionsartade oljeanvändningen. Teknikens och befolkningens plötsliga språng det senaste århundradet beror tyvärr inte på mänsklig uppfinningsrikedom eller genialitet, utan följer tämjandet av fossil energi. Utan tillgången på billig energi som naturen försett oss med genom råoljan -inga fossildrivna bilar, flygplan, Internet och smartphones nej ingen globaliserad ekonomi så som vi idag känner den.

Högteknologins och komfortens nuvarande civilisation har tappat känslan och förståelsen för det som 400 generationer jordbrukare före oss (fram till för 3-4 generationer före nuvarande) tog för självklart-  att vi är en del av naturen och därför måste leva i balans med naturen för att överleva. Förnuftmässigt kanske en självklarhet men hur många vill och kan lyfta blicken för att se helheten när vi gjort oss så beroende av fossila bränslen att vi faktiskt inte överlever utan dessa?

Frågan är inte om vi tvingas acceptera naturens villkor igen, när vår största energiskatt snart stadigt minskar i produktionstakt-råoljan år för år (Peak Oil). Nej frågan är hur vi ska klara denna övergång när det är centralt i dagens kultur att rikedom och lycka åt alla endast kan uppnås genom ständig ekonomisk tillväxt.

Men låt oss stanna upp vid ordet “ekonomisk”. Vad betyder ekonomi egentligen? Jo att hushålla med begränsade resurser. Är det vad ”ekonomer” talar om idag när de talar om framtidsprognoser och lösningar för ”ekonomin”? Är det inte, om något, motsägelsefullt i ordets rätta bemärkelse att hävda att man är ekonom eller tala om ekonomi när man inte ens tycka ha förstått vad det betyder!?  Eller att hela den nuvarande ekonomiska modellen står och faller med tillgången till billigt energi!?

Om 50 år kanske en ny HÅLLBAR generation människor ser tillbaka på nuvarande generation och undrar hur vi kunde vara så korkade och oerhört naiva att ens tänka tanken att naturen har oändliga resurser och att vi är ”smartare än naturen” och därför kan tömma bankomaten på mer pengar än som finns i hela banksystemet!

Bara människan kan säga något så korkat som att “inget är perfekt”. Fel-naturen är perfekt men den är bara alldeles för komplex för att vi ska förstå den! Ju förr vi accepterar detta och lär oss leva i symbios med naturen ju större chans har vi att bli mer än en parentes i evolutionens historia. Kom igen om ett par 100 miljoner år som krokodilen då kan vi snacka om överlevnadsegenskaper!

 Johan fångar två tuffingar på bild under en resa i Sydafrika

Fredrik Lindströms program på Sveriges Radio P1 återfinns här.





2012-01-12

Embargo mot Iran var god dröj

Ja rubriken stämmer. Stor humor eller? Importstopp av iransk olja till EU kan med stor  sannolikhet komma att fördröjas med upp till sex månader därför att länder som Grekland, Italien och Spanien måste hitta alternativa leverantörer. Detta enligt Bloomberg.

Tidigare under hösten 2011 har vi kunnat läsa om att Grekland har tvingats att öka sin import av olja från Iran som här enligt Reuters.  Detta då många oljehandlare på marknaden inte vill ge grekiska kunder några krediter då de är oroliga för ekonomiskt sammanbrott i Grekland.

Över 20 europeiska handlare kontaktades av Reuters på de stora oljebolagen och många handelshus säger att avsaknaden av bankfinansiering har tvingat Grekland att sluta köpa råolja från Ryssland, Azerbajdzjan och Kazakstan under de senaste månaderna.

Grekland saknar inhemsk produktion och är beroende av oljeimport. Under 2010 importerade Grekland 46 procent av sin råolja från Ryssland och 16 procent från Iran. Saudiarabien och Kazakstan står för 10 procent vardera, Libyen 9 procent och Irak 7 procent.

“De gör verkligen ingen hemlighet av det när du talar till dem och de säger att de nu lever på iransk olja eftersom andra helt enkelt inte vill sälja olja till dem.” Säger en handlare till Reuters.

Tillägg: CNN Money kan vi även läsa att kineserna försöker att utnyttja situationen med att bjuda lägre priser för den iranska oljan, uppskattningsvis 10-15% under rådande marknadspris. Japan som varit den näst största köparen av iransk olja meddelade under torsdagen att de gradvis kommer minska sin import från Iran. Om huruvida artikeln kan tänkas vara propaganda för ett misslyckat embargo, döm själv.

Iran’s ‘distressed’ oil to keep flowing – at deep discount.  Steve Hargreaves, CNN Money 2011-01-12

2012-01-10

100 års utveckling, 4 trender

I denna video från Post Carbon Institute får vi följa 4 parallella trender de senaste 100 åren:
  • Ekonomisk uteckling
  • Social utveckling/befolkningsutveckling
  • Miljöförstöring
  • Energianvändning
Råder det någon tvekan om vilken trend som skapat förutsättningarna för de 3 översta? Döm själva!

2012-01-09

Cruel Crude Outlook 2012


Jeff Rubin som spådde tresiffriga oljepriser för 2011 fick väldigt rätt och någon krasch i efterfrågan fick vi inte heller som många gamla rävar trodde.

Jeff Rubin poängterar att vad som driver upp oljekonsumtionen i Indien och Kina är framförallt inkomstökningen hos befolkningen i dessa länder och INTE OLJEPRISET! Tex valet att som i Kina byta in cykeln för att kunna köpa en liten bil är vad som driver upp oljekonsumtionen, vilket förstås är möjligt eftersom alltfler kineser och indier nu har råd med det. Förstagångsköpare av en bil styrs inte av ett högre bensinpris, det är övergången till bilkörande som driver upp efterfrågan på oljan menar Rubin.

Genom vår kristallkula kan vi utskilja följande scenarier för år 2012:
På priskänsliga marknader som i USA, där har oljepriset/bensinpriset stor betydelse för hur mycket man kör men man måste förstå att i Kina och Indien har förstagångsköparna ingen prisuppfattning  för bränslen och påverkas mer av behovet/möjligheten att köra bil kopplat till inkomsten. Då alltfler kineser och indier blir rikare och anammar den västerländska bilkulturen ökar därmed efterfrågan på bränsle och olja i dessa länder.
  • Den fria marknadens ofria -paradox fortsätter.
Att den fria, öppna och transparenta marknaden skall vara en väg för att lösa den ekonomiska krisen tycks få regeringschefer hålla med om. Den förträffliga marknaden fungerar bara då alla kurvor pekar uppåt. Därför tycker vi att presidentvalen i Frankrike och främst USA är viktiga händelser då dessa länders händer på vågen är av stor betydelse för att hålla den finansiella megaskuldbubblan vid liv. Ett dysfunktionellt system där patienten kan betala för att festa hårt av moderjords resurser genom att sätta framtiden i pant för att förskansa sig billiga krediter kommer att fortgå då våra folkvalda kommer att göra allt för att bli omvalda.
Med andra ord politiska händelser -val i USA och Frankrike därför måste bruden sminkas! Det betyder att ekonomiska stimulanser kommer att fortsätta och då främst i länder som kan påverka sin egna monetära politik. Nu när allt fokus är på att bli omvald kommer tuffa ekonomiska beslut sparas till senare. ECB kommer att söka med ljus och lykta efter raffinerade lösningar för att försöka rulla den suveräna skulden vidare. Omfattande skuldnedskrivningar som IMF bla förordar är inte prioritet.
  • Iran? Geopolitiska utvecklingen i Mellanöstern.
Kalla kriget all over again. Omöjligt att säkert sia om.
Oljebolag- som inte har intressen i Mellanöstern- området kommer att gynnas. Att förutse ett oljepris i ett så vitt spann som 200-300 dollar/fatet kan naturligtvis tyckas som en löjlig förutsägelse men det är där vi kan vänta oss se oljepriset om det blir en utveckling likt oljekrisen 1973/74. Det arabiska oljeembargot mot framförallt USA skapade då en oljebrist i världen som ledde till en fyrfaldig ökning av oljepriset, bensinbrist och en efterföljande recession 1974-75.

Oljeembargot varade då endast några månader och när det gäller situationen idag med Iran-USA i Hormuzsundet eller minskad oljeproduktion från Iran, kan oljepriset dra iväg på liknande sätt. Oljemarknaden är dessutom ännu tightare idag än 1973/74 (läs gärna mer om oljeembargon här).

Logistik och mobilisering blir starkt påverkad även av en mindre/kortare konflikt mellan USA och Iran tex i Hormuzsundet. Det tar tid att omdirigera tankertrafik och är svårt att ersätta Irans oljeproduktion. Men man måste förstå att igenom Hormuzsundet passerar ca 40 % av världens alla transporter av olja till havs eller 20% av världens oljeproduktion. Störs denna trafik drabbas därmed leveransen och produktionen i alla oljeproducerande länder i regionen särskilt alla länder i Persiska viken (Förenade Arabemiraten, Irak, Qatar och Kuwait).

Det blir svårt att lindra de ekonomiska effekterna som ett kraftigt minskat utbud av råolja på världsmarknaden innebär.  Ryssland blir den stora vinnaren på fortsatt oro i Mellanöstern som redan nu är världens största oljeproducent före Saudiarabien. Men produktionsbortfall/leverans av råolja till världen från länder som Förenade Arabemiraten med (3.3%), Kuwait (3,1%) och Irak (3,1) (BP Statistical review 2011) kan omöjligen ersättas av olja från tex Ryssland eller Saudiarabien. Inte ens om Saudiarabien dirigerar om sin olja via pipelines och andra trafikrutter (läs mer om pipeline-problematiken i en aktuell artikel från Bloomberg).
  • Revolterna i Nordafrika & Mellanöstern är en effekt av Peak-Oil och inte demokrati.  
Den Arabiska våren har blivit till en arabisk vinter. En bidragande faktor har varit kampen mot sociala orättvisor och korruption men en viktig nyckelfaktor som inte får glömmas är sinande oljekällor och en snabbt växande befolkning. En befolkning som inte längre kan äta sig mätta och försörja sig sedan energi och livsmedelspriser stigit vilket i sin tur gör att att länderna inte längre har råd att subventionera dessa då inkomster från export av gas och olja minskat.

Ett bra exempel är Jemen vars befolkning ökat från 3 miljoner till 21 miljoner invånare på sextio år. Landet passerade sin oljetopp år 2003 samtidigt som den växande befolkningens konsumtion ökat sin oljeförbrukning med 10 procent per år. Vare sig du bor i en demokrati eller diktatur så behöver du mat och tillgång till billig energi! Turbulensen i Jemen, Egypten och Tunisien lär således fortsätta även i år.
  • Fastighetspriser går alltid upp.
Ja det stämmer så länge priset på pengar dvs räntan är låg och kreditexpansionen fortsätter att öka. Men vad händer när trenden vänder och kreditbubblan börjar bli ansträngd? Jo då minskar antalet ”Greater Fools”, det är det som drabbat de svenska bostadspriserna. Vi kan med säkerhet konstatera att 2011 toppade priserna på fastigheter ut för denna gång. Uppgången från dippen 2008/2009 till 2010 får ses som ett ”suckers rally” eldat med billiga pengar.

I takt med att den ekonomiska krisen eskalerat har den utvecklats till att bli en fråga om en nationell suverän skuldkris. En situation där många aktörer på marknaden nu ganska bra lyckats ringa in vilka länder och banker det är som sitter med svarte Petter. Vilket i sin tur har lett till att likviditeten på interbankmarknaden åter torkat upp och som följd fått räntorna att rusa. Det har medfört att kalla kriget mellan bankerna och svenska staten återigen har eskalerat efter höjda reservkrav på bankerna.

De styrande kommer fortsätta att utåt sett, som alltid att företräda låntagarna då deras röster och opinion är viktig för att behålla makten. Att Svenska bankernas upplåning och återpantsättning  av bolånen är förpackade i bostadsobligationer är ingen hemlighet. Detta då marknaden inte vill betala samma nominella värde för dessa obligationer som tidigare då risken ökat betydligt.

Risk för ökad arbetslöshet i Sverige ses som betydande. Därför har några av de svenska storbankerna kommit på genidraget att de måste förpacka bostadsobligationerna i poler med geografisk och demografisk spridning. Så att  t ex bara metallarbetare från Västra Götaland inte dominerar i vissa obligationer. Med hjälp av dessa finurliga konstruktioner vill bankerna pressa ned risken för obligationerna. Är det bara vi som tycker att det luktar Amerikansk subprime när bankerna nu försöker att krama ur det sista fruktköttet ur portföljerna för att kunna öka utlåningen en gnutta ytterligare?

Om bankerna skall gå med på att sänka räntemarginalerna, dvs räntenettot, kommer det även denna gång sluta med att Riksgälden till slut tvingas ta emot bostadsobligationer som panter för generösa lån. Billiga krediter har idag blivit en mänsklig rättighet. En intressant fråga är om vi kommer att få se en grundlagsändring på området. Vi har inte hört att någon sådan motion behandlats i riksdagen men vi väntar med spänning på en under året.
  •    Ny Asienkris -Kinas tillväxt på 9% är ingen naturlag.
Allt högre kapitalteckningskrav på kinesiska banker har nu till slut gjort att fastighetspriserna och nybyggnationen i landet kraftigt mattats av. De senaste årens kraftiga stimulanser av den kinesiska ekonomin har blivit ett tveeggat svärd. Detta då stimulanserna även lyckats elda på inflationen i landet häftigt och snabbt, till många fattiga kinesers förtret då främst livsmedelspriserna rusat.
Den höga bankräntan och låga inlåningsräntan har även, med facit i hand, lett till att många lite mer välbeställda kineser har investerat sina besparingar i att köpa bostäder för att skydda sina besparingar mot inflationen. När ändå inlåningsräntan på banken varit så låg samt värdeutvecklingen på bostadspriserna har varit mycket god under 2000-talet, medan investeringar på börsen blivit riskablare sedan finanskrisen 2008.
Detta har lett till att pumpa upp en kinesisk bostadsbubbla som går mot en hårdlandning om inte priset och kravet på krediter sänks. Trotts alla rapporter om Kina som en ekonomisk supermakt så är landet idag fortfarande väldigt beroende av tillverkningsindustrin och exporten. Lägg där till ekonomisk recession i Europa, Japan och Korea så finns det stor sannolikhet att även Kinas ekonomi framåt hösten 2012 drabbas av en mindre Asienkris (dock mildare än 1997). Mycket till följd av ogynnsamma investeringar som inte ger den avkastning som krävs för att de skall vara bärande.
  • Råvarupriser och börsen
ECB:s stadgar förbjuder som bekant köp av obligationer direkt från krisande länders regeringar.  I stället får Europeiska banker låna obegränsade belopp från ECB på tre år till 1 procents ränta. Dessa pengar hoppas politikerna skall hjälpa till med återfinansieringen av euroländernas statsskulder.  Lägg där till ett nytt program med kvantitativa lättnader i USA med stödköp av bostadsobligationer och ytterligare stöd till zombiebanker som Bank of America för att hålla kreditbubblan i schack.

Förr eller senare kommer även en del av dessa pengar att hjälpa till att inflatera tillgångspriser. Ketchupeffekt är att vänta även denna gång. De underliggande råvarorna kommer även denna gång att stiga mer än bolagens aktiekurser som producerar dem.

Att det är valår i världens största ekonomi USA kommer helt klart att leda till ökad osäkerheten på marknaden, därför kan vi vänta oss fortsatt kraftig volatil marknad med stora svängningar för råvarupriser och börskurser. +15 procent var medelvärdet för hur mycket 30 större svenska fondförvaltare trodde att börsen skulle gå 2011. Svaret blev -17 procent. Det är en differens på 32%.

Vi är försiktigt positiva och tror att börsen 2012 slutar svagt uppåt på 5%. Förutsatt att svenska kronan ligger på dagens nivåer, troligtvis kommer den vara något svagare mot USD. Antalet nyemissioner bland bolag med svaga balansräkningar kommer att öka, vi gissar att SSAB är ett av bolagen.

Oljan kommer att stiga främst under första halvan av året till 145 USD per fat för Brent crude. Drivande orsaker är geopolitiska spänningar och ökad efterfrågan drivet av främst Kina och Indien. Faller tillbaks andra halvan av året och slutar på 120 USD per fat.


Guldet fortsätter sin vandring uppåt och bryter den magiska 2000 USD per uns under året men slutar på 1900 USD per uns vid årets slut förutsatt dagens valutakurser.
Var det någon som trodde att svenska 10 åriga statsobligationer skulle stiga med 27% under 2011? Därför har vi väldigt svårt att tro att de långa räntorna och obligationerna skall slå de korta. Stiger osäkerheten och arbetslösheten under året i Sverige så kommer korta räntorna och obligationerna att vara en bättre investering än de långa.

Stora delar av Europa och snart även USA kommer att tvingas minska sina budgetar  samtidigt som mörka orosmolnet Kina med sin fastighetsbubbla och lägre tillväxt. Detta kommer onekligen att leda till lägre råvarupriser beroende av konjunkturnedgångens storlek. 2013 och 2014 ser allt annat än ljusa ut.
Vi har naturligtvis inga garantier för att det blir som vi tror och kan självfallet ha uppåtväggarna fel. Men våra prognoser är åtminstone ärliga och baserade på fakta. Många formulerar sina prognoser så att de ska bli skottsäkra för kritik, dvs prognoserna säger egentligen ingenting och är inte underbyggda med fakta eller så tar man inga fasta positioner i hur utvecklingen ska gå. Allt är flytande och ”allt kan hända” och därmed kan man inte ställas till svars om det inte går som man tänkt. Detta vill vi undvika och uppmanar därför läsarna att kritiskt granska vår outlook och dess faktiska utfall om ett år.

För vidare läsning om årets prognos rekommenderar vi att lyssna på Jim Puplavas outlook och att läsa ASPO-USA:s prominenta artikel.

2012-01-08

Bruset i etern-08 Jan

Japan to express concerns to US over possible iraninan ban,Takashi Hirokawa & Yuji Okada, Bloomberg, 08 Jan 2012

Hormuz bypass oil pipeline delayed as iranian tensions mountBruce Stanley & Ayesha Daya, Bloomberg, 08 Jan 2012

China no country for old men as demographic tsunami begins, Bloomberg News, Bloomberg, 08 Jan 2012

Threat by Iran adds to Specter of conflict in oil Lane, Keith Johnson, WSJ,  07 Jan 2012

The US-Iran economic war, Pepe Escobar, Asia Times, 07 Jan 2012

Western oil firms remain as US exits Iraq, Dahr Jamail, Aljazeera, 07 Jan 2012

Exclusive: West readies oil plan in case of Iran crisesPeg Mackey & Richard Mably, Reuters, 06 Jan 2012

A timely bounce for gold, Carl Swenlin, Financialsense, 06 Jan 2012

Improving economy: More jobs, higher pump prices, Chris Kahn, AP Newswire, 06 Jan 2012

2012-01-06

Shalegas/skiffergas -utvinningens baksida



Vi har tidigare skrivit om dokumentären “Gasland” som visades på SVT i höstas och i i ett annat inlägg Shells VD om den flytande gasens framtid skrivit om hur Shell i år kommer  producera mer naturgas än olja för första gången och nu även satsar på skifferolja.

I USA exploderar formligen utvinningen av naturgas från skiffer/skiffergas. Obama-regeringen stödjer brytningen och förhoppningarna i media och från politiker tycks oändliga. Skiffergasen ges ofta en gudabenådad plats och beskrivs ha egenskaper som ska bli USA:s energiräddning. Med skiffergasen ska USA bli energioberoende (läs fri från oljeimport) och få ekonomin på fötter igen är devisen.

Förutom videon ovan, rekommenderar vi även intervjun (8 dec 2011) nedan med Josh Fox, regissören till Gasland. Josh Fox berättar bla om hur utvinningen med så kallad “hydrofracking” går till och vilka miljömässiga och mänskliga konsekvenser det får för i skiffergasens utvinningsområden. Bland annat då metan kommer ut i grundvattnet och näraliggande vattendrag etc vid hydro- frackingen.

[soundcloud url="http://api.soundcloud.com/tracks/30080808"]

En mångmiljardindustri som skriker efter billiga och lättåtkomliga energikällor tycks inte att ha tid eller intresse av att grundligt undersöka skiffergasens potentiellt ödesdigra konsekvenser för människa och natur.

Ju förr vi inser att det inte finns några “quick fixes” eller genvägar till ett  hållbart förhållande till naturen som inte bygger på  att vi ersätter ett fossilt beroende med ett annat, dessdå snabbare kan vi börja arbeta med vad som faktiskt är hållbart och utveckla det.

2012-01-05

Bruset i etern 05-Jan

Goldman: Oil supplies are quickly tightening, Brad Plumer, Washington Post, 04 Jan 2012

Russian Crude Oil Production Rose to Post-Soviet High in 2011, Stephen Bierman, Bloomberg, 02 Jan 2012

Chevron and Brazil’s oil industry: Oil, water and trouble, The Economist print edition, The Economist, 30 Dec 2011

BP to End Venture With Rosneft, Alexis Flynn, Wall Street Journal, 31 Dec 2011

U.S. Raises Alarm Over Oil Lanes, Julian E. Barnes and Tennille Tracy, Wall Street Journal, 31 Dec 2011

China Gets Stake in Portugal’s EDP, Wayne Ma and Patricia Knowsmann, Wall Street Journal, 23 Dec 2011

Oil Firms Face Services Hurdle, Sarah Kent, Wall Street Journal, 23 Dec 2011

The Coal Age Is Nearer to Its End, Rebecca Smith, Wall Street Journal, 23 Dec 2011

In Internal Canadian Documents, a Warning on Oil Sands, Ian Austen, New York Times, 23 Dec 2011

In China, Power in Nascent Electric Car Industry, Keith Bradshre, New York Times, 27 Dec 2011

Wood trading exchange stokes green energy row, Terry Macalister, The Guardian, 28 Dec 2011

Oil Prices Predicted to Stay Above $100 a Barrel Through Next Year, Diane Cardwell and Rick Gladstone, New York Times, 28 Dec 2011

EU warns wasting environmental resources could spark new recession, Fiona Harvey, environment correspondent, The Guardian, 29 Dec 2011

Exxon Spars With Iraq Over Lack of Payment, Andrew E. Kramer and Julia Werdigier, New York Times, 23 Dec 2011

Carbon Emission Fees for Flights Upheld, Nicola Clark, New York Times, 22 Dec 2011

The Battle Over Aviation Emissions, James Kanter, New York Times, 22 Dec 2011

BP to Exit Solar Business, Alexis Flynn, Wall Street Journal, 22 Dec 2011

Iran-en återblick


För den som vill förstå Irans situation idag rekommenderar vi denna 9 min korta video. Tack till Matin Saar på ASPO-Sverige som gjorde oss uppmärksam om den genom  inlägget Iran blir syndabock för finanskris och oljebrist.

2012-01-01

Krigspropagandan mot Iran fortsätter



Svd, DN och Di skriver idag vidare om upptrappningen i Hormuzsundet och att Iran nu testskjuter medeldistansrobotar och övar med flottan i området. Det rapporteras även att Barack Obama nu även godkänt hårda sanktioner mot Irans Centralbank och finansiella sektor. Sanktionerna innebär att utländska bolag tvingas välja mellan att göra affärer med Iran eller affärer med USA och att syftet med sanktionerna är att “pressa Iran att överge misstänkta planer på kärnvapen genom att strypa landets oljeintäkter”.

Hormuz -sundet (se bild nedan) är ett illustrativt exempel på hur viktig Iran är för flödet av olja i världen, alldeles oavsett Irans egen (omfattande) oljeproduktion. Iran behöver bara upprätta en blockad i Hormuz-sundet (vilket är beläget mellan Iran och Oman, som förbinder Persiska viken med Omanviken och Arabiska havet) och vips så stoppas 40% av världens oljetrafik på havet, vilket motsvarar hela 20% av världsmarknaden.

Detta har vi skrivit om i tidigare inläggen: Har världen råd med sanktioner mot Iran? & Iran varnar för 250 dollar fatet

Iran sitter på de tredje största, kända oljereserverna (av den billiga konventionella råoljan) men dessdå viktigare –Iran står idag för hela 5,2 % av världens oljeproduktion!. Betänk sedan att Libyen-dramat satte myror i håret på en hel världsekonomi som hoppades på en ekonomisk återhämtning, detta genom Libyens produktionsbortfall med endast ett par procentenheter av världens oljeproduktion. Iran är en HELT annan bag!

Oavsett om Iran vill ha kärnkraft för att garantera sin framtida energiförsörjning eller för att skaffa kärnvapen som kan förebygga en attack från Israel och därmed öka sin makt i regionen, gör världen VÄLDIGT klokt i att begrunda hur och om man inleder sanktioner mot Iran. Man hugger inte av handen som föder en, möjligen kan man klara sig utan ett finger eller två (Libyens oljeproduktion).

En person som sticker ut bland politikerna i frågan om Iran i USA är presidentkandidaten Ron Paul. (kongressledamot från Texas). Man behöver inte stödja Ron Paul i alla frågor, inte ens i de flesta om man har svårt att ta till sig dem men Ron Paul beskriver Iran-situationen på ett synnerligen objektivt sätt. I videon nedan debatterar Ron Paul frågor gällande den finansiella krisen men framförallt Iran med övriga republikanska presidentkandidater som Michele Bachmann.

Iran-frågan framställs i USA som ren krigspropaganda menar Ron Paul. Precis som innan Irak-kriget. Iran är ett hot för att de har några militantaer där men de finns över hela världen och de är inte särskilt annorlunda mot andra. Iran har inte ett flygflotta som kan ta sig till USA, de kan inte ens skaffa tillräckligt med bensin för sig själva säger Paul.

Först och främst måste man förstå att Iran är ute efter kärnvapen för att man omges av kärnvapenmakter (Kina, Ryssland, Israel, Pakistan, Indien och USA) som gör att man får mindre respekt/inflytande, just för att man själva inte har det. Hur mycket man än är emot kärnvapen kan man inte legitimera sanktioner mot ett land som vill ha kärnvapen om flera av de stater som inför dessa sanktioner själva har kärnvapen. Är det inte bisarrt att det land (USA) som ryter mest åt Iran är ett av de 2 största kärnvapenmakterna  i  världen!?

Ron Paul tar upp en viktig poäng när han nämner att under kalla krigets inledande fas på 50-talet förde USA åtminstone samtal med Sovjet och det fanns inte på kartan att man skulle gå i krig med en stat på 30 000 kärnvapen! Nu är Iran plötsligt likställt med Sovjet! I alla fall om man får tro media och den snedvridna politiska bild som ges av Iran som den nya boven på världs -scenen.

Sanktioner mot Iran är inte lösningen och ska inte ses som sanktioner utan som en ren krigsförklaring mot Iran. Sanktioner är ofta början till vägen mot krig. Precis som Paul säger bör vi som under kalla kriget föra samtal mellan parterna och inte gå till krig, gick USA till krig mot Sovjet med 30 000 kärnvapen? Nej för att det skulle innebära ömsesidigt självmord. Har Iran 30.000 kärnvapen!? Finns inga proportioner i denna fråga.

Vi ser just nu hur ineffektivt och farligt sanktioner kan vara och indirekt kan leda till krig och inte som dess egentliga syfte är -att undvika krig. Iran känner sig tvingade att göra något för att skydda sig mot fortsatta sanktioner och eventuella bombningar av kärnkraftanläggningar, även om naturligtvis de viktigaste kärnkraftanläggningarna är under jord (Iran kan mycket väl ha kärnvapen på gång men det är inte av avgörande betydelse för balansen i Mellanöstern-utan hur Iran bemöts av västvärlden).

Det är bisarrt att hävda som Michelle Bachman och andra republikanska kandidater gör (och även som en hel del av media framställer det) att Iran skulle skaffa kärnvapen för att blåsa bort sin största maktrival i regionen, Israel. Alla vet att Israels militära makt står och vilar på USA:s stöd och beskydd. Ett hot mot Israel är ett hot mot USA. Endast en total galning skulle använda kärnvapen mot Israel.

Iran förtjänar respekt, varken mer eller mindre än andra stater.  Ingen människa vid sitt sinnets fulla bruk önskar fler kärnvapen i världen men om det är enda vägen för att få respekt av hotande kärnvapenmakter och undvika krig, ja är det då så konstigt att Iran vill skaffa det?

Kanske ligger det mer bakom framförallt USA:s nu eskalerande krigspropaganda mot Iran än Israels ”fortsatta existens” och balansen i Mellanöstern. Kanske fruktar rent av USA att Iran ska försöka starta en egen oljebörs som inte är knuten till dollarn. Detta vore om något början på USA:s tillbakagång som supermakt. Vi har inga bevis för detta men tanken har definitivt slagit oss…

Även om inte krig/blockad av Hormuzsundet blir verklighet räcker det för att skapa ytterligare oro på en redan skakad världsmarknad. 2012 är i full gång!

Tillägg: se även Sveriges Radios rapportering

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/iran-testskot-langdistansrobotar_6745269.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-testar-langdistansmissiler
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/republikaner-slutspurtar-infor-iowa_6744715.svd