2011-11-24

Har Världen råd med sanktioner mot Iran?

Okunskap föranleder förhastade slutsatser, slutsatser som leder till handlingar man sedan ångrar. Om man inte granskar historien och sätter den i förhållande till nutida sammanhang upprepar man samma misstag och står där lika förvånad och undrar hur det kunde ske. Dagens Iran är ett utmärkt exempel. Världssamfundet tycks alltmer utmåla Iran, eller mer korrekt , en majoritet av västvärlden med USA och Israel i spetsen, som syndabock för allt möjligt elände och ett hot för freden i Mellanöstern.

Få känner till att USA innan 1979 och den iranska revolutionen, höll Iran som sin främsta bundsförvant i Mellanöstern. Detta då Iran med sin stora befolkning och stabila militärmakt, sågs som den naturliga stormakten och en garant för fortsatt balans i regionen. Efter 1979 och den iranska revolutionen blev relationerna mellan USA och Iran minst sagt kyliga samtidigt som USA fördjupade sina relationer med Saudiarabien, särskilt efter oljekrisen 1973. Alltmer, i takt med oljans ökade betydelse för USA och Europa från regionen, blev Saudiarabien det naturliga valet. Det är ingen slump att Saudiarabien sitter på den modernaste krigsteknologin i regionen sedan länge, ”oil for weapons” har varit devisen mellan USA och andra västmakter -i utbyte mot ett stabilt flöde av det svarta guldet (oljan) från Saudiarabien har västmakterna sålt sina senaste vapenleksaker.

Vad vill vi komma med detta? Jo, utan att fördjupa sig i huruvida det är moraliskt rätt eller enligt gällande FN-konventioner om ett lands suveränitet att Iran får utveckla kärnteknologi för civilt eller militärt bruk ska man ha en sak väldigt klart för sig: Iran sitter på de tredje största, kända oljereserverna (av den billiga konventionella råoljan) men dessdå viktigare –Iran står idag för hela 5,2 % av världens oljeproduktion! (data se BP Statistical Review of World Energy 2011). Betänk sedan att Libyen-dramat satte myror i håret på en hel världsekonomi som hoppades på en ekonomisk återhämtning, detta genom Libyens produktionsbortfall med endast ett par procentenheter av världens oljeproduktion. Iran är en HELT annan bag!

Ok, åter till vikten av att dra lärdom av historien och omsätta den till praktisk erfarenhet och ta beslut därefter. Med vetskapen om att Iran har möjlighet att få världsekonomin i total stand still (ok mer än den redan är), skulle ingen politiker eller militärstrateg i sitt sinnets fulla bruk invadera eller på något sätt hota Iran till ett embargo (exportstop mot ett eller flera länder) eller liknande. Detta till trots, framställer media och en del ”experter” det hela som ett realistiskt alternativ.

En fiendes fiende är inte alltid din vän! Men det är ändå intressant hur pass mycket Israel och Saudiarabien gaddat ihop sig mot Iran. Det finns uppgifter som säger att Saudiarabien upplåter sitt luftrum till Israel om de bestämmer sig för att bomba Iranska kärnvapenanläggningar.

En intressant detalj: Reuters hade i fredags en artikel en om hur Grekland tvingas handla olja från Iran, eftersom ingen annan vill handla med grekerna (vi fann den i flutes inlägg)

Enda anledningen till att USA ser sig tvingade att stödja Israel och Saudiarabien i regionen är att Iran med kärnvapen tar ett steg närmare sin naturliga position som starkaste makt i Mellanöstern, vilket inte är något nytt för den som läser historieböckerna. Det betyder dock inte att USA, Israel eller något annat land för den delen har råd att inleda sanktioner mot Iran som sätter dess oljeproduktion (läs oljeexport) ur spel. Skulle USA stödja bombningar av iranska kärnvapenanläggningar? Knappast, kanske indirekt genom vapenutrustning men inte offentligt.

Hormuz -sundet (se bild nedan) är ett illustrativt exempel på hur viktig Iran är för flödet av olja i världen, alldeles oavsett Irans egen (omfattande) oljeproduktion. Iran behöver bara upprätta en blockad i Hormuz-sundet (vilket är beläget mellan Iran och Oman, som förbinder Persiska viken med Omanviken och Arabiska havet) och vips så stoppas 40% av världens oljetrafik på havet, vilket motsvarar hela 20% av världsmarknaden.

Hormuzsundet 




Oavsett om Iran vill ha kärnkraft för att garantera sin framtida energiförsörjning eller för att skaffa kärnvapen som kan förebygga en attack från Israel och därmed öka sin makt i regionen, gör världen VÄLDIGT klokt i att begrunda hur och om man inleder sanktioner mot Iran. Man hugger inte av handen som föder en, möjligen kan man klara sig utan ett finger eller två (Libyens oljeproduktion).

Cornucopia skrev tidigare i Söndags att kärnvapen i mellanöstern skulle innebära att vi ständigt bara är någon timme från helt avbrutna oljeleveranser. Att hotet i dagens läge är mot Iran inte från Iran. Även det ett läsvärt inlägg.

Tillägg: Bloomberg skrev en intressant artikel den 30 nov med titeln: “Iran Oil Sanctions Set to Shrink the Circle of Foreign Buyers”.  Bland annat hur oljesanktioner mot Iran kan få den oavsiktliga följden att Kina och andra asiatiska nationer kan köpa mer iransk olja och dessutom billigare!!

Fler artiklar i ämnet:

www.dn.se/nyheter/varlden/iran-moter-sanktioner-med-styrka

http://di.se/Artiklar/2012/1/1/254931/Obama-okar-ekonomisk-press-mot-Iran/

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/iran-testskot-medeldistansrobotar_6743817.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.